A szlovákverő kapitány menne az olimpiáig

2009.06.22. 11:29 Módosítva: 2009.06.22. 11:30
Világszínvonalú játékkal, Szlovákia verésével jutott ki a 2010-es Európa-bajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, Hajdu János beugróként újabb sikert ért el szövetségi kapitányként. A nőkkel olimpiai 4., a férfiakkal világbajnoki 6. helyet szerzett szakember szerződése lejárt, de szívesen irányítaná tovább a csapatát az olimpiáig.

A magyar férfi kézilabda-válogatott nemcsak megszerezte az Európa-bajnoki szerepléshez szükséges pontot Szlovákiában, hanem otthonában verte el nagyon a korábban sok gondot okozó ellenfelet. Hajdu János csapata világszínvonalon kézilabdázott Galgócon, a mérkőzést végig uralva teljesen megérdemelten szerezte meg a csoport második helyét, 11 gólos különbséggel nyert.

„Olyan hangulat volt a mérkőzés előtt az öltözőben, hogy tudtam, itt mi nem kaphatunk ki. A görög meccs után Csoknyai István (segédedző) felhívta a figyelmemet rá, hogy lógatják a fejüket a játékosok, de én már akkor mondtam, ez csak amolyan vihar előtti csend. Éreztem, robbantani készülnek a fiúk, és tudtam, ha ez bekövetkezik, elsöpri ellenfelünket.”

A kapitány korábban elmondta, jó szellemű társaság a magyar válogatott, már a mindent eldöntő szlovákiai mérkőzés előtt bízott benne, hogy olyan energiák szabadulnak fel a csapatban, amivel Szlovákia nem fog tudni mit kezdeni. „Kielemeztük ellenfelünk játékát, és szerencsére nemcsak határozottan és nagy szívvel játszottunk, de taktikusak is voltunk. Ennek ellenére úgy érzem, a győzelmet az a határtalan lelkesedés hozta meg, ami minden játékosban dolgozott, és ezért külön hálás vagyok a keret rutinosabb tagjainak, akik olyan hangulatot teremtettek, hogy ebben a csapatban vasárnap egyszerűen nem is lehetett rosszul játszani.”

Szlovákia legyőzésével a válogatott teljesítette a szövetség csapattal szembeni elvárását, kijutott az Eb-re. Ráadásul egy botlást leszámítva mindezt olyan játékkal érte el, amivel egyértelműen a kontinens elitcsapatai között a helye, többek között a vb-ezüstérmes Horvátországgal szembeni összevetésben is jobb volt.

„Az nem volt soha kérdés, hogy sokra hivatott társaság a magyar válogatott, és ezt végül a pályán is bizonyítani tudtuk. Nagyon jó csapat Szlovákia, ezt a vb-n is láthattuk, de vasárnap nem tudott mit kezdeni a hihetetlen magas színvonalon játszó magyar válogatottal.”

Hajdu János szerződése a selejtezők végéig szól, néhány nap múlva lejár. A kapitány egyelőre nem tudja, mi lesz a sorsa, de megtiszteltetésnek venné, ha felkérnék, hogy vigye tovább csapatát az olimpiáig. „Nagyon szívesen dolgoztam a válogatott mellett, a szakma csúcsa ez. Természetesen nem mondanék nemet egy felkérésre, de ezt még magammal, a családommal is tisztáznom kell, hiszen a szövetségi munkámra így jóval kevesebb időm jut.”

„Ahogy a válogatott mellett Csoknyai István és Vladan Matics, úgy a szövetségben is kiváló segítőim vannak, ezen tehát biztosan nem fog múlni a jövőm. Egyelőre előttem sem ismertek a vezetőség szándékai, de ha alkalmasnak találnak a folytatásra, és elégedettek a munkámmal, olyan örömmel fogom segíteni a válogatott munkáját, ahogy eddig is tettem.”

A szlovákiai meccsen úgy tűnt, a kapitány a háttérben maradt, a meccset Csoknyai István vezényelte le. „Ez nem így történt, a döntéseket – természetesen segítőimmel egyeztetve – én hoztam meg, de úgy találtuk, Csoknyai stílusa jobban érvényesülhet a pad mellett. Lelkesített, biztatta a játékosait, igazán kiváló munkát végzett, ahogy Vladan Maticsnak is része van a válogatott sikerében.”

„A női válogatott mellett hasonló felállásban működtek irányításom alatt a dolgok, és nagyon jól dolgozó, egységes szakmai stáb alakult ki. A férfiaknál is így lett, a közös munka gyümölcse volt az a játék, amivel elértük célunkat” – mondta Hajdu, majd hozzátette, bármilyen döntést hoz az elnökség, elfogadja, és a rá váró feladatokra koncentrálva segíti tovább a magyar kézilabda fejlődését.

„Egyelőre korai találgatni, az elnökség több lehetőség közül választhat, akár ez is benne lehet – válaszolta a kapitány arra a felvetésre, hogy elképzelhetőnek tart-e egy posztcserét Csoknyai Istvánnal, aki a válogatott mellett Mocsai Lajos segédedzője is a Veszprémnél. – Nem kell kapkodniuk a döntéshozóknak, most van időnk átgondolt döntést hozni, hiszen a következő férfi kézilabda szövetségi kapitányt már úgy kell megválasztani, hogy az ő szerződése az olimpiáig szól.”