A Veszprém alaposan elverte a Szegedet

2009.05.16. 23:04
A férfi kézilabda-bajnokság döntőjének első meccsén az MKB Veszprém hazai pályán hét góllal verte a Pick Szegedet. Az első félidőben a címvédő átgázolt vendégén, de a Szeged komoly hátrányban sem adta fel. A veszprémi kapuban parádézott Liszkai Szilveszter, a Pick túl sokat hibázott.

Óriási iramban kezdődött a döntő, mindkét hatos fal keménykedéssel jelezte ellenfele játékosainak, mire számíthatnak. A 7. percre két-két kiállításnál tartottak a csapatok, a játékvezetők igyekeztek időben megfogni a mérkőzést. A veszprémieknek sikerült először két góllal meglépniük, ehhez szükség volt a hazaiak kapuját védő Liszkai Szilveszterre is.

MKB VESZPRÉM-PICK SZEGED 35-28 (19-12)

A veszprémi gólszerzők: Pérez 6, Vujin 6/3, Iváncsik G. 5, Vilovski 5, Ilyés 4, Gulyás 3, Iváncsik T. 2, Lusnyikov 2, Eklemovics 1, Lapcsevics 1
A szegedi gólszerzők: Ghionea 8/3, Andjelkovics 5, Petrea 4, Katzirz 4, Zvizej 3, Krivokapics 2, Nenadics 1, Zubai 1

Hétméteresből: 4/3 ill. 6/3
Kiállítások: 18 perc ill. 20 perc

A sérült Dejan Pericset helyettesítő magyar válogatott a szegediek első három büntetőjét megfogta, és köszönhetően a gyorsan összeálló veszprémi falnak, nagyon megindultak a hazaiak. Negyedóra elteltével 11-4-re vezetett a Veszprém, a címvédő a kupadöntőhöz hasonlóan állva hagyta ellenfelét, már az első félidőben felsejlett a megalázó különbségű MKB-győzelem lehetősége.

A Szegedet Daniel Andjelkovics betörésekből szerzett góljai és Katzirz Dávid határozott játéka tartotta meccsben, de megközelíteniük nem sikerült a Veszprémet. Miközben Liszkai átlövést és ziccert is hárított, Puljezevics Nenad nem találkozott a labdával, a szinte hibátlanul támadó veszprémiek szétlőtték a kapuját.

A jelentős előny miatt kicsit visszavett a tempóból a Veszprém, ezt azonnal kihasználta a Szeged, a vendégek egy jó periódusnak köszönhetően három gólra is felzárkóztak. Mocsai Lajos időt kért, csapata megrázta magát, és a félidő végén újra sebességet váltva hét gólra növelte a különbséget.

A második félidő elején közel járt a két számjegyű különbség eléréséhez a Veszprém, de a Szeged komoly hátrányban sem adta fel, és Valentin Ghionea góljaival másodszor is visszakapaszkodott a meccsbe. Annyira nem sikerült közel kerülniük, hogy idegessé tegyék a hazaiakat, Perez Carlos és Iváncsik Gergő góljaival tartotta 4-5 gólos előnyét a Veszprém, de a jól védő Dragan Marjanac előtt már sokkal hatékonyabban működött a Szeged védekezése.

Liszkai újabb védésekkel jelezte, Perics távollétében is számolni kell a veszprémi kapusokkal, így a két csapat ugyanazzal az öt gól körüli különbséggel érkezett a hajrára, ami szinte végig megvolt köztük. Adrian Petrea góljaival még egy felzárkózási kísérletük volt a vendégeknek, de a Veszprém uralta az utolsó perceket, a meccs végén újra hét gólra tornászta előnyét. A hazai örömünnepet az ifikorú Andorka Gábor tette teljessé, a fiatal kapus az utolsó percben megfogta a legeredményesebb szegedi, Ghionea ziccerét.

Bár az MKB saját mércéjéhez képest csak a mérkőzés egyes szakaszaiban játszott igazán jól, megérdemelten nyerte meg a döntő első mérkőzését. A Szeged becsülettel harcolt, komoly hátrányban sem adta fel, de túl sokat hibázott ahhoz, hogy valóban szorossá tegye a mérkőzést. Folytatás kedden, 18 órakor Szegeden.