Öt másodpercen múlt a veszprémi extázis

2012.03.25. 20:27

Öt másodpercen múlt, de nem tudta három góllal verni az MKB Veszprém az Ademar Leónt a kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, az első mérkőzés 31-28-as veresége után 27-25-re nyert a Veszprém. Hiába volt hatgólos is az előnye, a León ledolgozta azt, a legfontosabb pillanatban beállósa nem hibázott.

Bár a vezetést nem szerezte meg egyből a Veszprém, jól kezdett, néhány perc alatt eltüntette a háromgólos spanyol előnyt, Ilyés góljával 5-2-re vezetett. A különbség 9-6-ig maradt a két csapat között, de Iváncsik leindulásból betalált, majd Terzics leküldésénél is eredményes volt, 11-6.

A spanyoloknál Garcia Robledo volt a nyerőember, lövéseit nem érezte Alilovic, az MKB-nál Sulic játszott kirobbanó formában, húsz perc alatt öt gólt dobott, tekintélyesnek tűnt a 13-7-es előny. A León is érezte a vesztét, ekkor kért időt először edzőjük. Hatásos volt új taktikájuk, faragtak a magyar előnyön, 14-10. Mocsai Lajos is időt kért, a gyorsabb felzárkózást sikerült is megelőzni, az edző kapust is cserélt, Fazekas állt be, így 16-12-vel záródott az első félidő.

Az első félidő eredményes játéka után teljesen lebénult az MKB, nyolc percig nem talált a leóni kapuba. Martinez átforgatta a csapatát, a szélre kivitt Ruesgát nem tudták tartani a veszprémi védők. A kapus Alamo is látványosan feljavult, az addig ellenállhatatlan Sulic visszaesett. 16-15-tel már a León bízhatott a továbbjutásban. Ekkor tört ki a botrány, egy spanyol támadásnál négy játékos a földre zuhant, Sulic nem bírt magával, a földön megrúgta Ruesgát. Szerencséjére csak kétperces büntetést kapott a végleges kiállítás helyett. A balhé nem hiányzott a Veszprémnek, a León még jobban felpörgött, Stranovsky ki is egyenlített, 16-16.  Pereznek kellett beállni, hogy változzon a hazaiak játéka, Vujin sokadszorra volt sikeres átlövésből, Gulyás labdaszerzése és egyéni akciója is eredményes volt, újra nyílt lett a csata. A León bírta ekkor jobban idegekkel, emberhátrányban is egyenlített, majd a vezetést is átvette, 21-22.

Vujin ismét villant, majd Iváncsik lőtt, az emberelőnyök is a hazaiaknak kedveztek, Alamo azonban sorra fogta a ziccereket, így csak 24-22-re ment a Veszprém. Sulic gólja viszont már továbbjutást ért, a Veszprém feladata az volt, maradjon minimum ez a különbség, és 28 gól alatt tartsák a Leónt. A magabiztos Alilovic nagyot fogott, de a kipattanóra Stranovsky érkezett, (25-23).

A végéig felváltva estek gólok, egy perc volt hátra, amikor Császár betöréséből 27-24-re vezetett a Veszprém. Fél perccel a vége előtt is támadhatott, Perez eldönthette volna a meccset, de Alamo óriásit védett. Két passzból az MKB hatosán egyedül maradt Baenához került a labda, aki nem hibázott, öt másodperccel a vége előtt eldöntötte a továbbjutást, 27-25.

„Kezünkben volt a továbbjutás, ám az utolsó másfél percben két olyan hibánk is volt, amely megpecsételte a sorsunkat. Jól kezdtünk, de a második félidőben utolért minket a spanyol csapat. Tipikusan olyan mérkőzés volt, amelyen egy-egy gól dönt a továbbjutásról. A védekezéssel elégedett vagyok, azonban több játékost is cserélni kellett támadásban, védekezésben, és ezért nem tudtunk a lerohanásokkal élni. Sajnos, felállt védőfallal szemben 5-6 ziccert rontottunk, ezeket be kellett volna lőni, és akkor nem a León jutott volna tovább" - értékelt Mocsai Lajos.

Isidoro Martinez, a León vezetőedzője: „Nagyon boldogok vagyunk, ez történelmi siker, mert ezt megelőzően soha sem jutottunk a BL-ben a nyolc közé. Az utolsó pillanatokban szerencsénk is volt. A nézőknek nagyon látványos összecsapás lehetett."

Marko Alilovic: „Sajnos az utolsó perceket elrontottunk, pedig ha egy kicsivel kevesebbet hibázunk, akkor megérdemeltük volna a továbbjutást."

Antonio García: „Egy álom volt számunkra, hogy egy ilyen nagy csapatot, mint a Veszprém, legyőzünk. Az utolsó perc másként is alakulhatott volna, de szerencsére mi jutottunk tovább."

Jegyzőkönyv

MKB Veszprém-Ademar León (spanyol) 27-25 (16-12)
gól: Vujin 8/2, Sulic 7, Iváncsik G. 4, Császár 2, Perez 2, Ilyés 2, Laluska 1, Gulyás 1, illetve García 6, Stranovsky 6/2, Krivoslikov 3, Ruesga 3, Andreu 3, Ferrer 2, Baena 1, Cutura 1
Továbbjutott: az Ademar León, 56-55-ös összesítéssel.

További nyolcaddöntők:

Cimos Koper (szlovén)-Kielce (lengyel) 25-23
továbbjutott: a Koper 51-50-es összesítéssel

Croatia Zagreb (horvát)-Metalurg Szkopje (macedón) 26-21
tj.: a Croatia Zagreb 44-40-es összesítéssel

AG Köbenhavn (dán)-Sa:vehof (svéd) 26-24
tj.: a Köbenhavn kettős győzelemmel

Atlético Madrid (spanyol)-Schaffhausen (svájci) 26-30
tj.: az Atlético Madrid 62-57-es összesítéssel

Barcelona (spanyol)-Montpellier (francia) 36-20
tj.: a Barcelona 64-50-es összesítéssel

HSV Hamburg (német)-Füchse Berlin (német) 23-24
tj.: a Berlin kettős győzelemmel

Wisla Plock (lengyel)-THW Kiel (német) 24-27
tj.: a Kiel kettős győzelemmel