A magyar válogatott hatgólos győzelemmel hangolt az olimpiai selejtezőtornára

2024.04.06. 18:49
A jövő heti, debreceni olimpiai selejtezőtornára készülő magyar válogatott 36–30-ra nyert Győrben az osztrák csapat ellen a női kézilabda Eurokupa szombati zárómérkőzésén.

Októberben Schwechaton 34–32-re nyert Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese, amely már biztos másodikként várta az Eurokupa szombati zárónapját. Az Ausztria elleni találkozó volt az utolsó mérkőzés az ötkarikás kvalifikációs torna előtt. A keretből ezúttal Böde-Bíró Blanka és Debreczeni-Klivinyi Kinga maradt ki.

A találkozó előtt a nemzeti csapatban mérföldkövet elért játékosok közül Bordás Rékát (50 meccs) és Márton Grétát (75) köszöntötte a magyar szövetség (MKSZ).

Jól kezdte az összecsapást a – csütörtökön Norvégiában 33–18-as vereséget szenvedő – magyar válogatott: a kapuban Szemerey Zsófia három védéssel indított, öt perc elteltével pedig 3–0 állt az Audi Aréna eredményjelzőjén – írta tudósításában a Magyar Távirati Iroda. A vb-ezüstérmes skandinávok ellen két nappal korábban akadozó, döcögő játékot koncentráltabb, jobb kézilabda váltotta a gyengébb játékerőt képviselő osztrákok ellen.

Szemerey bravúrok sorával adott tartást az amúgy is hatékonyabban ténykedő védelemnek, több gyors és könnyű találatot is szerzett a házigazda, amely az első negyedórát követően 10–4-re vezetett. A szünetig jellemzően három-négy gól volt a magyar előny, és bár a vendégek 15–13-ra közelítettek, a pihenő előtti percek ismét a vendéglátóé voltak: négy találat volt a különbség harminc perc elteltével. A magyar válogatott egy híján annyi gólt szerzett az első játékrészben, mint Norvégiában a teljes összecsapáson.

DKRCS20240406002
Fotó: MTI

Hektikus másodpercek és rohanás jellemezték a fordulás utáni perceket, szélsőgólokkal a magyar válogatott az addigi legnagyobbra duzzasztotta előnyét (21–13) alig három perc leforgása alatt. A visszalassult iram inkább a vendégeknek kedvezett, kilencgólos lemaradásból (23–14) közelebb is tudtak jönni (25–20) ebben a periódusban, amikor mindkét oldal játékára jellemzőek voltak a hibák. Negyedórával a dudaszó előtt 27–23-ra vezetett Golovin csapata, az utolsó tíz percre fordulva pedig már csak három volt közte (28–25). A hajrában a csereként beállt Janurik Kinga hétméterest védett, a nemzeti csapat pedig hatgólos győzelemmel fejezte be a sorozatot.

Szemerey 14 védéssel, Klujber Katrin kilenc, a csütörtökön is jól játszó Győri-Lukács Viktória nyolc találattal vette ki részét a sikerből.

A Mosonmagyaróváron játszó Ines Ivancok, valamint Nina Neidhart a túloldalon egyformán ötször volt eredményes, az osztrák állampolgárságú Kovács Patrícia egyszer talált be. Ez volt a két csapat hatvanadik mérkőzése, magyar szempontból két döntetlen és 11 vereség mellett a 47. győzelem született meg.

Golovin Vlagyimir az MTI-nek elmondta, bár hullámzó volt együttese játéka, történt előrelépés a norvégiai találkozóhoz képest: sokkal agresszívebb, hatékonyabb volt a védekezés, ezért jöttek a védések is, abból pedig könnyű gólok születtek.

Voltak olyan percek, amikor ha nem is felelőtlenül, de ellőttük a labdát, a visszafutásnál már nem koncentráltunk arra, mi a feladatunk. Az biztos, hogy a jövő hétvégén ez így nem lesz jó.

Hozzáfűzte, ezúttal is túlságosan sok volt a hiba, más ellenfél ezeket biztosan hatékonyabban kihasználta volna. Amikor már nyolc góllal vezettek, higgadtabban kellett volna játszani, és megtartani vagy növelni a különbséget.

„Ehelyett kapkodtunk, és esélyt adtunk nekik visszajönni a meccsbe, ezért a végén még bármi lehetett volna” – mondta a szakember.

Hozzátette, reményei szerint Böde-Bíró Blanka a jövő héten már százszázalékos állapotban lesz, a hozzá hasonlóan bordaköziizom-húzódás miatt kimaradt Debreczeni-Klivinyi Kinga sérülése pedig nem komoly, de nem akartak kockáztatni.

Az Eurokupában azok a csapatok vettek részt, amelyek nem léptek pályára a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

magyar válogatott jövő csütörtökön Kamerunnal, pénteken Svédországgal, vasárnap Japánnal mérkőzik meg az ötkarikás indulási jogért Debrecenben. A torna első két helyezettje szerez kvótát.

Eredmény, 6. (utolsó) forduló

  • Magyarország–Ausztria 36–30 (17–13)
  • Svájc–Norvégia 22–42 (7–21)

Az Eurokupa végeredménye: 1. Norvégia 12 pont, 2. MAGYARORSZÁG 8, 3. Svájc 4, 4. Ausztria 0