Megizzadt kézibajnoki címéért a Veszprém

2009.05.24. 14:39 Módosítva: 2009.05.24. 14:43
Az előre lefutottnak gondolt döntőből óriási meccs lett, a kiváló Pick Szeged nagyon meghajtotta a Veszprémet, a címvédő MKB fordulatos végjátékban nyerte meg 17. bajnoki címét, de a hajrában benne volt a meccsben, hogy meglepetés születik.

Bekezdett a címvédő, Vladan Maticsnak már a 3. percben időt kellett kérnie, eddigre már 4-1-re vezetett a jó védekezés után lerohanásokból eredményes MKB Veszprém. A szegediek támadásai az időkérés után sem lettek jobbak, a világklasszis formában kézilabdázó Veszprém könnyedén érte el góljait az első percekben, és látszott, hogy nagyon komolyan veszik a sokak által lefutottnak tekintett meccset.

A Szeged csak akkor tudott gólt lőni, ha valamelyik átlövőjük egyéni akció után talált be, elsősorban Laluska Balázs volt gólerős.

Dragan Marjanac védései után közelített a vendégcsapat, de egy újabb óriási veszprémi roham után az első negyedóra végén 10-5-re vezetett a Veszprém. A szegedi kapus mellett Liszkai Szilveszter is jól védett, állandósult a két csapat közti 4-5 gólos különbség, a hazaiaknál Zarko Sesumtól, a szegedieknél Vladimir Oszmajicstól jöttek a gólok. Felkeményedő védekezésének köszönhetően a Szeged a félidő végén közelebb jött, de a szünetre négygólos előnnyel ment a Veszprém.

A Szeged a második félidőt harcosan kezdte, Marjanacnak hetesből is nehezen tudtak gólt lőni a veszprémiek, idegessé is váltak a hazaiak, ekkor kapkodva, rossz megoldásokat választva játszott a címvédő. A Szeged egyre magabiztosabb lett, és 19-18-nál labdája volt az egyenlítéshez, de Liszkai védte Valentin Ghionea ziccerét. A vendégek nagyon feljöttek a szünet után, látszott, el is hitték magukról, hogy megfogható hazai pályán a jó kezdés után lelassuló Veszprém.

A második félidőben a Szeged teljesen egyenrangú félként küzdött, támadásban is nagyot javultak, így váratlanul kemény meccs kerekedett a simának gondolt címvédésből. A veszprémi átlövéseket Marjanac lenyelte, de Iváncsik Gergő góljaival tartotta 1-2 gólos előnyét a hazai csapat. A rengeteget hibázó MKB hibái felhozták a Szegedet, mely a hajrához közeledve előbb egyenlített, majd a vezetést is átvette. A veszprémiek tanácstalan játékát látva a levegőben lógott az óriási meglepetés.

Liszkai percei következtek, a fiatal veszprémi kapus bravúrjai után visszavette a vezetést a Veszprém, de már ekkor biztos volt, hogy szoros hajrá lesz. Az utolsó tíz percben felváltva vezettek a csapatok, óriási küzdelem folyt a pályán, a Szeged olyan jól játszott ezen a meccsen, ahogy még idén egyszer sem. Két perccel a lefújás előtt hosszú idő után először elment a Veszprém két góllal, de a Szeged a kapusát lehozva gólt szerzett. 36 mp-el a vége előtt Mocsai Lajos időt kért, a hátralevő időben pedig lenyelte a labdát az MKB, ezzel megvédte bajnoki címét.

A döntő 3. mérkőzése világszínvonalú csatát hozott, a Pick Szeged jobban megnehezítette a Veszprém dolgát, mint sok itt pályára lépő európai topcsapat, de a hazai pálya minden előnyét élvező hazaiak jobban bírták a hajrát, és a lehető legkisebb különbséggel nyerték meg a mindent eldöntő meccset. Az MKB Veszprém 17. alkalommal nyerte meg a magyar kézilabda bajnokságot.

MKB Veszprém-Pick Szeged 30-29 (17-13)

A veszprémi gólszerzők: Iváncsik G. 5, Pérez 4, Gulyás 3, Sesum 3, Iváncsik T. 3, Vujin 3, Lusnyikov 3, Ilyés 2, Vilovszki 2, Eklemovics 1
A szegedi gólszerzők: Ghionea 6, Laluska 6, Zvizej 5, Petrea 4, Oszmajics 3, Andjelkovics 2, Krivokapics 2, Katzirz 1

Hétméteresből: 4/2 ill. 3/3
Kiállítások: 8 perc ill. 8 perc