Perez itthon, kedden csatlakozik a vb-hez

2011.01.16. 13:27
Mocsai Lajos kapitány most már szabadon variálhat, mert az olimpiai kvalifikációs kézilabda világbajnokságon csapata nagy lépést tett a továbbjutásért. Szerencsés esetben az ötödik csoportmeccs tét nélküli is lehet, hogy utána jöjjön a középdöntő. Perez bevetésével még vár, a másik cserét sem tudni, mikor használja ki.

Az első két világbajnoki meccsen az eredeti tervek szerint sem játszott volna a kubai születésű Carlos Perez, és Mocsai Lajos kapitány most már lehet, hogy még inkább kivár a szerepeltetésével. „Nem akarom elkapkodni a döntést” – jelentette ki.

A szakembernek két cseréje van, a veszprémi átlövőt biztosan be fogja vetni, mert Katzirz Dávid egy gólt lőtt mindössze, és a középdöntős folytatásban nagyon kell olyan lövőerejű, ugróképességű játékos, mint Perez, aki könnyen a csapatba illeszthető, ezt a szlovénok ellen is igazolta.

000 PAR2004081682700

Az első terv szerint Perez szombaton utazott volna, hogy a brazilok ellen már bevethető legyen hétfőn, a mostani állás szerint kedden repül Svédországba. Könnyen előfordulhat, hogy a csoportmeccseket most már ez a keret játssza végig, és Perez csak a három középdöntős meccsre csatlakozik (klubjával, a Veszprémmel történt megegyezés értelmében három meccsen szerepelhet).

Különösen, ha az osztrákok ellen esetleg az utolsó csoportmeccs már tét nélküli lesz: Szilágyiék kikaptak Japántól, és ha a két északi országtól (Izland, Norvégia) sem szereznek pontot, a mieink pedig legyőzik a brazilokat és a japánokat, akkor semmiképp sem kerülhetnek elénk.

Ha a középdöntőbe a norvégok jutnának, máris van két pontunk, és a német-spanyol-francia világbajnok trióból kellene legalább egyet majd legyőzni, hogy meglegyen a negyedik hely, és az olimpiai esély. A németek vagy spanyolok ellen Perez góljai aranyat érhetnek.

A másik csere, Laluska Balázs is lehet, aki kéztörése után itthon gyógyul, de akár Ancsin Gábort is be lehet vetni, aki kint van a csapattal. Mindketten balkezesek, az eddig nem villogó Mocsai Tamást tehermentesíthetik, illetve Laluska középső védő, akire nagy szükség lenne a sorozatban. Idáig Ilyés és Schuch szerepelt hármas poszton, illetve Katzirz segítette ki őket.

Jegyzőkönyv, program

A B csoport állása a 2. forduló után: 1. Izland 4 pont, 2. Ausztria 2 (64-57), 3. Norvégia 2 (58-55), 4. Japán 2 (62-65), 5. Magyarország 2 (52-55), 6. Brazília 0
A további program (Linköping):
hétfő: Magyarország-Brazília 17 ó, Norvégia-Ausztria 19:10 ó, Izland-Japán 21:30 ó
kedd: Japán-Magyarország 17 ó, Norvégia-Brazília 19:10 ó, Ausztria-Izland 21:30 ó
csütörtök: Brazília-Japán 17 ó, Izland-Norvégia 19:10 ó, Ausztria-Magyarország 21:30 ó

Az első hét hely valamelyikét kell megszerezni a londoni selejtezőtornáért, a középdöntő két 4.-je csap össze a hetedik helyért.