Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha csak egy pillanatra nem figyelünk, vége

2013.04.27. 09:49
Ha a jobbik arcát mutatja a Veszprém, akkor van esélye kiejteni a címvédő német THW Kielt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, ha viszont az első mérkőzés utolsó negyedórájában látott teljesítményt nyújtja, akkor idén sem kerül a Final Fourba.

A múlt vasárnapi meccsen a vendég veszprémiek remek játékkal a 47. percben még 28-22-re vezettek, utána viszont összeesett a védelem, a végül 11 gólos Nagy Lászlót kétszer is kiállították, a támadásban sem tudott megújulni a magyar csapat. Az utolsó 13 percet 10-3-ra nyerte a Kiel, és végül 32-31-re győzött, a közvetlenül a lefújás előtt szerzett góllal.

Nagy a visszavágó előtt elmondta, minden energiájukra szükség lesz, hogy túljussanak a Kielen, és az eredmény alakulásától függetlenül egy másodpercig sem szabad azt hinniük, hogy nyeregben vannak, illetve azt sem, hogy kieshetnek.

„Nincs mese, végig kell darálnunk a hatvan percet, és nem szabad olyan hibákat elkövetnünk, mint az idegenbeli mérkőzésen. A Kiel sem adta fel, mi sem tehetünk másként. Menni kell, menni kell, és harcolni az utolsó leheletünkig" - mondta Nagy.

A magyar csapat még egyszer sem tudott bejutni a BL-ben 2010 óta létező Final Fourba, 2006 óta a legjobb négy közé sem. A Final Four-bajnok eddig mindig lemaradt a következő idényben a négyes döntőről, ha Kiel továbbjutna, történelmet írna. A csoportmeccseken a Kiel csak egyetlen góllal, 31-30-ra kapott ki a Veszprém Arénában október 18-án, ezzel az eredménnyel - az idegenben dobott több gól miatt - most is elégedettek lennének az MKB-nél.

Európa egyik legjobb közönsége a miénk

A veszprémi hangorkán nem fogja zavarni a Kielt, a Veszprémnek azonban egy percet sem szabad lazítania. Lényegében 0-0-ról indul mindkét csapat – fogalmazott Fazekas Nándor, az MKB Veszprém kapusa a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában, ahol jelezte: videoelemzésekkel készül az esetleges hetespárbajra.   „Ha kettő vagy háromgólos előnnyel jöttünk volna haza, akkor most könnyebb dolgunk lenne, így azonban 0-0-ról fog indulni mindkét csapat. Megtartottuk az esélyt a továbbjutásra, azonban a Kiel a világ egyik legjobb csapata, évente 10-15 ilyen mérkőzést játszanak idegenben, mint amilyen most a veszprémi lesz. Nagyon nehéz feladat vár ránk, de bízom benne, hogy meg tudjuk oldani.”  „Nagy jelentősége lesz a hazai pályának, Európa egyik legjobb közönsége a miénk. Nem kell 15-20 ezer néző ahhoz, hogy az embernek libabőrös legyen a háta. Azonban a Kiel már játszott itt, akkor sem remegett meg a kezük, ízig-vérig profi játékosok. Biztos vagyok benne, hogy ők is úgy gondolják, ez az utolsó lehetőség, mindent egy lapra fognak feltenni, ki-ki mérkőzést játszunk majd velük. A legfontosabb, hogy egy ilyen csapat ellen egy másodpercig sem lehet kihagyni. A hatvanperces mérkőzést 65 percig kell játszanunk. Minden egyes támadásra, védekezésre száz százalékig kell koncentrálnunk ahhoz, hogy ne lepjenek meg minket.”

A Veszprém eddigi legjobb eredménye a BEK-ben, illetve a BL-ben a 2002-es döntő volt. Azóta kétszer sikerült eljutniuk a legjobb négy közé (2003, 2006), ötször a nyolc közé (2004, 2005, 2007, 2009, 2010), az utóbbi két kiírásban a 16 közé, míg 2008-ban a 32 közé, ám ez utóbbi évben KEK-et nyertek. A Kiel háromszor (2007, 2010, 2012) már megnyerte a BL-t.

A Kiel 2007 óta csak egyszer nem volt tagja a döntőnek, 2011-ben a későbbi győztes Barcelona már a nyolc között búcsúztatta. Nagy a két meccsen kilenc gólt lőtt. Más években a Kiel idegenben döntetlent játszott kétszer Zágrábban, amivel most is továbbmenne.

A magyar csapatoknak eddig nyolcszor sikerült bejutniuk a BEK-ben a négy közé. A Budapesti Honvéd 1982-ben megnyerte a sorozatot, 1966-ban döntős volt, míg 1978-ban, 1979-ben és 1984-ben az elődöntőig jutott. A Veszprém a 2002-es döntő után 2003-ban és 2006-ban került a négy közé.

A siker alaptétele, hogy a kapuban ezúttal is jobb teljesítményt nyújtsanak a magyarok, mert szinte kizárt, hogy egy héten belül Omeyer és Palicka újra csak tíz labdát fogjon. A Kiel most egész héten át erre a meccsre készülhet, míg legutóbb nyolc nap alatt négy meccset játszott. Vujin semlegesítése ezúttal is kulcsfeladat, ugyanakkor elképzelhetetlen a továbbjutás szélsőgólok nélkül. Idegenben a jobb oldalról egyet sem sikerült lőni, míg a már említett 31-30-as meccsen Iváncsik Tamás hét gólig jutott, ami komoly teljesítmény, még ha hetesek is voltak benne.

Császártól is jobb játék kell, mint amit Kielben mutatott.

A németek várhatóan sokkal jobban készülnek Nagy László kikapcsolására, mint vasárnap tette, nem szabad, hogy váratlanul érje Ortega csapatát.

A szombati mérkőzést a Digisport 1 és az M1 élőben közvetíti. Az M1-en Mocsai Lajos, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya, a Nemzeti Kézilabda Akadémia elnöke, a Veszprém korábbi vezetőedzője lesz a stúdióvendég.

Mindenki pirosba!

Mindenkit a klub színének számító piros öltözet felvételére bíztat a csapat szurkolói klubja. Az mkbveszprem.hu oldalon olvasható, hogy a találkozón használják először azokat a kellékeket, eszközöket - dudák, felújított dobok, zászlók és a főszurkoló kihangosítása -, amelyeket a BL névadó szponzorától, a Veluxtól a legjobb szurkolótáborként elnyert 3000 euróból vásároltak. A mérkőzés előtt, a BL himnusza alatt a szurkolók látványos koreográfiát ígérnek, és az egész mérkőzés alatt - beleértve a bemelegítést is - minden eddiginél varázslatosabb hangulatot kívánnak teremteni az Arénában. A szurkolói klub arra kéri a helyszínen drukkolókat, hogy a dudákat csak a kieli támadások alatt használják.

A negyeddöntő-visszavágók programja

MKB Veszprém - THW Kiel (német), szombat 16.00 (az első mérkőzésen: 31-32)

Barcelona (spanyol)-Atlético Madrid (spanyol) szombat 19.00 (20-25)

Kielce (lengyel)-Metalurg Szkopje (macedón) vasárnap 17.00 (27-25)

Hamburg (német) - Flensburg-Handewitt (német) vasárnap 18.30 (32-26)