Metzi vereséggel zárta a BL-csoportkört a Ferencváros

2024.02.17. 18:11
A Ferencváros 25–24-re kikapott a Metz HB otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában – számolt be a Magyar Távirati Iroda. A Győr döntetlennel zárta a csoportkört miután 32-32-t játszott otthon a francia Brest Bretagne együttesével.

Az előző idényben BL-ezüstérmes magyar csapat keretéből Kisfaludy Anett, Andrea Lekics és Szöllősi-Zácsik Szandra hiányzott. Eleinte nélkülük is jól tartotta magát az FTC, támadásban bevált a két irányítós játéka, védekezésben azonban akadtak problémák, és az időkérés ellenére a 18. percben már háromgólos hátrányban voltak a vendégek. A kapuban Janurik Kinga sokat tett azért, hogy nem nőjön tovább a Metz előnye, de mezőnyben, támadásban többet hibázott a Ferencváros, mint ellenfele. Akciógólt tíz és fél percig, gólt hat és fél percig nem dobtak a magyarok, így a szünetben már 14–9-re vezetett a francia együttes.

A 37. percben Allan Heine vezetőedző megint időt kért, mert csapatának hátránya tovább nőtt. A folytatásban két és fél percben belül 4–0-s sorozattal rukkolt elő az FTC, ekkor a Metz is időt kért, rendezte sorait és úgy tűnt, hogy a meccs utolsó negyede előtt eldöntötte a két pont sorsát. Az utolsó 11 és fél percben azonban csak egyszer találtak be a franciák, a magyarok ezt egy 6-1-es szériával használták ki, sőt az egyenlítés is összejöhetett volna nekik, de Simon Petra lövését az utolsó másodpercben – a nyáron Győrbe igazoló – Hatadou Sako kivédte.

Klujber Katrin nyolc, Simon Petra öt gólt lőtt, Janurik Kinga 18 védéssel zárt. A hazaiaknál Sarah Bouktit hatszor, Chloé Valentini ötször talált be, Sakónak 17 védése volt.

A két csapat huszadik egymás elleni tétmérkőzésén a Ferencváros tíz győzelem és két döntetlen mellett nyolcadszor veszített.

A Győr és a Debrecen csoportjában a német bajnok SG BBM Bietigheim hazai pályán 34–16-ra verte a montenegrói Buducnost Podgoricát. A házigazdáknál Faluvégi Dorottya három gólt dobott. Magyar klubtársai közül Szikora Melinda térdműtét után gyógyul, Háfra Noémi pedig először a rájátszás első körében léphet pályára a Bietigheim színeiben a BL-ben – tekintett előre az MTI.

Az FTC négy győzelemmel, két döntetlennel és nyolc vereséggel zárta a csoportkört, és továbbjut a rájátszás első fordulójába, amennyiben Korsós Dorina csapata, a Rapid Bucuresti vasárnap házigazdaként nem győzi le a dán Esbjerget.

Döntetlennel zárt az ETO

Szeptemberben 24–23-ra nyert idegenben a Brest Bretagne ellen Ulrik Kirkely vezetőedző együttese, amely biztos csoportelsősége tudatában a sorozatban megnyert 11 meccs után az elmúlt két találkozóján kikapott. A Győr célja így az volt, hogy ne három vereséggel zárja a csoportkört. A találkozó előtt a klub vezetősége és a szurkolók koszorúzással emlékeztek meg a 2014. február 2-án elhunyt egykori norvég vezetőedző, a magyar női válogatottat első külföldiként irányító Karl Erik Böhn domborműve előtt.

A mérkőzést balkezes jobbátlövő nélkül játszotta le az ETO, a csapatok nagyobb hangsúlyt helyeztek a befejezésekre, mint a védekezésre, elvétve akadt csak gól nélkül zárult támadás, 15 perc után 12–12 állt az eredményjelzőn. A győriek sokat és eredményesen játszották meg a szélsőket, különösen Győri-Lukács Viktória villogott, miközben a félidő második felére a hazai védekezés is javult. A kiegyenlített játékrész döntetlennel zárult.

A szünet után tovább javult a Győr – különösen védekezésben volt látványos az előrelépés –, a 37. percben először volt három találat a különbség (23–20). A Brestnek sokáig csak arra futotta erejéből, hogy – a nyártól már a Ferencvárost erősítő – Valerija Maszlova vezetésével tartsa a három-négygólos lemaradását, hat perccel a dudaszó előtt azonban egy hazai megtorpanást kihasználva egy találatra közelített (28–27), sőt három perccel a vége előtt egyenlített is a francia alakulat (30–30). Az utolsó percekben aztán emberhátrányban is jól koncentrált a Győr, egygólos előnynél időkérés után azonban támadásban labdát veszített, a Brest pedig döntetlenre mentette a találkozót, amelyet a helyszínen tekintett meg Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is.

A találkozó legeredményesebbjeként Maszlova nyolcszor volt eredményes, Győri-Lukács és a győri mezben 800. gólját szerző Estelle Nze Minko hatszor-hatszor, Veronica Kristiansen ötször talált be a hazaiaknál. Sandra Toft 12, a Brest kapujában Katharina Filter 11 védést mutatott be.

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 14. FORDULÓ
B CSOPORT
Metz (francia)–Ferencváros 25–24 (14–9)
A CSOPORT
Győri Audi ETO–Brest (francia) 32-32 (18-18)