Norvégia legyőzte Portugáliát az olimpiai selejtezőtorna első meccsén

ZS 6558
2024.03.14. 20:06
Norvégia háromgólos győzelmével indult Tatabányán a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna, ezzel Sander Sagosenék fontos két pontot szereztek, és egyet léptek a párizsi játékok felé.

A fehér mezben és zöld nadrágban pályára lépő portugálok kezdték a játékot és szerezték meg a vezetést Luís Frade találatával, de Harald Reinkind hamar egyenlített. Mindkét csapat masszív védekezéssel kezdett, egyik gárda sem találta a fogást a másikon, az első percekben fej fej mellett estek a gólok.

Sander Sagosen bő tíz perc alatt négyet rámolt be, a 14. percben pedig egy emberelőnyös szituációt kihasználva hárommal léptek meg a skandinávok. Néhány perccel később időt is kért a portugál szövetségi kapitány, ekkor 11–7 állt az eredményjelzőn, a játék képe alapján pedig világos volt, a rohanós játék nem az ibériaiaknak kedvez.

Az időkérés megtette a hatását, hamar két gólra zárkózott Portugália, ám a játékrész utolsó harmada ismét a norvégoké volt, akik ötgólos vezetéssel (18–13) mehettek szünetre.

A második félidő elején sem változott a játék képe, a portugálok azonban agresszívabban igyekeztek játszani, a norvég kapitány 11 perc elteltével időt is kért. A félidő közepére azonban már hat gólra duzzadt a norvég előny, de Portugália jó védekezésének és hatékony támadójátékának köszönhetően három gólra (26–23) zárkózott.

Tíz perccel a vége előtt már csak két gól volt közte, ekkora úgy tűnt, hogy a norvégoknak kicsit sok a nagyobb tempó. A portugálok többször is egygólosra csökkenthették volna a hátrányt, de hetest is hibáztak, a hajrát pedig az északiak bírták jobban idegekkel. 

A vége 31–28 lett, Norvégia ezzel fontos két pontot szerzett, és egyet lépett Párizs felé. 

Érdekes statisztika, hogy a szlovén játékvezetői páros 11-szer ítélt kétperces kiállítást és 13 hétméterest fújt. A meccs emberének a hat gólt szerző Sander Sagosent választották.

A 21 órakor kezdődő Magyarország–Tunézia összecsapást percről percre közvetítjük az Indexen.

FÉRFI KÉZILABDA, OLIMPIAI SELEJTEZŐ (TATABÁNYA)
1. FORDULÓ
Norvégia–Portugália 32–29 (18–13)

Az olimpiai selejtező programja: 

Március 14., csütörtök:

  • Norvégia–Portugália 32–29
  • 21:00 Magyarország–Tunézia 

Március 16., szombat:

  • 17:00 Portugália–Tunézia
  • 19:30 Norvégia–Magyarország

Március 17., vasárnap:

  • 18:30 Tunézia–Norvégia
  • 21:00 Magyarország–Portugália

A csoport első két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

A párizsi olimpia férfi kézilabdatornájának biztos résztvevői: Franciaország (rendező), Dánia (világbajnok), Egyiptom (Afrika-bajnok), Argentína (a Pán-Amerikai Játékok győztese), Japán (ázsiai olimpiai selejtező győztese), Svédország (Eb-bronzérmes, az Európa-bajnok jogán) 

A további selejtezőcsoportok: 

1. csoport (Granollers, Spanyolország): Spanyolország, Szlovénia, Bahrein, Brazília

2. csoport (Hannover, Németország): Németország, Horvátország, Algéria, Ausztria 

(Borítókép: Férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna, Norvégia–Portugália-mérkőzés. Fotó: Szollár Zsófi / Index)