Jenő
-2 °C
6 °C

Pont kell a csehektől az Eb-középdöntőhöz

2010.01.22. 14:01 Módosítva: 2010-01-22 14:02:03
A férfi kézilabda Európa-bajnokság utolsó csoportkörében már a döntetlen is elég a magyar válogatottnak, hogy a középdöntőbe jusson. A cseheknek masszív, jó keretük van, ráadásul lendületből jönnek a magyarokra, de Csoknyai Istvánnak csapata a jobb.

Egy héttel az Európa-bajnokság előtt felkészülési tornán a magyar válogatott jó játékkal pontot szerzett egy világklasszis csapattól, majd csúnya vereséget szenvedett egy erős, szervezett válogatottól, hogy aztán az utolsó körben a házigazda legyőzésével tegye elfogadhatóvá teljesítményét. Ha az Eb-n ugyanezt a kottát követjük, ott leszünk a középdöntőben.

Csehország viszont sokkal nehezebb ellenfél, mint Ausztria volt az Intewetten-kupa végén, ráadásul a mieinkkel ellentétben nem egy nagyon csúnya vereséggel a fejükben készülnek a meccsre (a spanyolok őket is elrendezték az első körben), hanem a Franciaország elleni kiváló helytállás miatt feszülnek az önbizalomtól. Nekik ugyan nem jött össze a pontszerzés, de ezt csak a magyarok ellen semmit nem fogó Thierry Omeyernek köszönhetik a franciák.

A spanyolok elleni vereségről Nenad Puljezevics úgy nyilatkozott, a magyarok pszichésen nem bírják a sorozatterhelést, aminek az az oka, hogy a játékosok klubcsapataikban nem húzóemberek. A szerb származású kapus nem mond butaságot, de a megállapítás nem áll például Eklemovics Nikolára, aki a kontinens egyik legjobb klubcsapatának, a Veszprémnek a lelke, de az Eb-n eddig csalódás a teljesítménye, pedig ő a magyar válogatott csapatkapitánya is.

Eklemovics, és a másik irányító, Császár Gábor feljavulására is nagy szükség lesz, valószínűsíthető, hogy a spanyolokhoz és a franciákhoz hasonlóan a csehek is zavaróval védekeznek majd, akinek a magyar irányító semlegesítése lesz a feladata. A franciák ellen nem volt gond, az átlövők megoldották, de a spanyolok ellen nagyon kellett volna az a plusz, ami nem jött sem Eklemovicstól, sem Császártól – sem senki mástól a csapatból.

Csehország erőssége jó védekezése, a fal mögött két jó kapus, Martin Galia és Petr Stochl áll, de támadásban is van klasszisjátékosa: Filip Jicha a BL-döntős Kiel átlövője. A spanyolok nem sokat variáltak, egyszerűen kivették a játékból a félelmetes balátlövőt az első félidőben, de mikor már eldőlt a mérkőzés, azért csak megszórta magát: 8 gólig jutott. Jicha mellett a csapat sztárja a Schaffhausen veterán szélsője, a 37 éves Jan Filip, de figyelni kell a Lemgo átlövője, Daniel Kubesre is.

A kezi.hu úgy tudja, Csoknyai benevezi 16. játékosát (eddig 15-en voltak a magyarok, Putics Barna és Zubai Szabolcs a lelátón ült), a szakoldal szerint Zubai követő emberfogással fogja majd Jichát, bár erre a feladatra alkalmas Iváncsik Gergő is, aki a Veszprémben előfordult, hogy ezt a feladatot kapja. Hiba lenne azonban egy játékos ellen készülni, Csehország masszív, szervezett játékát simán tudja hozni úgy is, hogy balátlövőjét kivesszük a játékból.

Élet-halál meccset játsszunk, a vesztes számára véget ér az Eb. Magyarország annyival könnyebb helyzetben van, hogy a franciáktól megszerzett pont miatt a döntetlen nekünk kedvez, de ez csak egy hajszálnyi előnyt jelent. Császár Gábor a spanyolok elleni vereség után úgy fogalmazott, ahogy a Franciaország elleni meccs után egy órát örültek, úgy a spanyol vereség után is csak egy órát szomorkodtak, azóta mindenki a csehek ellen készül, próbálják kijavítani a hibákat.

A hibák forrása Spanyolország ellen a csapat enerváltsága volt, Csoknyainak meg kell találnia a módját, hogy feltüzelje játékosait, a franciák elleni lendülettel játszó magyarok feltétlenül esélyesnek számítanak Csehország ellen. A keddi játék viszont egészen biztosan kiesést ér, olyan rosszul még egyszer nem játszhat a tornán Magyarország. A két csapat legutóbbi mérkőzése Plzenben döntetlennel zárult, ezzel most is kiegyeznénk, de inkább verjük meg őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?