Ilyen védekezéssel sokáig juthatunk a vb-n

2011.01.15. 18:30 Módosítva: 2011.01.15. 18:32
Borzasztó kezdés után, 0-6-ról felállt a magyar férfi kézilabda-válogatott Norvégia ellen, és a második félidőben feszes és dinamikus védekezéssel fordítottunk. Mikler hihetetlen labdákat fogott, Császár és Zubai a legjobbkor állt be támadásba, szórták a gólokat. Az olimpiai kvalifikációs vb-n nagy lépést tettünk a továbbjutás felé, pláne, hogy az osztrákokat megverte Japán.

Az Izland elleni súlyos, hatgólos vereség után a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Norvégiát kellett vernie. Négy éve sikerült, de akkor győzelemből érkeztünk, míg most egy kudarc után, 24 óra sem állt rendelkezésre, hogy rendezzük a sorokat.

Mégis majdnem ugyanaz az eredmény született, bár most rengeteget hibázott a magyar csapat, de ilyen küzdéssel felülmúlhatjuk saját magunkat.

Pénteken hiányzott a dinamika a válogatottból, a szombati első nyolc percben még azt a sebességet is sikerült alulmúlni. Hatgólos hátrányba kerültünk, a rohanó norvégokkal nem sikerült ütközni, Mocsai Lajosnak jobb híján időt kellett kérni. Fazekas Nándor nem találkozott a labdával, ezért rögtön le kellett cserélni, a túloldalon azonban Erevik mindent fogott.

0-6 után Ilyésnek volt két átlövése, kezdett éledezni a magyar csapat, majd a szélsők is belekezdtek. A hatgólos differenciát a félidő felére sikerült megfelezni (7-10), mert Ilyés továbbra is ellenállhatatlan volt. A 20. percre egy gól volt a hátrány (10-11), de utána kaptunk kettőt.

Mikler védései után a 26. percben majdnem egyenlítettünk, de Iváncsik Tamás pörgetése nem pattant be a kapufáról. Tvedten azonban belőtte a hetesét, nálunk Iváncsik Gergő a kapufára.

A félidő hajrájában háromszor támadhattunk az egyenlítésért, de valami mindig hiányzott, a volt veszprémi Myrhol azonban nem hibázott, így lett 14-16 a szünetre, ami a kezdeti tompaság után kifejezetten biztató volt.

A második félidő elején először voltunk emberelőnyben, és Zubainak sikerült gólt lőni belőle, Tvedten hetese viszont utat talált a kapuig, így megint kettő volt a különbség. (16-18)

Utána kettős előnybe kerültünk, Lékai azonban elpasszolta a labdát, Mocsai Tamás pedig belement. Komoly válogatottak ilyenkor egy pillanat alatt lehúzzák a szélre a labdát, nekünk még ziccert sem sikerült kialakítani.

Törvényszerű volt, hogy utána gólokat kaptunk, és kezdhettünk mindent elölről, mert néggyel vezetett az ellenfél.

Császár pályára jött, adott egy jó passzt, és belőtt egy hetest. Zubai ziccert hibázott, Tvedten nem. (17-21)

Iváncsik Tamás és Császár közelebb vitte a csapatot, megint egy gól volt. (20-21) Amikor az egyenlítésért támadtunk Császár érthetetlenül passzolt.

Mikler sokadik bravúrja után Zubai hetest harcolt ki, Császár ezt belőtte, ezzel egyenlítettünk. Emberelőnybe is kerültünk, Lékai viszont az emberének ütközött, ahelyett, hogy türelmesen játszottunk volna.

Kétszer támadtunk eredménytelenül a vezetésért, Mikler bravúrja után pedig harmadszor is, és ekkor már Zubai a kapuba vágta végre a labdát. Majd ismét kibújt a védők szorításából, és Erevik lába mellett a kapuba lőtt. (23-21)

Abszolút fordulópont volt ez a két találat, mert ha sok hibával is játszottunk, megnyugodtunk, az addig rendkívül magabiztosan norvégok egy csapásra összezuhantak.

Kjellinget Zubai lesáncolta, a többiek már lőni sem mertek, tizennégy percen keresztül nem volt norvég gól. A hajrában Császár lőtt egy akciógólt, majd hetesből is betalált, egy perccel a vége előtt, 25-23-nál még utoljára szoros lehetett volna a meccs, de Tvedten hiába vitte rá a magyar kapusra a labdát, nem találta el a kaput. Az utolsó gólt Nagy Kornél lőtte, és ő állította be a végeredményt.

Mocsai Lajos így értékelt: "Köszönöm mindenkinek, aki bízott bennünk, drámai nagy mérkőzés volt, amit megnyertünk. Két azonos erősségű csapatnál nem mindig meghatározó, hogy az elején az egyik elhúz a másiktól. A norvégok hatalmas iramban kezdtek, de saját csapdájukba estek, mert nem bírták végig. A támadójátékunk feljavult, a második félidőre dominatív, kombinatív és kreatív lett a csapat. A cserék eredményesek voltak, a fiatalok felvállalták a felelősséget, szép bejátszásokkal megleptük a norvégokat, és a védekezésünk maximálisan összeállt. Mikler a vb egyik legjobb beállójától, Myrholtól sem kapott gólt a végjátékban. Fantasztikus küzdelem volt, a csapat igazi diadala.

A tizenhat órás utazás utáni ólmosság után most más sebességben és más ritmusban játszottunk. A játékosok a tegnapi vereség után egymást erősítették, a belső motivációjukat megőrizték. A napzáró beszélgetésen megegyeztünk abban, hogy nem reális alapul venni az első meccset, és számunkra ma kezdődik a vb, a norvégok ellen.

Felkészítettük a taktikai értekezleten az ellenfél gyenge pontjaira a játékosokat, akik ki is használták ezeket a hajrában. Több lehetőségünk volt, hogy utolérjük őket, de kettős emberelőnyben sokat hibáztunk, a példaértékű védőjáték viszont megadta az újabb és újabb esélyt a zárkózásra. A tegnapi vereséget sem értékeltük túl, ezt a győzelmet sem fogjuk" - összegzett a mesteredző.

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Norvégia 26-23 (14-16)
gól: Császár 5/3, Iváncsik G. 5/2, Iváncsik T. 5, Ilyés 5, Zubai 3, Katzirz 1, Nagy 1, Mocsai 1, illetve Kjelling 7, Tvedten 6/3, Myrhol 6, Mamelund 2, Björnsen 1, Lund 1

Japán-Ausztria 33-30 (18-11)
Izland-Brazília 34-26 (19-12)
A csoport állása: 1. Izland 4 pont, 2. Ausztria 2 pont, 3. Norvégia 2 pont 4. Japán 2 pont, 5. Magyarország 2 pont, 6. Brazília 0 pont.