Maximális kudarccal zártuk a női kosár-Eb-t

2009.06.09. 19:46
A magyar női kosárlabda-válogatott harmadik meccsét is elveszítette, így csoportjában az utolsó, negyedik helyen zárta a lettországi Európa-bajnokságot. Rátgéber László együttesét az utolsó meccsen a lengyelek verték hét ponttal.

A lengyelektől is kikapott - 60-53-ra -, így három vereséggel fejezte be szereplését kedden a magyar válogatott a lettországi női kosárlabda Európa-bajnokságon.

A magyarok vasárnap a görögöktől (59-43), hétfőn a házigazdáktól (76-59) kaptak ki, így a továbbiakban már csak abban bízhattak, hogy az utolsó körben megverik a lengyeleket. Ebben az esetben hármas holtverseny alakul ki a lettek mögött, és az előzetes számítások szerint egy tízpontos siker már elég lett volna a középdöntőhöz.

A mieink aggodalmait fokozhatta, hogy a nyitófordulóban megsérült és a hétfői meccset kihagyó Agnieszka Bibrzycka - a 2003-as év európai kosarasa - társaival melegített a parketten, a sántítás legkisebb jele nélkül.

Lengyel kosarakkal és lepattanókkal kezdődött, majd Ewelina Kobryn és Vajda Anna dobópárbajával folytatódott a sorsdöntő összecsapás. A korábbiakhoz képest olajozottan működött a magyar gépezet, a 8. percben örvendetes 16-12 állt a táblán, majd - miközben az ellenfél 4 perc alatt csak 2 pontot hozott össze - rossz passzok és kihagyott triplák következtek.

A második játékrészben az ellenállhatatlan Vajda és Fegyverneky Zsófia révén lendületbe jött a csapat, egy 11-0-s rohammal máris 28-17 lett, csakhogy válaszul egy 10-0-s sorozat érkezett. A nagyszünetben 33-27 volt az állás.

Az első 20 perc legjobbja a 16 pontos Vajda volt, szorosan a nyomában a 10 pontos Fegyvernekyvel. A Rátgéber-alakulat - amely az ellenfél 33-jával szemben 42 százalékosan célzott a mezőnyből - a negyedek végén 3, majd 6 ponttal vezetett, ez a végkifejlet szempontjából kedvező számsornak tűnt.

Térfélcsere után a lengyelek két és fél percig nem találtak a gyűrűbe, így 10 pontra hízott a különbség, de újabb megtorpanás következett, sőt, a hatalmas termetű Kobryn találataival hamarosan az ellenfél állt jobban (41-42).

Az utolsó negyednek minimális előnnyel vágtak neki a magyarok (43-42), ebből kisvártatva 8 pont lett, Vajda pedig 18-nál járt. Jött a sokadik gödör, újfent visszazárkózott a lengyel gárda, 2 perccel a vége előtt 52-52-t mutatott az eredményjelző.

Ezután viszont már csak egy magyar pont született, lengyelből azonban nyolc, így a Rátgéber-csapat három vereséggel csoportutolsó lett, szerdán hazautazik.

Eredmény, nyilatkozatok:

3. forduló, B csoport:
Lengyelország-Magyarország 60-53 (13-16, 14-17, 15-10, 18-10)

Liepaja, 2500 néző, v: Maestre (francia), Nyna:s (finn), Krug (orosz)
Legjobb dobók: Kobryn 11, Jeziorna 10, illetve Vajda 18, Fegyverneky 13, Honti 7, Bujdosó 6
Rátgéber László szövetségi kapitány:
"Ha ez a csapat több tapasztalatot szerez, a következő Európa-bajnokságon meglesz a továbbjutáshoz szükséges két győzelem, most túl kevesen voltunk. Kihagytuk az utóbbi két Eb-t, és bár védekezésben egyre jobbak vagyunk, elöl nincs elég kosarat szerző játékos. A jövőben bátrabban kell játszanunk, remélem, a lányok felnőnek 2011-re."
Fegyverneky Zsófia:
"Huszonöt-harminc percig úgy játszottunk, ahogy kellett, de akkor elfogyott a koncentráció és az erő. Ha nincs rajtunk a kényszer, hogy 10 ponttal kell nyerni, akkor biztosan megverjük a lengyeleket. Csalódott vagyok, mert egy-két győzelemre számítottam."