LeBron James visszatér Clevelandbe

2014.07.11. 18:45

A szabadügynökké váló LeBron James egy Sports Illustratednek  írt levélben közölte, hogy a Miami Heattől visszatér korábbi klubjába, a Cleveland Cavalliersbe.

James elmondta, hogy Chris Bosh és Dwyane Wade miatt igazolt a Miamiba, és büszke arra a sikerekre, amelyeket együtt értek el. „Amikor elhagytam Clevelandet, egy misszióm volt, bajnoki címeket akartam, és mi kettőt is nyertünk, de a Miami már ismerte ezt az érzést. A mi városunknak nagyon nagyon régóta nem adatott ez meg. A célom, ehhez kétség nem férhet, hogy annyi címet gyűjtsek be, amennyit lehetséges. De, ami a legfontosab, hogy egy trófeát Északkelet-Ohiónak is leszállítsak” – utalt Clevelandre levelében.

Mindig hittem abban, hogy visszatérek Clevelandbe, és ott fogom befejezni a karrierem, csak ezt nem tudtam, hogy ez mikor jön el.

A játékos elmondta, nehéz volt meghoznia a döntést, amikor távozott Clevelandből egész családja megszenvedte, hogy kifütyülték őt a szurkolók és elégették a mezét. Úgy hiszi, hogy a csapatnak rögtön nem lesz esélye megnyerni az NBA nagydöntőjét, de évek munkájával esélyesekké válthatnak erre. James állítja, elég türelmes lesz ehhez, és amennyire csak tud, segíteni fog a fiatal csapatnak és az új edzőnek.

James még június végén mondta fel szerződését a Miami Heatnél, hogy adott esetben új, kisebb összegű szerződést kössön velük, hogy a csapatnak lehetősége legyen megfelelő játékosokkal feltölteni a keretet. Ebben Bosh és Wade is követték, ám James és a Heat elképzelései nem egyeztek tökéletesen.

Hosszas tárgyalások végén világossá vált, hogy bár minden csapat érdeklődött James iránt, lényegében csak a Miami Heatnek és első csapatának, a Cleveland Cavaliersnek lesz esélye a szerződtetésére. A Heatnél bőven volt elég pénz a három játékos lépése után, a Cavs viszont csak a hét elején, egy két másik csapatot is érintő csereüzlettel csinált elég helyet a salary cap alatt, ráadásul árulkodó volt, hogy a Boston Celticset és a Brooklyn Netset is sürgették a papírok hivatalos leadásával, nehogy ezen múljon LeBron szerződtetése.

James az utolsó percig tárgyalt a csapatokkal, a Heat elnökével például még szerdán is találkozott – a megbeszélésen csak Pat Riley, James, illetve James ügynöke volt jelen. Ezt követően James annyit közölt, hogy megbeszéli családjával a döntést, utána hozza majd csak nyilvánosságra azt, majd csütörtök késő este korábbi heates csapattársával, Dwyane Wade-del együtt repült vissza Miamiba Las Vegasból.

Eközben miami házánál megerősített rendőri felügyeletet rendeltek el, illetve két költöztetőatót is láttak a háztól távozni, ahonnan James Ferrariját is traileren szállították el. Ezek is, illetve az is, hogy – magyar idő szerint – péntek hajnalban könnyes szemmel búcsúzott Wade-től a miami repülőtéren.

Órákkal később pedig bejelentette, hogy visszatér ahhoz a Cavaliershez, ahol távozása után árulónak kiáltották ki. James visszatérése előtt napokkal viszont eltávolították a csapat honlapjáról azt a levelet, amelyet Dan Gilbert, a csapat tulajdonosa akkor írt, amikor James elhagyta a klubot. Ebben élesen kritizálta a játékos döntését és garantálta, hogy előbb nyernek címet, mint James, ám ezt az ígéretet nem tudta beváltani.

Chris Bosh már korábban kapott ajánlatot a Houston Rockets csapatától, ő vélhetően oda szerződik, ám hogy Dwyane Wade hol folytatja, azt egyelőre nem tudni.