NBA: már döntős keleten a Cleveland

2009.05.12. 11:57
A Clevelandnak negyedszerre meggyűlt a baja a harcos Atlantával, de a LeBron James vezette alapszakaszgyőztes nyert, és veretlenül döntős a keleti konferenciában. Ellenfele a Boston-Orlando párharc győztese lesz. Nyugaton belekapaszkodott utolsó esélyébe a 3-0-s hátrányban kezdő Dallas, és Dirk Nowitzki fantasztikus játékával szépített a Denver ellen, de a coloradóiak így is 3-1-re vezetnek.

A Cleveland a Detroit után az Atlantát is kisöpörte, így veretlenségét megőrizve jutott a keleti főcsoport döntőjébe. A Hawks legszorosabb meccsét játszotta az alapszakasz győztese ellen, a hazaiak keményen meghajtották a Cavst, melynek veszélybe került eddigi káprázatos rekordja (mind a 7 korábbi meccsüket tíz pontnál nagyobb különbséggel nyerték), de végül a hárompontosokat kiválóan dobó vendégek behúzták a továbbjutást érő győzelmet – ezúttal pont tízzel nyerve.

Atlanta-Cleveland 74-84

Pont: Smith 26 ill. James 27
Lepattanó: Smith 8 ill. Varejao 11
Gólpassz: Johnson 7 ill. James 8
A párharcot 4-0-ra a Cleveland nyerte

A Cleveland legjobbja LeBron James volt (27 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz), rajta kívül mindkét hátvéd hozta magát: Delonta West egyéni playoffcsúcsot jelentő 21 pontot dobott, Mo Williams mind a 12 pontját a triplavonalon kívülről szerezte. A Cavs kiváló védekezését mutatja, hogy az Atlanta csak 32 százalékkal dobott, hiába játszott ponterősen Josh Smith, a Hawkstól az is nagy eredménynek számít, hogy meg tudta szorítani toronymagas favoritnak számító ellenfelét.

Peches veresége után második hazai meccsét óriási csatában nyerte meg a Dallas, melyben Dirk Nowitzki elképesztő dobópárbajt vívott a denveri Carmelo Anthonyval. Az utolsó lehetőségével élő Mavs a meccs során többször is komolynak mondható hátrányban volt, de a hajrában tarthatatlannak bizonyult a német csatár, 44 pontjából 19-et az utolsó negyedre tartogatott, így hiába jutott 40 pont fölé Anthony is, a Dallasnak összejött a szépítés.

Dallas-Denver 119-117

Pont: Nowitzki 44 ill. Anthony 41
Lepattanó: Nowitzki 13 ill. Anthony 11
Gólpassz: Kidd 6 ill. Billups 7
Az állás 3-1 a Denvernek

A csalódást keltően játszó Kenyon Martin nem tudott mit kezdeni Nowitzkivel, ráadásul a palánk alatti lepattanócsatát is simán nyerte a Dallas (50-34), a Denver Anthony és Chauncey Billups kiváló támadójátékával vette fel a versenyt, így szoros, a végsőkig kiélezett meccs alakult ki. A két sztár játéka mellett a padról érkezők 33 pontjának döntő jelentősége volt a Dallas sikerében, de szépítése ellenére iszonyatos hátrányból kellene fordítania a Mavsnak – elsőre mindjárt Denverben.