Bravúrhelyezést ér a németek legyőzése

2009.01.29. 11:59 Módosítva: 2009.01.29. 12:32
Utolsó vb-meccsére készül Horvátországban a magyar kézilabda-válogatott, csütörtökön 15 órától Németország ellen az 5. hely lesz a tét. A németek csalódást keltően szerepeltek a világbajnokságon, de ők a címvédők.

Utolsó világbajnoki mérkőzésére készül a férfi kézilabda-válogatott, az 5. helyért a címvédő Németországgal találkozik Hajdu János csapata.

K EPA20090127094

A németeknek inkább csalódás, hogy – hihetetlen körülmények között - lemaradtak az elődöntőről, míg a mieink számára komoly bravúr, hogy a mezőnyből magasan kiemelkedő horvát és francia válogatottak mögött meg tudták szerezni a csoport harmadik helyét.

A helyosztók párosításai:

5-11. helyosztók, csütörtök:
A 11. helyért, 12.30.: Dél-Korea-Macedónia
A 9. helyért, 20.15.: Norvégia-Szlovákia
A 7. helyért, 17.30.: Svédország-Szerbia
Az 5. helyért, 15.00.: Magyarország-Németország

Elődöntők, péntek:
17.30.: Dánia-Franciaország
20.30.: Horvátország-Lengyelország

Németország fiatal csapattal érkezett, a világbajnok is a jövőre építkezik, és ez nem megy könnyen még a világ legerősebb bajnoksága biztosította háttérrel sem. Több meglepő vereség is becsúszott a világbajnokságon, bár a csoportmeccseket még elsőként hozták - az óriási csalódást okozva kieső oroszok ellen veszítettek el egy pontot -, a középdöntő már nem róluk szólt.

A szerbek elleni döntetlen (35-35) után a végjátéktól függetlenül teljesen megérdemelt vereséget szenvedtek a norvégoktól, majd az utolsó fordulóban hiába volt az elődöntő a tét, kikaptak a dánoktól is, így címvédőként csak az 5. helyért játszhatnak.

Feltűnő volt a vb-n, hogy a játékvezetésre hagyományosan nem panaszkodó németek ezúttal nem élvezték a bírók támogatását.

Egygólos, fölényes győzelem

Nem baj, hogy este helyett délután lépünk pályára, legalább hamarabb hazamehetünk - írja Nagy László saját vb-blogján. - Nemrég hallottam, hogy a németeknél megsérült Pascal Hens, ami persze nem baj. Lars Kaufmann helyettesítheti, rá is oda kell figyelni, nyolc lövésből hat gólt lőtt a dánok ellen. Abban bízom, hogy a svédek és a koreaiak után a németek ellen is megmutatjuk, milyen is az „egygólos, fölényes győzelem”.

Ennek ellenére kiváló csapat lesz a magyar válogatott ellenfele. A nordhorni jobbátlövő Holger Glandorf mellett a balszélső Torsten Jansen a két legeredményesebb, a legtöbb gólpasszt adó jobbátlövőt, Pascal Henst azonban apróbb sérülése miatt nem vetik be ellenünk. A németek kapusai kifejezetten rossz formában vannak (Henning Fritz már nincs itt a csapattal), sem Bitter, sem Heinevetter nem szerepel a legjobb 15 vb-kapus között.

Nem vár könnyű meccs a magyar beállókra, a német védekezés vezére roppant kemény játékos, Oliver Roggisch-al azonban Gál Gyula eredményesen küzdött meg a 2008-as KEK- döntőben, ahol a veszprémiek Németországban sem kaptak ki a Rhein-Neckar Löwentől. A magyar válogatott képes legyőzni a németeket csütörtökön 15 órától, ehhez viszont a svédek ellen mutatott játékra, és a koreaiak ellen látott elszántságra lesz szükségünk.

Hajdu: Az 5. hely olyan, mint a horvátoknak az aranyérem

A kezi.hu-n megjelent interjúban Hajdu János kitért arra, mennyire gond a magyar válogatottnak a korai meccskezdés, amelyre a norvég televízió miatt kerülhetett sor (főműsoridőben a 9. helyről döntő norvég-szlovák meccs lesz).
- A meccs időpontja adottság, ehhez kell hozzáigazítani a napi beosztásunkat, éppen ezért későn reggeliztünk, 1 órakor még pótoljuk kicsit az energiát egy snack-kel, majd indulunk a csarnokba - mondta Hajdu János szövetségi kapitány a kezi.hu oldalnak nyilatkozva - Hogy Eklemovics mellett ki lesz a másik kimaradó, még nem tudom, mivel többen küzdenek betegséggel, sérüléssel, lehet, hogy tizenöten melegítenek be, és csak közvetlenül a meccs előtt válik el a pályára lépők névsora attól függően, hogy ki nem tudja esetleg vállalni a játékot. Ilyés Ferinek még tegnap is láza volt, ma már nincs, ő nagyon szeretné megmutatni magát a németek ellen, de az erejével jól kell gazdálkodni. Csoknyai láza is lement, de ő azért hőemelkedéssel is kitűnően tud meccselni. Nagy Laci keze szépen gyógyul, Herbert lába is egyre jobb állapotban van, Gál Gyula nyaka merev, de ő is szeretne játszani, mint ahogyan Iváncsik Gergő is, akinek a térde fáj, de ez már a kilencedik meccsünk, előtte az Újévi kupán is pályára léptünk háromszor, három hét alatt tizenkét találkozó embert próbáló, nyilván a test visszajelez ekkora terhelés mellett. Nekünk az ötödik helyezés elérése olyan eredmény lenne, mint a horvátoknak az aranyérem, a srácok motivációjával nem lehet probléma, Mocsai és Fazekas a Bundesligában játszik, Ilyés Feri a Lemgóba tart, és a többieknek sem rossz ajánlólevél a világ legerősebb bajnokságába, ha éppen a németek ellen mutatnak jó formát.