Még mindig nagyon távolinak tűnik az NBA

2011.06.25. 00:01
Hanga Ádám sporttörténelmet írt. Ő az első magyar kosárlabdázó, akit az NBA-ba draftoltak. A székesfehérvári játékosra a San Antonio Spurs tart igényt. Ha játszatnák, Dávid Kornél után ő lenne a második magyar kosaras a világ legerősebb bajnokságában. Egyelőre nem tudni, a Spurs mit tervez vele a 22 éves tehetséggel, de az biztos, a legjobbak közé kerülhet.

Hanga Ádám a szezon végéig a székesfehérvári Albacompban játszott. Az utóbbi évek egyik legtehetségesebb magyar kosarasáról már évek óta lehetett tudni, hogy többre hivatott. Csak idő kérdése volt, hogy mikor igazol erősebb bajnokságba. Ősztől a spanyol Manresa játékosa lesz, hacsak a San Antoniónak nincsenek egészen más tervei.

Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

A karrierjét lépésről lépésre építette fel, végigjárta a korosztályos válogatottakat, majd 19 évesen - az utánpótlásválogatott mellett - már a felnőtt csapatnál is számoltak vele.

A 2008/2009-es szezonban robbant be, az Albacomp egyik stabil emberévé vált. A válgotatottban egy All Star-gálán mutatkozhatott be, 2009 márciusában a magyar csapat a légiósokból álló ligaválogatottal játszott Nyíregyházán. Hanga élt a lehetőséggel, a meccs MVP-jének, legértékesebb játékosának választották, 15 pontot, közte egy hárompontost dobott. A zsákolóversenyt is megnyerte, pedig indulni sem akart.

Amerikai légiósnak nézték

Bőrszíne miatt sokan gondolták már itt játszó légiósnak, erről azonban szó sincs. Édesapja Egyenlítői-Guineából érkezett Magyarországra tanulni, itt ismerkedett meg Hanga édesanyjával. Két évvel később visszatért Afrikába, így Ádámot édesanyja és nagyapja nevelte.

Több poszton bevethető, a válogatottban irányítót és bedobót is játszik. Fiatal kora ellenére többször volt a csapat húzóembere, szoros helyzetekben is higgadt tudott maradni. Ma már 30-szoros válogatott.

Külföldi szerződésről évek óta gondolkodott, de az idei szezonig kivárt vele. Az NBA-vel is próbálkozhatott volna már korábban.

2009-ben ott volt az Eurocampen, ide a kontinens legjobb 22 év alatti játékosait hívják, akik játékosügynökök előtt mutathatják meg, mit tudnak, és a klubvezetőkkel is elbeszélgethetnek. Ez döntő momentum lehet a draftolásnál. Dávid Kornél, az első magyar NBA-s ekkor javasolta neki, csinálja végig a Campet, de ne induljon a drafton, mert ha nem felel meg, még egy lehetősége nem lesz. Inkább azt tanácsolta, várjon néhány évet. Hanga megfogadta a tanácsot, és levetette magát listáról, a draftot csak lehetőségnek fogta fel, hogy megmutassa magát meghatározó szakemberek előtt.

Itthon maradt, és a következő szezonban egyre többször jelentek meg külföldi játékosmegfigyelők az Albacomp lelátóján. Ehhez a tavalyi Európa-bajnoki selejtezőkön mutatott teljesítménye is hozzájárult: "Jött fel, mint az üstökös" - mondta Mészáros Lajos, a férfi válogatott szakmai igazgatója. Az Albacomp szerette volna megtartani egyik legjobb kosarasát, előszerződést is kötöttek a 2011/12-es szezonra, de tudták, komoly ajánlatra Hanga sem mondhat nemet. "Úgy érzem, eljött az ideje, hogy váltsak" - mondta hat fehérvári év után.

A magyar bajnoki cím nem jött össze

Az idei döntőben is az Albacomp húzóembere, az ötből két meccsen a csapat legjobb dobója volt. Ha kicsivel szerencsésebb, bajnoki címet ünnepelhetett volna Fehérváron. A negyedik mérkőzés hajrájában egy dobása kiszédült a gyűrűből, így a Szolnok nyert, az Olaj a következő meccsen a bajnokságot is behúzta. Hanga átlaga a múlt szezonban meccsenként 17,7 pont, 2,9 szerzett labda, 3,3 gólpassz volt.

A szezon végén a spanyol bajnokság 15. helyezettjéhez, a Manresához igazolt. Mielőtt odautazott volna, ismét részt vett az Eurocampen. Sérülése miatt csak három mérkőzésen tudott játszani, de így is meggyőzően teljesített.

Ahogy menedzsere, Lóránt András is elmondta, tavaly augusztus óta tudatosan készültek a mostani Eurocampre, a 22 éves korhatár miatt ez volt az utolsó lehetőségük a draftra. Hanga 2009-ben még nem is igazán tudta, mi vár rá ott, és mekkora a tétje az egésznek. Elveszettnek érezte magát azon a válogatón. Most mentálisan is felkészült, ebben Lóránt segítette. A kosaras a bajnokság után sem állt le a tréningekkel. "Azért nem úgy kell elképzelni, hogy úgy futkároztam a hegyen, mint Rocky Balboa, de sok egyéni edzésem volt" - mondta.

A mérkőzések után több NBA-s csapattal is tárgyalt, volt, ahová a menedzsere sem mehetett vele. Először a San Antonio vezetőivel beszélgetett, vizsgaszituációként élte meg a helyzetet: "Nagyon izgultam, ők nyugtatgattak, hogy nem lesz semmi baj. Igazából olyan volt a beszélgetés, mint amikor két ember megismerkedik. Az életemről kérdezgettek, a kosárlabda csak annyiban merült fel, hogy megkérdezték, mik a céljaim, és hogy tervezem az életem, ha már abbahagytam a játékot."

Ahogy  R. C. Buford, a Spurs egyik edzője is kiemelte, elsősorban az emberi tényezők miatt döntöttek Hanga mellett . Az amerikai ügynökök erre sokat adnak, a tesztjátékokon is azt figyelték, mennyire képes valaki alárendelni magát a csapat érdekeinek.

A draftolást Hanga felemásan éli meg: "Az, hogy draftoltak, nagy elvárásokat támaszt velem szemben, de ugyanakkor ott van a felszabadultság is, hogy úristen, ez sikerült."

A San Antoniót már sokszor verte

Hanga saját bevallása szerint egyik NBA-s csapatért sem rajong különösen. A meccseket sincs módja élőben nézni, mert a délelőtti edzésekkel nem férnek össze a hajnali közvetítések. Videojátékokon viszont sok NBA-s meccset játszott, általában albacompos csapattársával, Simon Balázzsal. Simon mindig a Spursszel volt, de rendre kikapott. Amikor gratutált Hangának a drafthoz, mondta is: "Nem véletlen, hogy a San Antonio vitt el."

Képességei az NBA-re is alkalmassá teszik

Mészáros Lajos gyerekkora óta követi Hanga pályafutását, szerinte két-három év kell, hogy stabil NBA-s játékos legyen. "Ha keményen dolgozik, biztosan eléri ezt a célt. Az biztos, jó úton van".

"Ragyogó adottságai vannak, a kérdés nála is csak az volt, hogy mindehhez társul-e hozzáadott érték. Az utóbbi két-három év azonban arra mutat, hogy igen. Addig egy nagy gyerek volt, de komoly változáson ment át. Sokat fejlődött mentálisan, technikailag és taktikailag is. Egyetlen szegmens hiányzik még, hogy szakmailag is kész NBA-játékos legyen: ez pedig a játéktudás és tapasztalat."

Európa egyik legkeményebb bajnokságában Hanga ezt megszerezheti. Nagy előnye, hogy több poszton is játszatható, tavaly a válogatottban kényszerűségből irányító volt, de külső, a kettes-hármas poszton is megtalálja a helyét. Sokoldalúsága miatt sok játékszituációban bevethető, ezzel az ellenfél is megzavarható, amikor például az addig irányítónak kezelt játékos betör a palánkhoz.

Nagy baj, hogy ilyen későn igazolt külföldre

Az NBA szakírói közül sokan azoknak a tehetségeknek a pályafutását követik, akik később a világ legjobb bajnokságában is bemutatkozhatnak. Ilyen Matt Karnalsky is, aki néhány nappal ezelőtti értékelésében foglalkozott Hanga játékstílusával. Kemény kritikákat is megfogalmazott. Szerinte fizikai adottságai alkalmassá teszik az NBA-szintre, atletikus mozgását külön kiemelte, de azt is megjegyzi, hogy már régóta a magyarnál erősebb bajnokságban kellene játszania ahhoz, hogy technikai képességei elérjék az kellő színvonalat. A kosártól távoli, illetve labda nélküli mozgását is kritizálta, megemlítve, a védekezésben megvan a gyorsasága, de mivel NBA-szintű játékosokkal még sosem játszott, kétséges, mennyire lenne eredményes. Karnalsky elismeri, ha Hanga így folytatja, sokoldalú kosarassá válhat. A spanyol Manrese jó iskola lesz, hogy tehetségét tovább kamatoztassa.

A tavalyi Eb-selejtezőkön Hanga bizonyította, mérkőzést eldöntő ember lehet. "Ádám alkalmas rá, hogy megoldja a kritikus szituációkat. Akárki is az edzője, nyugodtan rábízhatja az egylabdás szituációkat, többnyire megnyeri azokat" - mondta Mészáros Lajos. Hangát legtöbbször védekezése miatt éri kritika, abban még előre tud lépni. Jó motorikus képességeinek és hosszú karjának köszönhetően labdaszerzésben és lepattanózásban így is jó teljesítményt nyújt, de a helyezkedésben és a csapatvédekezésben még van mit javítania.

Mikor lesz ebből NBA?

Abban Hanga és menedzsere is egyetért, hogy még van mit tenni. "Még mindig nagyon távolinak tűnik az NBA. A következő lépcsőfok az, hogy minél meghatározóbb szerepet töltsek be a csapatomnál és a spanyol bajnokságban. Nagyon sok játékos van, akit draftoltak, de sohasem léphetett pályára az NBA-ben. Nem szeretnék közéjük tartozni, de sokat kell még dolgoznom" - mondta a kosaras.

Ha a San Antonio mégis szeretné a soraiban tudni a magyar játékost, akkor sem biztos, hogy játszatni tudja. Nagy kérdés, hogy egyáltalán elindul-e következő NBA-idény a liga és a játékosok közötti bérvita miatt. Ha június 30-áig nincs megegyezés, csúszhat az NBA rajtja. Hangát ez akkor is hátrányosan érinti, ha nem lesz csapattag. Ha beáll a kényszerű holtszezon, akkor a nyári edzőtáborok is elmaradnak, pedig azokon a draftolt játékosok is részt vehetnek.

A szabályok szerint július 1-jétől a klubok nem tárgyalhatnak a játékosaikkal, Hanga pedig szeretne bemutatkozni a Spurs vezetőinek is. Erre pedig így csak néhány napja van.

Ez jó volt

Az NBA-kosarasok közül sokan kipróbálják magukat rapperként vagy énekesként, Hanga Ádámnak ilyesmi még nem jutott eszébe, de egy klipben már kapott főszerepet.