Nem hitegettem Nagy Lacit, lehet visszaút

2011.09.23. 20:50
Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke radikális változásokat ígér. Nagy László előtt nyitva a kapu, transzparencia lesz a vezetésben, és a nőkhöz kinevezett norvég kapitányt is megvédik.

Megválasztása után azt mondta, megpróbálja olyan professzionális módon vezetni tovább a szövetséget, amilyen jó az MKSZ jelenlegi megítélése. Ez már akkor nagyon udvarias nyilatkozatnak tűnt, fogadjuk el: elsőre, a szerződések és a gazdálkodás nem ismeretében mást nem is lehet mondani.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Egy pillanat, majdnem így mondtam ezt a mondatot. Az MKSZ helyére a magyar kézilabdát kell helyettesíteni, és úgy már minden érthető. Az eredeti mondat úgy hangzott, hogy olyan professzionálisan szeretném vezetni a szövetséget, amilyen a magyar kézilabda jelenlegi megítélése. Sajnos a közleményt nem kaptam meg. Egyébiránt már nem is lényeges, hiszen a megítélésem a jövő lépésein fog múlni.

Mikor kezdett azzal szembesülni, hogy mégsem annyira profi a Sinka László vezette szövetség? Hiszen most ott tartunk, hogy jogfenntartással veszi csak át a vezetést.

Válasszuk szét a két dolgot. A jogfenntartás arról szól, hogy a felelősséget csak az én elnökségem alatt hozott döntésekért tudom vállalni. A másik téma a hiány. Már a megválasztásom előtt szembesültem ezzel, amikor beszélgettünk. 150 milliós hiányt örököltem. Ennek tudatában ki mondhatott volna olyat, hogy ez profi munka? Sajnos korábban – ez nem az elődöm hibája – nem volt az elnökök között átadás-átvétel.

Hogy szabhatták el ennyivel a költségvetést?

A költségvetés szó talán túl erős arra, ha valaki olyan 150 millió bevétellel számol, amire esély sincs. Azt sok mindennek lehet hívni, de büdzsének nem. Fecninek talán.

04

A Telenor 120 millióját nyilván elkönyvelték, fixnek vették.

És? Attól még nincs az a pénz. Ábránd azt hinni, hogy csak a válság miatt ment el a dolog, az átláthatatlanság jobban közrejátszott ebben.

Mostani pozícióját, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) 9,5 milliárdos hiánnyal vette át 2010-ben. Melyik a nehezebb?

Nem lehet összehasonlítani. A szövetségben a horvátokkal közös rendezésű Eb költségeit könnyen át tudtuk ütemezni. A kézilabdában nincsenek kötelezettségvállalások, így a béreken értelemszerűen lehet vágni. Nincs olyan hatékony vállalat, ahol tíz százalékot ne lehetne faragni a kiadásokból. A szövetségben azt látom, hogy tizenkét igazgató van. Minek ennyi? Ez egy rossz beidegződés. Nem mondom, hogy nem dolgoznak, de az iroda tizennégy fős létszámát nagyon könnyen egy számjegyűre lehet csökkenteni. Nemcsik Balázs főtitkár épp most dolgozza ki a javaslatot, meg fogja találni a feladatokat, a feladatokhoz az embereket, megszervezni, hogy senki se a saját feje után menjen.

Miért kellett erre eddig várni?

Augusztus utolsó napján lettem csak a bíróságon bejegyezve. A számlák, a szerződések, ha nem is az általam várt ütemben, de eljutottak hozzám, de még így sem könnyen áttekinthető a szövetség működése. De hatékonyabbá fogjuk tenni, dolgozunk azon, hogy ne legyen adósságunk, és legyen átláthatóság,  ami tetszik a szponzoroknak.

01

Mikor nézte meg a Nagy László-ügy iratait?

Szívesen megnéztem volna, de egy emailfolyamon kívül mást nem találtam. Gondolkoztam rajta, hogy nyilvánosságra hozzam, mert semmi titkolnivaló nincs benne, de nem is lett volna érthető, mert nem kapcsolódnak egymáshoz a kérdések és a válaszok. A kuszaság ebben történetben is tökéletesen tetten érthető.

Igaz az, hogy az elnökségi üléseken többnyire az ebéd előtti utolsó pillanatokban merült fel ez a probléma?

Nem tudom, mert az elnökségi ülésekről nem készült jegyzőkönyv.

Akkor hogyan tájékozódott?

Személyesen. Laci nyári szabadága alatt, Kecskeméten találkoztunk, el akartuk kerülni, hogy kitudódjon. Nem is volt ott kettőnkön kívül senki. Nem hitegettem, nem ígértem neki semmit, különösen nem akartam vele alkudozni. Egyszerűen csak be akartam mutatkozni, ismertetni a motivációimat, ezzel együtt megismerni az ő motivációit. Őszre újabb találkozót beszéltünk meg. Akkor sem fogom rábeszélni semmire, de hiszem, hogy van visszaút. Mert korrektséggel fog szembesülni. Laci gyorsan elismerte, elveszítette a bizalmát a korábbi hazai vezetésben, nem tartotta őket hitelesnek. Vagy a Holdról jött ígéretekkel vagy be nem tartottakkal kellett szembenéznie, ezért is emelte fel a szavát. Őszintén, mit kezdjen egy ereje teljében lévő játékos azzal, hogy majd egyszer ő lesz az elnök? Amiben meg fogunk állapodni, azt megkapja, ezt vállalom. Nem fognak hiányozni zoknik, pólók a csomagokból, rendezzük a napidíjat, nem lesznek véget nem érő, indokolatlanul megszakított utazások. Ezeken a hibákon a legkönnyebb javítani. Nem fordulhat elő, hogy egy meccs rámegy a megerőltető utazásra, mint az idei világbajnokságon történt – kikaptunk Izlandtól –, ezért már jeleztük a szerbeknek, két nappal korábban érkezünk a januári Európa-bajnokságra. Ezen a személyes megbeszélésen sokkal több kiderült számomra, mint a fellelhető dokumentumokból, mert megismertük egymást. Lacira az egész magyar sportéletnek példaképként kellene tekinteni a múltja és a jelen eredményei miatt. Mégiscsak a BL-győztes csapat kapitánya.

02

Érezhető, hogy nem fél, mert a nőknél már külföldi kapitányt nevezett ki – Karl Erik Böhn az első ilyen a válogatott történetében –, amivel ki is vívta a szakma rosszallását, haragját.

Az edzőbizottság valóban nem a norvég edzőt támogatta. De azért álljunk meg egy pillanatra. Szakmai érvet egyet sem hozott fel ellene egy bizonyos edzői kar, csak azt, hogy nem magyar. Olyan nagy baj lenne, hogy külföldi? Hogy a norvég kultúra kézzelfogható közelségbe került? Ha a középszerűségben akarjuk folytatni, tegyük. De nekem elegem van abból, hogy szerethető egy csapat, és még egy csomó jelzőt bármelyikhez oda lehet tenni. Engem inkább az eredmények érdekelnek. Böhn szerződésébe bele fogjuk venni, milyen szintekre kell elérnie, ahogy haladunk előre az időben. Most szövegezik a papírokat, ezért hadd ne áruljam még el a konkrétumokat. Visszatérve, azért annak a tervezéskor ne örüljünk már, hogy a hetedik helyet vagy a tizediket elcsípi a válogatott. Ennél több van bennünk, és több kell, hogy legyen. Azt gondolom, a női világbajnokságra kijutott csapatok szívesen elcserélnék a mi állományunkat a sajátjukkal. A kapitány rendezni fogja az esetleges Győr–Ferencváros ellentétet, egyben biztos vagyok, szent tehenek nem lesznek nála. Nem szeretem a rejtélyes dolgokat, de annyit előre jelezhetek, lesznek meglepő dolgok a kapitány érkezésével.

Az elnök pályaíve

Az 1972-ben született Vetési Iván három gyermek édesapja. A veszprémi Lovassy gimnáziumban érettségizett – aktívan kézilabdázott is –, a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát 1995-ben. A Matávnál helyezkedett el, 2002-ben már az egyik divízió igazgatóhelyettese. 2004-ben váltott, az Oracle Hungary kormányzati és egészségügyi üzletágának vezetője lett. 2010-ben vette át a KEKKH-et. Az MKB Veszprém elnökségi tagja volt 2008-tól, ettől értelemszerűen megvált, miután elnök lett.