Hanga Ádám a pokolban érzi otthon magát

2023.05.02. 15:04
Kedd este fél kilenckor indul útjára a belgrádi Stark Arenában – no nem biztos, hogy a gyönyör, de a Partizan Beograd–Real Madrid férfi kosárlabda Euroliga-negyeddöntő harmadik mérkőzése mindenképpen. A húszezer belépőjegy jó előre elkelt, pokoli hangulat várja a két sztárcsapatot, különösen a madridi második összecsapást követően, amely tömegverekedésbe torkollt.

hanga ádám személyében Lesz magyar résztvevője s talán főszereplője is az óriási érdeklődéssel várt csatának.

A Real Madrid 34 éves hátvédjét ugyan kiállították a botrányos madridi összecsapás hajrájában, de nem azért, mintha részt vett volna a csetepatéban, csupán annyi történt, hogy elhagyta a kispadot, amiért ugyancsak automatikusan kiállítás jár.

Eltiltással azonban nem sújtotta az Euroliga fegyelmi bizottsága, így játszhat kedd este a Stark Arenában.

Nem úgy, mint Guerschon Yabusele (5 meccs) és Gabriel Deck (1) a Real Madrid, illetve Kevin Punter (2) és Matthias Lessort (1) a Partizan Beograd részéről, akiket eltiltottak, és minimum a keddi találkozón nem léphetnek pályára.

Rátgéber László, a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója már Belgrádban van Tamás fiával együtt, miután sikerült jegyet szerezniük a mérkőzésre. Így a helyszínen már személyesen tapasztalták meg azt a pokoli hangulatot, amely a Real Madridot várta a városban, és adott ízelítőt abból, amely majd a csarnokban vár a madridiakra.

A spanyolok hétfőn megérkeztek Belgrádba, és amíg eljutottak a Nikola Tesla repülőtérről a szállásukig, mindenütt transzparensek fogadták őket a következő felirattal: »Ma éjjel nem fogtok aludni!« Azt nem tudni, hogy alvás volt-e, vagy sem, de az nagyon valószínű, hogy a hotel környékén nem maradt el a zenebona – újságolta az Euroliga-győztes szakember.

Hanga Ádám ott van a Real Madrid küldöttségében, a rutinos kosarast nem olyan fából faragták, mint aki megijedne a saját árnyékától. 

„Be akarjuk bizonyítani, hogy 0–2-ről is képesek vagyunk megfordítani a negyeddöntőt. Élet vagy halál kérdése a győzelem kedd este, tudjuk, ha kikapunk, mehetünk nyaralni. Csak a saját játékunkra szabad koncentrálnunk, ki kell zárnunk a külső körülményeket. Ha fegyelmezetten és keményen küzdünk, győzhetünk, és el tudunk jutni az ötödik meccsig, amit újra otthon vívunk” – mondta Hanga a Mundo Deportivónak. 

Hanga arra is kitért, hogy szeret tömött lelátók előtt, akár ellenséges, pokoli hangulatban is kosarazni, jól érzi magát ilyen miliőben, mert az még mindig jobb, mint ami a pandémia alatt volt, amikor üres csarnokokban voltak kénytelenek hangulattalan mérkőzéseket vívni. 

„Ami Madridban történt, azt mindnyájan szégyelljük – folytatta Hanga. – Beszéltem a Partizan játékosaival a meccs után, és egyetértettünk abban, hogy a belgrádi meccsnek a kosárlabdáról kell szólnia, nem a botrányról. Magyarországon rengeteg olyan meccsen játszottam, amelyen pokoli volt a hangulat, nem lesz nekem új, ami a Stark Arenában vár ránk. Az Euroliga garantálja a biztonságunkat. Ami Madridban történt, az nem ismétlődhet meg!”