Megőrültek a szurkolók, futball Eb-n vannak ilyen nézőszámok

GettyImages-1915743017
2024.01.28. 10:13
Bár még hátra van a Németország–Svédország-bronzmérkőzés (15.00 óra) és a Franciaország–Dánia-döntő (17.45) a húszezres kölni Lanxess Arenában, már most túllépte az egymilliós nézőszámot a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság látogatottsága. Ezzel már minden Eb- és vb-nézőcsúcs régen megdőlt, ezek az adatok már-már egy labdarúgó-világverseny statisztikáját idézik.

Az első bomba már január 10-én, az Európa-bajnokság nyitónapján robbant: a düsseldorfi fedett futballstadionban, a Merkur Spiel-Arenában 53 586-an látták a Németország–Svájc-nyitómeccset, majd utána Franciaország és Észak-Macedónia csoporttalálkozóját, amivel rögtön megdőlt az egymeccses világrekord.

Ezt a  Rhein-Neckar Löwen és a HSV Hamburg német bajnoki találkozója tartotta 44 189 nézővel, azt is egy futballstadionban rendezték, Frankfurtban, a Neckarstadionban.

A fantasztikus érdeklődés a továbbiakban is fennmaradt, és Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke vasárnap büszkén jelenthette, hogy minden tervet túlteljesítettek, és átlépték az egymilliós álomhatárt: eddig 1 008 660-an látták a helyszínen az Európa-bajnokság találkozóit, ami 15 518-as meccsenkénti átlagos nézőszámot jelent. Ezt bizony megannyi ország futballbajnokságában megirigyelnék, Magyarországon feltétlenül. 

Az Eb előtt azt a célt tűztem ki magunk elé, hogy érjük el az egymillió nézőszámot, és most értesítettek a munkatársaim, hogy már az utolsó versenynap előtt túlléptük ezt a kitűzött álomhatárt – nyilatkozta Wiederer. – Ez azt jelenti, hogy az összes belépőjegy 96 százalékát értékesítettük, gyakorlatilag végig telt házzal ment az Európa-bajnokság.

Wiederer szavaiból az is kiderült, hogy a vasárnapi két meccsre is minden jegy elkelt elővételben, az 1 008 660-as számba ezt is beleszámították, úgyhogy ez a statisztikai adat már nem fog változni.

A televíziós nézettségi adatok is lenyűgözőek. Például pénteken a Dánia–Németország-elődöntőt 9,7 millióan nézték, és még a Németország–Magyarország-csoportmeccsnek is 8,4 millió nézője volt. De például Dániában és Norvégiában is 75 százalékos, úgynevezett share-t értek el a meccsközvetítések. 

A magyar válogatott minden idők legjobb Eb-szereplésével az ötödik helyen végzett. A csapat már szombaton hazaérkezett. 

(Borítókép: A kézilabda-Európa-bajnokság Németország–Svájc A csoport 1. játéknapja a Merkur Spiel-Arénában 2024. január 10-én. Fotó: Tom Weller / picture alliance / Getty Images Hungary)