Kézilabda-vb: akkor jöhetnek a bravúrok

2009.01.21. 08:09
A magyar férfi kézilabda-válogatott első két mérvadó világbajnoki meccsén megmutatta, hogy le tud dolgozni hatgólos hátrányt, de ugyanígy képes le is adni ekkora előnyt. Herbert Gábor szerint nincs tragédia, csak nagyon motivált ellenféllel találtuk szembe magunkat a szlovákok személyében. Elfáradnak azok a játékosok, akiknek végig kell játszaniuk a meccseket, véli Mocsai Lajos, az MKB Veszprém edzője.
kezi1

A férfi kézilabda-világbajnokság mérvadó mérkőzései közül egyszer hatgólos hátrányból felállva arattunk erőnket bizonyító győzelmet, egyszer pedig hatgólos előnyben estünk össze, és hagytuk felállni ellenfelünket. A keddi szabadnapon a játékosok igyekeznek feltöltődni, megpróbálják saját maguk kitalálni, mit rontottak el.

„Az a helyzet, hogy ennyire felgyorsult a kézilabda – válaszolta Herbert Gábor arra a kérdésre, mi lehet az oka a magyar válogatott hullámzó játékának. – Hat gól már nem előny, elég egy rosszul sikerült emberhátrányos időszak, és máris újra szoros a mérkőzés. Ahogy a románok ellen mi játszottunk nagyon motiváltan, úgy múltak felül bennünket akarásban a szlovákok.

Bosszant minket is, ami történt, de nem éltük meg tragédiaként. Egy ilyen hosszú sorozatban becsúszik egy-egy gyengébb teljesítmény, de csak magunknak ártunk, ha most összetörünk – mondta a szegedi védő, majd hozzátette, nincsenek feszültségek a csapaton belül, senki nem bántja azokat, akiknek nem ment Szlovákia ellen. – Az hibázik, aki odaáll, és elvállalja" – jelentette ki Herbert.

"Vannak a csapatban játékosok, akiknek nagyon sok a feladatuk. Gondolok itt elsősorban a két átlövőre, akiknek védekezésben is helyt kell állniuk, így természetes, hogy elfáradnak egy-egy meccs utolsó perceire – emelte ki Nagy László és Ilyés Ferenc szerepét a csapat játékában Herbert. – Tegnap nem is fizikálisan fáradtunk el a hajrára, erővel bírtuk végig, inkább fejben voltak nálunk jobbak a szlovákok."

"Hosszú sorozat ez, és még csak az elején tartunk. Céljaink nem változtak, miért is változtak volna, hiszen lehet, hogy a szlovákok elleni pontvesztés elveszíti jelentőségét az utolsó fordulóban – utalt Herbert a szlovákok esetleges kiesésére, akkor ugyanis nem vinnénk tovább a döntetlent a középdöntőbe. – A nyolc közé szeretnénk jutni, ehhez sztárcsapatokat is vernünk kell, erre változatlanul képesnek érezzük magunkat."

"Határozottan mondhatom, nincsenek mentális gondjai a csapatnak – válaszolta a játékos a rettenetes százalékkal (5/1) lőtt hétméteresek és kimaradó ziccerek okát firtató kérdésre. – Előfordulnak olyan napok, amikor nem sikerül semmi, és ne felejtsük el a szlovák kapust sem, aki egyrészt jól ismerte a mieinket, másrészt nagyon jó napot fogott ki. Tudjuk, mi a dolgunk, és úgy állunk a továbbiakhoz, hogy megvolt a legrosszabb játék, most jöhetnek a bravúrok."

Mocsai Lajos mesteredző szerint felesleges negatív hangulatról beszélni, hiszen nem történt tragédia, lehet, hogy az elveszített egy pontnak nem is lesz jelentősége később.

"A magyar válogatott sorsdöntő Eb-selejtezőket játszott az utóbbi időben, egy ilyen fiatal csapatnak pedig nem csak arra van szüksége, hogy meccshelyzetben edződjön, hanem nagyon kellenének a közös gyakorlások, a mostaninál hosszabb edzőtáborok" – válaszolta az Index kérdésére Mocsai.

kezi2

"A folyamatos meccsterhelést már megszokhatták, hiszen legtöbbjük szerda-vasárnap ritmusban végigjátszotta az őszt, de itt naponta kell csúcsformában pörögni, ez pedig még a legrutinosabbaknak sem megy gond nélkül, ráadásul a magyar válogatott keretéből adódóan többekre óriási teher hárul" – emelte ki a veszprémi vezetőedző, elsősorban a két átlövőre, Ilyés Ferencre és Nagy Lászlóra célozva.

A két átlövő gyakorlatilag végig a pályán van, és nagyon fontos szerep hárul rájuk mind támadásban, mind védekezésben. A magyar válogatott jó szerepléséhez elengedhetetlen lesz megtalálni a játékosok ésszerű pihentetésének módját, kulcsfontosságú az egymást váltó párok közti egyensúly megtalálása.

A mesteredző elmondta, a célkitűzés elérésére képesnek tartja a csapatot, bár a 8. helyhez is be kell mutatnunk egy bravúrt, a hatba jutáshoz pedig nagy szükség lenne arra is, hogy ne vigyük tovább a szlovákok elleni döntetlent a középdöntőbe.

"Elsősorban a belső posztokon szereplő játékosok forgatását kell megoldanunk, különös tekintettel a hármas poszton védekezőkre, a mentális frissesség megőrzése a hajrára mérkőzést eldöntő fontosságú."

Mocsai Lajos úgy gondolja, a roppant magabiztos franciák elleni bravúrra nagy szüksége lenne a csapatnak, mert a középdöntőben bombaerős és kiváló formában kézilabdázó ellenfelekkel találkozunk, akik ellen komoly önbizalomra is szükségünk lesz.

Argentína következik

A 4. fordulóban a mindhárom eddigi mérkőzését elveszítő Argentínával játszik a magyar válogatott. A dél-amerikaik az első fordulóban szoros meccsen kaptak ki Szlovákiától (25-27), majd helytálltak az olimpiai bajnok franciák ellen is (26-33), sőt a románokat is megszorították (26-30). Az argentinok legnagyobb nevű játékosa Eric Gull, aki 2008-ban Nagy László csapattársa volt a Barcelonánál, korábban volt spanyol gólkirály is a Valladolid együttesében. A jobbátlövő két hónapja Katarba szerződött, de Mauricio Torres csapatában így is többen vannak, akik a spanyol bajnokságban játszanak: Andres Kogovsek, Agustin Vidal és Sergio Crevatin is az Asobalban edződik. Argentína még egy jó formában kézilabdázó magyar válogatott számára sem lebecsülendő ellenfél.