A sikeres csapatban 5-6 piros játékos van, nálunk egy se

2018.03.12. 09:38

Nagyinterjút készített a svédekkel játékosként világbajnok Lubomir Vranjessel a Forbes magazin. A Telekom Veszprém kézicsapatának vezetőedzője, aki egyben a válogatott kapitánya, azzal indított, hogy 1986-ban nyert utoljára valamit a magyar válogatott, és ha sok tornára erősen ment is, egy olimpiai negyedik hely (2012) az utolsó jegyezhető eredménye, vagyis valamit nem csinálunk jól.

Az építkezéshez időre van szükség, 4-5 éves távlatot említett. A klubnál sztárokkal dolgozik, a válogatottat 2020-ra kell összerakni, élvezi a munka kettősségét.

Nem túlélni akar Magyarországon, hanem győzni. Ha egyenes és őszinte, azt gondolja, az visz előre, de legalábbis a felébredéshez fontos.

Fontosabb megállapításai:

  • Miután levelet írt 13 klubnak, nyolc válaszolt. Svédországban vagy Németországban ez elképzelhetetlen, ott mindenki válaszra méltatja.
  • Flensburgban a bérek megcsapolásával kezdte munkásságát, amibe mindenki belement.
  • Az első válogatott edzésen nem látta, hogy a játékosok az országukért vannak ott a tréningen.
  • Az ő stílusa a lerohanás, de csak 2 olyan játékosa volt az Eb-keretben, aki tud védekezni. A lerohanásnak viszont a védekezés az alapja.
  • Színek szerint, személyiségjegyek alapján rendezte a válogatottban lévő játékosokat. A piros a legerősebb szín, a sikerességhez 5-6 pirosnak kellene lenni a keretben - nálunk nincs egy sem.
  • Amikor ő játékos volt, nem volt szó mentalitásról, mert vagy ő ölt, vagy megölték.
  • Fizetési sapkát vezetne be, mert azt látja, a tao-rendszer miatt a fiatalok nagyon sokat keresnek, míg ő már bajnokként rendszeresen pincérkedett Svédországban, onnan ment edzeni.
  • Nem tartja szerencsésnek a politika jelenlétét a sportban. A politikai nyomásra úgy felelt, új dolgokat tapasztal nálunk.
  • Azt ellenben nem tapasztalta, hogy a szélsőket megtanítanák helyes kéztartással lőni, nem volt olyan edzés, amelyiken a szélsőket edzették volna. Erre vezethető vissza, hogy a válogatott bajban van azon a poszton.

Erről is írtunk elemzésünkben az Eb-kudarc után.

Vranjes egyébként szombaton - hazai pályán - vereséget szenvedett a Szegedtől, a válogatottban szóba jövő játékosok közül csak Mikler Roland és Lékai Máté volt a pályán, míg Iman Dzsamali, Ancsin Gábor, Ligetvári Patrik, Schuch Timuzsin egy percet sem játszott.

Júniusban a szlovénokkal szemben a vb-részvétel a tét az oda-visszavágós selejtezőn. Kint kezdünk, Veszprémben lesz a visszavágó.