Felül tudtunk emelkedni a provokáción

2014.01.18. 19:13

A magyar válogatott a lehető legjobbkor szerezte meg első győzelmét a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokságon, a herningi középdöntő első mérkőzésén magabiztosan, 31-25-re nyert a macedónok ellen.

Mocsai Lajos nagyon boldog volt, a győzelem azt jelenti, hogy megőrizték a magyar kézilabdázás presztízsét. „Örülök, hiszen végig kontroll alatt tudtuk tartani a mérkőzést, jó tempóval játszottunk. Elosztottuk a feladatokat, amelyeket mindenki megoldott, és amíg fontos volt, remekül működött a védekezés. A macedón válogatott kellemetlen ellenfél, kimunkált támadójátékkal rendelkezik, kapusa pedig rendkívüli teljesítményre képes. Ezért örülök, hogy a mérkőzésén végig mi tudtuk diktálni a tempót, sikerült azt a rendszert megtalálni, amellyel eredményesek lehetünk. A fehérorosz játékvezetők végig korrekt bíráskodást mutattak be, szerencsére a provokáción is felül tudtunk emelkedni, valamint a Lazarov elleni taktikát is remekül megvalósítottuk" - mondta.

A kapitány szerint jó esélyünk van a legjobb nyolc közé kerülni. „Már ma megkezdődik a felkészülés a dánok ellen, akik címvédőként és házigazdaként egyfajta örömkézilabdát játszanak. Igyekszünk ehhez felnőni és a felkészülés során feltérképezni a gyengébb pontjaikat."

Ancsin Gábor: „Jól felkészültünk a meccsre, igyekeztünk betartani, amit megbeszéltünk. Természetesen akadtak hibák, de örülünk a győzelemnek, és reméljük, a továbbiakban még kevesebb hibával tudunk kézilabdázni."

„Örülök, hogy a csapat az első félidőben gyakorlatilag nem ismert lehetetlent, és hogy ilyen előnyt sikerült kidolgoznunk" - nyilatkozott a remekül védő Mikler Roland. - Nem lelkesítettük be a macedónokat egy pillanatra sem, nagyon kellett ez a siker."

Putics Barna szerint a csapat végig harcolt és megérdemelten nyert. „Most valamivel jobb volt már a teljesítményünk a saját posztunkon, a csapat együtt pedig megint összeszedte magát és megmutatta, hogy bármire képes.

Ivica Obrvan, a macedón válogatott szövetségi kapitánya gratulált a magyar csapatnak. „Szörnyen kezdtük a mérkőzést, ziccereket és heteseket hibáztunk. A második félidőben már jobban játszottunk, de hétgólos hátrányban szinte esélyünk sem volt. Az Izland elleni találkozó előtt az a legfontosabb, hogy ezt a mait most minél gyorsabban elfelejtsük" - vélekedett a szakvezető.

„A magyarok kiválóan játszottak, mi meg nagyon rosszul, nem nagyon tudok mit mondani. Mostantól az izlandiakra kell készülnünk" - kesergett Dejan Pecakovski.

A magyar csapat hétfőn a házigazda és az Eb-győzelemre is esélyes dánokkal találkozik, szerdán a gyengébb, verhető osztrákok ellen zárja a középdöntőt.

A csoportból az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik az ötödik helyért játszhat, ha Mocsai csapata legyőzi Ausztriát, erre a helyre odaérhet.

Izland-Ausztria 33-27 (17-9)
Dánia-Spanyolország 31-28 (16-14)
    A csoport állása: 1. Dánia 6 pont, 2. Spanyolország 4, 3. Izland 3 (88-87), 4. Magyarország 3 (85-86), 5. Macedónia 2, 6. Ausztria 0