Győré a világ legjobb női kézilabda-csapata

2009.05.11. 12:29 Módosítva: 2009.05.11. 12:29
A Győri Audi-ETO legjobbja nélkül, egy félidőt második irányítója nélkül lejátszva megette a BL-döntőben a dán Viborgot. Konkoly Csaba csapatának játékán nem látszik meg a világ legjobb játékosának, a sérült Görbicz Anitának hiánya. Sőt, bizonyos értelemben segít is.

A Győri ETO BL-döntőjének eredményétől függetlenül 2009 a magyar kézilabda klubcsapatok éve. A Cozma-gyilkosság utáni veszprémi Bajnokok Ligája meneteléséhez csatlakozott a Viborg elleni győzelemmel az ETO, a komoly hiányzói ellenére csodálatosan küzdő csapat miatt a párhuzam megkerülhetetlen a női és férfi magyar bajnok között.

K EPA20090509052

A győriek először elveszítették Görbicz Anitát, a csapat támadójátékát alapjaiban meghatározó irányító nélkül kellett kiállniuk a Viborg sztárjai ellen. Jellemző volt, hogy a dánok még akkor sem hitték el Görbicz sérülését, amikor az első edzésen mankóval járkált a csarnok előterében. Furcsa ezt kimondani, de az irányító még kidőlésével is csapata segítségére tudott lenni.

A Viborg tudat alatt nyeregben érezte magát a legjobb magyar góllövő hiányában, ez az első 15 percet egyértelműen meghatározta; a Görbiczet pótoló 18 éves Kovacsics Anikóról pedig valószínűleg semmit nem tudtak a dánok azon kívül, hogy látták a nevét a nevezettek között.

Ahogy a győriek, úgy a dánok is többször látták videón ellenfelüket, a Viborg klassziskapusa, Lunde Haraldsen ugyanúgy tisztában volt vele, hova lő szívesen Görbicz, ahogy Pálinger Katalin is kottából védte a BL góllövőlistáját vezető Grit Jurack egyre elkeseredettebb próbálkozásait. De Kovacsics meglepetés volt a javából, a dánok tátott szájjal nézték, ahogy az ifikorú irányító erőszakosan tört be a hatalmas védők között, és góljai mellett szép passzokkal tömte társait is.

A Győr női mezőnyben kivételesnek mondható, gyakorlatilag tökéletes védekezése, és Pálinger bravúrjai miatt a magyarok uralták a meccset, de az első félidő végén egy meggondolatlan fault után úgy tűnt, nagy bajba kerülhet a magyar bajnok: Kovacsicsot elvitte a lelkesedés, fejre mért ütéséért jogosan szórták ki végleg, így második irányítóját is elveszítette a Győr.

Konkoly Csaba tudta, innentől már csak a védelem nyerheti meg a meccset, a második félidőben még szigorúbbá vált a magyar hatos fal. Tomori Zsuzsa - amellett, hogy a legeredményesebb magyar volt – Simona Spiridon oldalán elképesztő védekezést mutatott be, de mindenki hozzátette a magáét ahhoz, hogy a Viborg játékosai pont úgy járjanak, mint a Hypo félelmetes lövősora: a hajrában már a kapu felé sem mertek nézni, úgy tartottak a bravúrokat halmozó Pálingertől.

K EPA20090509047

A győriek támadásai hiába maradtak sokszor eredménytelenek, arra nagyon figyeltek, hogy sokáig tartson mindegyik (Tomori rossz lövőszázaléka is leginkább annak köszönhető, hogy legalább 5 lövést kellett a passzívot jelző bírók miatt eleresztenie). Ennél is fontosabb volt a gyors visszarendeződés, ami miatt a dánok 3-4 könnyű lerohanásos gólnál többet nem tudtak szerezni, miközben Vérten Orsolya magabiztosan lődözte be a Pálinger védései utáni leindításokat.

A Győr kiváló erőben van, a szinte csere nélkül végigdarált BL-döntő utolsó periódusában is ők tűntek frissebbnek, miközben a Viborgban sztárok váltottak sztárokat az egész meccs alatt.

Konkoly Csaba és csapata rászolgált a szerencsére is, hiszen a dánok utolsó támadásukból egyenlíthettek volna, de eladták a labdát, így egygólos magyar előny helyett Spiridon a kapuig gyalogolva gyakorlatilag a vendégek kezébe adta a BL-serleget. Tisztelni illik és kell az ellenfelet a visszavágó előtt, de a Győr ismét megmutatta, hogy bármilyen összeállításban képes olyan védekezésre, amely a legjobb ellenfeleket is elbizonytalanítja, így a magyar bajnokhoz közel került a végső győzelem.

A veszprémi visszavágó előtt minden okunk megvan az optimizmusra, hiszen a Győr 2009-ben megütközött a világ közvetlen elitjébe tartozó összes csapattal, és mindegyiket úgy győzte le, hogy ráerőltette akaratát ellenfeleire. Konkoly Csaba (és a munkát megkezdő Roth Kálmán) munkájából a világ legjobb női kézilabda klubcsapata alakult ki, mely egyetlen lépésre van attól, hogy ezt márványba vésesse az EHF képviselőivel.