Veszélybe került a legfaszább faszagyerek címéért vívott meccs

2019.10.25. 16:27

Veszélybe került a jövő hétvégén rendezett New York-i UFC-gála főmeccse, miután az egyik résztvevő Nate Diaz nyilvánosan kiborult egy elbukott doppingteszten, majd közölte, nem hajlandó bunyózni a helyi idő szerint november 2-i gálán, amíg az amerikai doppingbizottság vagy az Ultimate Fighting Championship promóciós szervezet nem tisztázza a vádak alól.

A néhány éve Conor McGregor skalpját is begyűjtő, három éves szünet után augusztusban klasszis teljesítménnyel visszatérő váltósúlyú (77 kilós) bunyós egy kissé zavaros twitter-üzenetben írta, hogy az illetékesek közölték vele, szervezetében egy teljesítményfokozó „nyomait” találták meg. Ugyan az amerikai doppinghatóság emiatt még csak fel sem függesztette Diazt, a bunyós megsértődött, mivel szerinte még véletlenül sem juthatott szervezetébe teljesítményfokozó, hiszen ő csak organikus élelmiszereket fogyaszt, és vegánként húst sem eszik.

Ellenfele, Jorge Masvidal is kiállt Diaz mellett, és ezt üzente neki:

Nem te vagy a legnagyobb faszagyerek a bizniszben (az én vagyok), de te vagy az egyik legtisztább faszagyerek.

A világ vezető MMA-szervezete a sport 2016-os helyi legalizálása óta minden novemberre betervez egy igazi presztízsgálát a világ legnagyobb presztízzsel bíró sportcsarnokába, a Madison Square Gardenbe. A UFC 244 is bomberős párosításokat ígér, a gálát azonban a szervezők elképzelése szerint nem egy címmeccsel, hanem két közönségkedvenc összeeresztésével koronázták volna meg. Nate Diazt és Jorge Masvidalt ugyanis kompromisszummentes bunyójuk és mémcunamikat generáló beszólásaik miatt egyaránt a sport legnagyobb arcaiként tartják számon. Masvidal idén előbb az angol Darren Tillt ütötte ki, majd pedig a történelem leggyorsabb KO-ját jegyezve gyalogolt bele térddel a meccsük előtt rengeteget okoskodó, addig veretlen birkózó, Ben Askren arcába.

Diaz pedig, ahogy említettük, augusztusban roppant meggyőző bunyót bemutatva pontozta ki a korábbi világbajnok Anthony Pettist. A kaliforniai bunyós a meccs utáni nyilatkozatában nagyon elismerően szólt Masvidal Askren elleni győzelméről, és ezekkel az azóta klasszikussá vált szavakkal hívta ki a közönség soraiban ülő floridai harcost:

Ebben a sportban már nincsenek igazi gengszter arcok, nincsenk olyanok, akik igazi bunyót nyomnak, csak ő meg én. Szóval tudom, hogy Masvidal egy gengszter, de nem egy nyugati parti gengszter.

A csupa mosoly Masvidal pedig azonnal elfogadta a kihívást, a UFC pedig azonnal rárepült a ranglistát kivéve minden szempontból telitalálatnak tűnő meccs tető alá hozására, sőt, általáno megrökönyödésre még egy világbajnoki övet is kreált, melynek titulusa (nem viccelek): "Bad Motherfucker Belt", amit valahogy úgy lehet magyarítani (további megfejtéseket lehet küldeni a szerkesztőségbe!), hogyaszondja:

Legfaszább faszagyerek

A párosítás azért is tűnt üdítőnek, mert a súlycsoportot jelenleg a bunyójukat a nyomásgyakorlásra alapozó birkózók dominálják - a világbajnok Kamaru Usman és decemberi kihívója, Colby Covington egyaránt ezt a stílust képviselik - , akik ellen iszonyú nehéz küzdeni, viszont meccseik nem túl látványosak, nem is túl izgalmasak.

Ráadásul amellett, hogy Masvidal és Daiz egyaránt nagy harcosok, kölcsönösen tisztelik egymást, és a gála promótálásához sem volt szükségük a meccsek felvezetésénél gyakori becsmérlésre, fenyegetőzésre, anyázásra. Sőt, a fő üzenetük pont az anti-anyázás volt. „Nekünk nem kell olcsó szövegeléssel megtámogatni a meccset, mert úgyis mindenki tudja, micsoda vérfürdőt fogunk csapni.”

(Deadspin)