Tizenhárom gólos magyar siker a litvánok ellen

DACSA202210100026
2022.10.13. 08:42
A magyar férfi kézilabda-válogatott 36–23-ra legyőzte Litvániát az Európa-bajnoki selejtezősorozat első fordulójában, szerdán Érden.

A magyar csapatból Győri Mátyás, Topic Petar és Ancsin Gábor maradt ki, utóbbi betegsége miatt Leimeter Csaba egyedüliként szerepelt a jobbátlövő poszton.

Mikler Roland védéseire alapozva remekül kezdett a magyar válogatott, ezért a vendégek már a nyolcadik percben időt kértek (6–1). A játék képe ezután sem változott, a 19. percig folyamatosan nőtt a házigazdák előnye. Lékai Máté kiválóan irányított, és a lövései is pontosak voltak, a védekezés pedig továbbra is hatékonyan működött. A folytatásban javult a litvánok teljesítménye támadásban, így felváltva estek a gólok, a szünetben pedig 20–13 volt az állás, mert a vendégeknek a hajrában volt egy 3–0-s sorozatuk.

A második félidő elején a magyarok ismét a találkozó első harmadában látott produkciójukat nyújtották, remek védekezésükre alapozva egy 7–1-es szériával 12 gólosra növelték a különbséget. Leimetert ekkor már – rendhagyó módon – Ligetvári helyettesítette jobbátlövőben, aki üres kapura gólt is szerzett, majd felállt védelemmel szemben is betalált.

A hajrára visszatért Leimeter, újabb gólt szerzett – összesen néggyel zárt –, és végül minden pályára lépő magyar mezőnyjátékos szerzett legalább egy gólt, a benevezettek közül csak Juhász Ádámot nem állították be. 

A meglehetősen hűvös érdi csarnokban forró hangulatban ért véget a meccs, mivel a lelkes szurkolók alaposan megünnepelték a hazaiakat, akik a vártnál is simábban és nagyobb különbséggel győztek.

A kapusok közül Mikler nyolc védéssel, negyvenszázalékos hatékonysággal, Székely Márton 13 védéssel, 54 százalékos hatékonysággal zárt. A litvánoknál Aidenas Malasinskas és Tadas Rasakevicius is öt-öt gólt lőtt.

A két csapat 13. egymás elleni mérkőzésén három litván siker mellett a tizedik magyar siker született.

Elégedettek vagyunk a végeredménnyel, és legfőképpen a mutatott játékkal. Minden játékosunk koncentrált és igyekezett a maximumot nyújtani mind támadásban, mind védekezésben. Ez egy fontos első lépés volt számunkra a sorozatban, remélem, hogy ilyen csapatszellemmel folytatjuk a selejtezőket

– nyilatkozta José María Rodríguez Vaquero, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A magyarok vasárnap 16 órától Tbilisziben szerepelnek Georgia vendégeként. A harmadik ellenfél márciusban Svájc lesz. A csoport első két helyezettje, valamint a nyolc csoport négy legjobb harmadikja jut ki a 2024-es németországi kontinenstornára.

MTI