Nagy ostobaság, hogy állami csapatunk van

2012.11.10. 10:37

Április végén, május elején derült ki, hogy a 2010-ben a világ legjobbjának választott Nagy László hazatér. Nemcsak a magyar kézilabda-válogatottban játszik, hanem a bajnokcsapat MKB Veszprémben is.

A hazatérés körülményeiről felületes információk voltak és vannak, magunk is próbáltuk összeilleszteni a mozaikokat, de most az egyik főtárgyalóval, Kálomista Gáborral tesszük meg ugyanezt. A filmproducer 1987 óta Veszprém-drukker, a nyártól társelnök, és a részvénytársasággá való átalakulás egyik szorgalmazója.

„Februárban voltunk először Barcelonában. Nyilván nem magunktól, előtte hírt kaptunk Szörnyi Attila menedzsertől arról, hogy valami megmozdult Lacinál. A levegő után kapkodtunk, nem viccelek. Elképzelni sem tudtuk, mi változhatott meg. Korábban a Veszprém megpróbálta őt megszerezni, de akkor nem sikerült. Szóval, elutaztunk. Szörnyi amúgy csak másodszor szólt nekünk, először a Szegeddel tárgyalt, de ott nem járt sikerrel, így jöhetett a B-terv” – vágott bele.

Kálomista személyesen mindaddig nem ismerte Nagyot, Hajnal Csaba igazgatóval keresték fel az átlövőt.

„Úgy gondoljuk, hogy egyetlen út van a magyar kézilabdában: erős válogatott, erős Veszprém és erős bajnokság. Az összes többi verzió életképtelen. Így a válogatottság is szóba került az első beszélgetésen, de azt hiszem, a puhatolózás a leghelyesebb szó arra, mi történt a kapcsolatfelvételkor. Laci elég tájékozott volt rólam, láthatóan nemcsak úgy beírta a nevem a google-ba. Meggyőződésem volt, nem akar a városban maradni. Mint ahogy az is egyértelmű volt korábban, hogy ott akar megállapodni. De miután tényleg csak egy évet akartak neki adni, átgondolta, hogy valóban az vár-e rá, amikor abbahagyja, amivel kecsegtetik, vagy esetleg nem. Amikor a barcelonai szerződés elé került, akkor azt mondta, ez most komoly? És úgy tűnt, hogy 30 feletti játékosnak valóban csak egy év jár. Ő pedig ezt nem tudta hová tenni, nem szeretek a nevében beszélni, de mintha becsapottnak érezte volna magát, mintha egy világ dőlt volna össze benne. Utána a Hamburggal versenyzett a Veszprém, és ha Laci a pénztárcájára gondol, akkor odamegy. De mivel inkább haza akart jönni, eljött a kevesebbért is.”

Kálomista szerint ezért is érthetetlen, amikor pénzéhességéről beszélnek, a szegedi transzparenseket pedig egyenesen gyomorforgatónak nevezte. Szerinte a Barcelona is élen járt a pénzéhség kommunikálásában, ők indították el a negatív spirált a horribilis bérezésről, pedig csak annyi történt, nem hitték el, hogy valakit el lehet onnan hozni. (A Barcával csúcson lévő Nagy korábban azt nyilatkozta, vannak nála jobban keresők Veszprémben.)

„Sok emberrel tettünk jót, mert mikor ajánlatot tettünk, hirtelen kapott egy jobbat az addig kényelmes katalánoktól. Utána mégiscsak lehetett hatéves szerződést is kötni harminc felettivel.”

Aztán visszamentünk ismét egy kicsit a múltba, és megerősítette, először is a válogatottban szerették volna látni.

„Miután lemondta a válogatottságot, csak egy új impulzusra várt. Ezt nem kapta meg, amikor Sinka elnök kint volt nála, és akkor sem kapta meg, amikor utódjával, Vetési Ivánnal tárgyalt Kecskeméten. Egyet kizártunk az elején az ő beleegyezésével. Az nem létezik, hogy Veszprémből a spanyol válogatottba megy. A fonák helyzet azonban egy percig sem állt fenn, mert jönni akart haza. És meg is könnyebbült szerintem, hogy hazajöhet.”

„Mostanában szembetűnő az elvándorlás. Próbáljunk már egy kicsit örülni annak, hogy a világ egyik legjobbja itt van velünk, és magyar gyerekek példaképe lehet. A hazatérését sokan ezerféleképp fogják még értelmezni, miközben én csak arra gondolok: velünk van. Ezt nagy és vastag betűkkel kellene sugallni. Erősebb vele a válogatott, más érdeke pedig nem nagyon nem lehet a magyar kézilabdában, minthogy folyamatosan éremért játsszunk világversenyeken. Az olimpiai negyeddöntőben megmutatta, ki ő. Kik vagyunk vele. Lacika egy kivételes érték, amiért harcoltunk, mert harcolni kellett. Voltak okai a válogatottság lemondásának, és mivel a körülmények változtak, megkapta az impulzust, jött. Pont.”

„A délszláv vonallal láttuk, meddig jutottunk el, ezért gondoltuk úgy, hogy az egyébként sem túl jó anyagi lehetőségek közt lévő spanyolok felé érdemes fordulni. Mert Laci is csak egy játékos, vele egyedül nem vagyunk sokkal előrébb, kellenek még mások is. Illetve szemléletváltás is szükséges. Ennek azt hiszem, látszanak a nyomai, amikor Iváncsik Tamás vagy Laluska Balázs játékát nézzük. Előbbi hetest lő, utóbbi bent van támadásban.”

Ortega edző azonnal meggyőzte a szakmai stábot, mert „lehengerlő volt a beszámolója, hová akar eljutni, és mindent tudott a Veszprémről. A játékosokról alapos elemzést adott. Volt benne kockázat, mert tulajdonképpen kezdő, de a szegedi vereséget leszámítva makulátlan a mérlege.”

Kálomista szerint az állandó hangulatkeltés nem tesz jót, amikor a klub költségvetését vagy a kereseteket említik meg.

„Annyit szeretnénk, amennyi az újságokban megjelenik, de messze vagyunk a kilencmillió eurós tételtől. Sokan azt mondják, hogy államilag támogatott csapat vagyunk. Ez egy borzalmas nagy ostobaság és viszonylag könnyen utána lehet nézni, hiszen a szponzorok megjelennek a mezeken, a pályán és egyéb felületeken. Ha valaki venné a fáradságot és nem csak hangulatot keltene, rájöhetne, hogy milyen ostobaságokkal vagdalkozik. Folyamatos tárgyalásban vagyunk, de előre nem szeretnék semmit sem mondani, bár tudom, hogy röpködnek a nagy cégek nevei. Majdnem kiugrottam a bőrömből, amikor megszületett Lacival a szerződés, de nem beszélhettünk róla, mert nem volt lezárva az ügy. Már ment az olimpia, amikor végül sikerült a kivásárlási pénzt lealkudni. Ebben segített Lacika is. Egyszer talán nyilvánosságra kerülnek ezek az információk, és jelentősen megváltozhat az a kártékony kép, ami róla sokakban kialakult.”

A producer úgy véli, Nagy igaz profi, az őt bíráló megnyilvánulásokat nagyszerűen kezeli, a játékra összpontosít, semmi sem zökkenti ki, ezért sikerült 19 gólt dobnia a BL két legutóbbi döntősének, és ezért nem veszített pontot az MKB a BL-ben. „Azokkal nem lehet mit kezdeni, akik azt emlegetik fel, miért csak kettőt dobott a Pécsnek. Ezek érthetetlen bírálatok. Azt a meccset nem neki kell megnyernie.”

A Veszprémet szeretné BL-elődöntőben látni Kálomista, idén erre komoly is az esély, mert a Montpellier-t a bundabotrány teszi gyengébbé, a PSG még nincs a színen, a Koppenhága már nincs. Az orosz Csehovszki is volt már jobb az Atletico hasonlóan. A Barcelona viszont erős, illetve mind a négy német csapat igen erős.

„Megvan a brand, nálunk előfordul az, mint az angol futballban, hogy nem könnyű bérlethez jutni, csak örökölni lehet azt. A közönségünk már final fouros, megérdemli. Egy jól működő sikersztorit szeretnénk – jó meccseket a Szegeddel -, több támogatóval, sok magyar játékossal” – összegzett.