Botrány Lengyelországban, a vendégedző a köpést, játékosa a harapást választotta

2024.10.15. 11:03
Elszabadultak az indulatok a Wisla Plock–Kielce-derbin a lengyel férfi kézilabda-bajnokság (Ekstraklasa) nyolcadik fordulójában. A vasárnapi szuperrangadón 21 kétperces kiállítást, két figyelmeztetést, egy piros és egy kék lapot osztottak ki a játékvezetők, többek között a két edző összeszólalkozása és a Kielce-játékos Jorge Maqueda többszöri harapása miatt. A Wisla Plock 29–25-re nyerte meg a találkozót.

A két csapat találkozása mindig nagy esemény a lengyel kézilabda-szeretők körében, de annyi biztos, hogy a vasárnapi találkozó eseményeit nem lesz egyszerű felülmúlni a későbbiekben.  

A „szent háborúnak” nevezett párharcban a Kielce már öt meccs óta nyeretlen. Ezúttal 21 alkalommal ítéltek kiállítást a játékvezetők, és kétszer mutatták fel a kék lapot a piros lap mellé, ami azt jelenti, hogy fegyelmi tárgyalást kell tartani a súlyos szabálytalanságról.

Az egyik esetben Jorge Maqueda harapta meg Mirsad Terzicet, míg később a Kielce francia légiósának, Dylan Nahinak skandáltak a szurkolók rasszista töltetű rigmusokat. A lefújás után a játékosok összeverekedtek, a két vezetőedző között pedig éles szóváltás alakult ki:

A Plockot irányító Xavier Sabaté, a Veszprém és a magyar válogatott korábbi edzője AZT ÁLLÍTOTTA, hogy a Kielce szakvezetője leköpte őt, ráadásul ez nem először fordult elő. Az ugyancsak korábbi magyar kapitány Talant Dujsebajev – aki nem jelent meg a sajtótájékoztatón – azzal vádolta kollégáját, hogy rasszista jelzőkkel illette őt.

Dujsebajev azzal magyarázta tettét, hogy Sabaté egész egyszerűen kib**zo tt kínainak” nevezte, amit a kirgiz edző nem tudott szó nélkül hagyni. Klubja X-oldalán szólalt fel a rasszista megnyilvánulások ellen.

 Illetve a Kielce egy közleményt is kiadott saját oldalán.

Klubként szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az ilyen rasszista vagy etnikai alapon történő viselkedés és támadások elfogadhatatlanok a legmagasabb szintű profi sportban. A sportnak egyesítenie kell, nem pedig felerősítenie a különbségeket. Részletes magyarázatot kérünk a liga illetékes szerveitől a helyzetre, amelynek soha nem lett volna szabad megtörténnie

– foglalt állást a klub.

A Wisla Plock is reagált a történtekre, amiben ellenfeléhez hasonlóan szintén magyarázatot követelt a ligától a történtek miatt

A hazai csapat sikeréhez egyébként Szita Zoltán négy góllal járult hozzá, csapattársa, a szintén olimpikon Fazekas Gergő sérülés miatt nem játszott.

(Index/MTI)

(Ajánlókép: Jerzy Stankowski, Wisla Plock)