Ha csak egy pillanatra nem figyelünk, vége

2013.04.27. 09:49
Ha a jobbik arcát mutatja a Veszprém, akkor van esélye kiejteni a címvédő német THW Kielt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, ha viszont az első mérkőzés utolsó negyedórájában látott teljesítményt nyújtja, akkor idén sem kerül a Final Fourba.

A múlt vasárnapi meccsen a vendég veszprémiek remek játékkal a 47. percben még 28-22-re vezettek, utána viszont összeesett a védelem, a végül 11 gólos Nagy Lászlót kétszer is kiállították, a támadásban sem tudott megújulni a magyar csapat. Az utolsó 13 percet 10-3-ra nyerte a Kiel, és végül 32-31-re győzött, a közvetlenül a lefújás előtt szerzett góllal.

Nagy a visszavágó előtt elmondta, minden energiájukra szükség lesz, hogy túljussanak a Kielen, és az eredmény alakulásától függetlenül egy másodpercig sem szabad azt hinniük, hogy nyeregben vannak, illetve azt sem, hogy kieshetnek.

„Nincs mese, végig kell darálnunk a hatvan percet, és nem szabad olyan hibákat elkövetnünk, mint az idegenbeli mérkőzésen. A Kiel sem adta fel, mi sem tehetünk másként. Menni kell, menni kell, és harcolni az utolsó leheletünkig" - mondta Nagy.

A magyar csapat még egyszer sem tudott bejutni a BL-ben 2010 óta létező Final Fourba, 2006 óta a legjobb négy közé sem. A Final Four-bajnok eddig mindig lemaradt a következő idényben a négyes döntőről, ha Kiel továbbjutna, történelmet írna. A csoportmeccseken a Kiel csak egyetlen góllal, 31-30-ra kapott ki a Veszprém Arénában október 18-án, ezzel az eredménnyel - az idegenben dobott több gól miatt - most is elégedettek lennének az MKB-nél.

Európa egyik legjobb közönsége a miénk

A veszprémi hangorkán nem fogja zavarni a Kielt, a Veszprémnek azonban egy percet sem szabad lazítania. Lényegében 0-0-ról indul mindkét csapat – fogalmazott Fazekas Nándor, az MKB Veszprém kapusa a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában, ahol jelezte: videoelemzésekkel készül az esetleges hetespárbajra.   „Ha kettő vagy háromgólos előnnyel jöttünk volna haza, akkor most könnyebb dolgunk lenne, így azonban 0-0-ról fog indulni mindkét csapat. Megtartottuk az esélyt a továbbjutásra, azonban a Kiel a világ egyik legjobb csapata, évente 10-15 ilyen mérkőzést játszanak idegenben, mint amilyen most a veszprémi lesz. Nagyon nehéz feladat vár ránk, de bízom benne, hogy meg tudjuk oldani.”  „Nagy jelentősége lesz a hazai pályának, Európa egyik legjobb közönsége a miénk. Nem kell 15-20 ezer néző ahhoz, hogy az embernek libabőrös legyen a háta. Azonban a Kiel már játszott itt, akkor sem remegett meg a kezük, ízig-vérig profi játékosok. Biztos vagyok benne, hogy ők is úgy gondolják, ez az utolsó lehetőség, mindent egy lapra fognak feltenni, ki-ki mérkőzést játszunk majd velük. A legfontosabb, hogy egy ilyen csapat ellen egy másodpercig sem lehet kihagyni. A hatvanperces mérkőzést 65 percig kell játszanunk. Minden egyes támadásra, védekezésre száz százalékig kell koncentrálnunk ahhoz, hogy ne lepjenek meg minket.”

A Veszprém eddigi legjobb eredménye a BEK-ben, illetve a BL-ben a 2002-es döntő volt. Azóta kétszer sikerült eljutniuk a legjobb négy közé (2003, 2006), ötször a nyolc közé (2004, 2005, 2007, 2009, 2010), az utóbbi két kiírásban a 16 közé, míg 2008-ban a 32 közé, ám ez utóbbi évben KEK-et nyertek. A Kiel háromszor (2007, 2010, 2012) már megnyerte a BL-t.

A Kiel 2007 óta csak egyszer nem volt tagja a döntőnek, 2011-ben a későbbi győztes Barcelona már a nyolc között búcsúztatta. Nagy a két meccsen kilenc gólt lőtt. Más években a Kiel idegenben döntetlent játszott kétszer Zágrábban, amivel most is továbbmenne.

A magyar csapatoknak eddig nyolcszor sikerült bejutniuk a BEK-ben a négy közé. A Budapesti Honvéd 1982-ben megnyerte a sorozatot, 1966-ban döntős volt, míg 1978-ban, 1979-ben és 1984-ben az elődöntőig jutott. A Veszprém a 2002-es döntő után 2003-ban és 2006-ban került a négy közé.

A siker alaptétele, hogy a kapuban ezúttal is jobb teljesítményt nyújtsanak a magyarok, mert szinte kizárt, hogy egy héten belül Omeyer és Palicka újra csak tíz labdát fogjon. A Kiel most egész héten át erre a meccsre készülhet, míg legutóbb nyolc nap alatt négy meccset játszott. Vujin semlegesítése ezúttal is kulcsfeladat, ugyanakkor elképzelhetetlen a továbbjutás szélsőgólok nélkül. Idegenben a jobb oldalról egyet sem sikerült lőni, míg a már említett 31-30-as meccsen Iváncsik Tamás hét gólig jutott, ami komoly teljesítmény, még ha hetesek is voltak benne.

Császártól is jobb játék kell, mint amit Kielben mutatott.

A németek várhatóan sokkal jobban készülnek Nagy László kikapcsolására, mint vasárnap tette, nem szabad, hogy váratlanul érje Ortega csapatát.

A szombati mérkőzést a Digisport 1 és az M1 élőben közvetíti. Az M1-en Mocsai Lajos, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya, a Nemzeti Kézilabda Akadémia elnöke, a Veszprém korábbi vezetőedzője lesz a stúdióvendég.

Mindenki pirosba!

Mindenkit a klub színének számító piros öltözet felvételére bíztat a csapat szurkolói klubja. Az mkbveszprem.hu oldalon olvasható, hogy a találkozón használják először azokat a kellékeket, eszközöket - dudák, felújított dobok, zászlók és a főszurkoló kihangosítása -, amelyeket a BL névadó szponzorától, a Veluxtól a legjobb szurkolótáborként elnyert 3000 euróból vásároltak. A mérkőzés előtt, a BL himnusza alatt a szurkolók látványos koreográfiát ígérnek, és az egész mérkőzés alatt - beleértve a bemelegítést is - minden eddiginél varázslatosabb hangulatot kívánnak teremteni az Arénában. A szurkolói klub arra kéri a helyszínen drukkolókat, hogy a dudákat csak a kieli támadások alatt használják.

A negyeddöntő-visszavágók programja

MKB Veszprém - THW Kiel (német), szombat 16.00 (az első mérkőzésen: 31-32)

Barcelona (spanyol)-Atlético Madrid (spanyol) szombat 19.00 (20-25)

Kielce (lengyel)-Metalurg Szkopje (macedón) vasárnap 17.00 (27-25)

Hamburg (német) - Flensburg-Handewitt (német) vasárnap 18.30 (32-26)