Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Gépet cserélt Rossi és Hamilton

GettyImages-1193103407
2019.12.13. 05:00

Különleges napja volt Valentino Rossinak és Lewis Hamiltonnak hétfőn Valenciában: egy tesztre gépet cserélt a kilencszeres motoros világbajnok a hatszoros Forma-1-es világbajnokkal.

Rossi az angol 2017-es vb-győztes Mercedesét, Hamilton az olasz idei Yamaháját próbálta ki. Hamilton nagy motorrajongó, tavaly ilyenkor a Yamaha gyári Superbike-csapatával tesztelt, most a cég csúcsmodelljére, a MotoGP-gépre is felülhetett.

Mentek egyszerre, fej-fej mellett egy-egy Yamahán és úgy is, hogy Rossi az autóval, Hamilton a motorral gurult ki. Hamilton külön kérése volt, hogy kedvenc versenyzője mellett motorozhasson. Fernando Alonso után ő a második, aki GP-motorral mehetett, a spanyol 2015-ben Marc Marquez Hondáján kapott lehetőséget.

Rossinak nem az első F1-es tapasztalata volt ez, mert 2010-ben beülhetett egy 2008-as F1-es Ferrariba egy hivatalos Forma-1-es tesztnapon, épp Valenciában. Akkoriban rövid ideig pletykálták is, hogy négy kerékre váltana, de valójában ez sosem volt tervben.

Sok minden megváltozott azóta. Szenzációsan lehet érezni a sebességet a kocsiban, aztán ott vannak a G-erők, amihez hozzá kell szokni, bár nem túl vészes a dolog. Amikor elkaptam a fonalat, keményen tudtam menni, nagyon kellemes élmény volt, úgy éreztem magam, mint egy igazi F1-pilóta

- mondta Rossi, aki a Planetf1.com szerint csak 1,5 másodperccel maradt el Hamilton legjobb idejétől. (Bár Hamilton Valenciában korábban nem vezette ezt a kocsit.)

Hamilton teljesen elájult a motortól és a lehetőségtől, de elmondta, hogy akadt egy necces pillanata.

"Iszonyú nehéz megülni ezt a motort. Volt egy kis 'pördülésem', de visszahoztam egyben a gépet. Ez volt a legjobb évem, és ez a nap csak megkoronázta - idézte Hamiltont a Skysports.

A pilóta csak 4 másodperccel maradt el Rossi legjobb valenciai idejétől. A MotoGP néhány hete járt Valenciában, itt volt a szezonzáró verseny novemberben, így Hamilton teljesítménye abszolút összevethető a legjobbakéval. Rossinak is tetszett, amit csinált.

Eddig is kedveltem Lewist, de most még nagyobb rajongója lettem. Valencia kemény pálya, és még a szél is fújt, egy pillanatra azt gondoltam, jobb, ha kicsit leállunk, de Lewis briliánsan motorozott, nagyon jól ülte meg a Yamahát

- dicsért Rossi.

A napot a két versenyző egyik közös szponzora hozta össze, ha minden igaz, reklámfilmet is forgattak, amit biztosan hamarosan láthatunk majd. Hosszabb időre váltani egyikük sem fog, jövőre Rossi a MotoGP-ben folytatja a Yamahával, Hamilton a Forma-1-ben a Mercedesszel.

(Borítókép: Guido De Bortoli / Getty Images)