Leváltja Valentino Rossit a Yamaha

2020.01.30. 09:45

Bejelentette a Yamaha a hét közepén, hogy jövőre Fabio Quartararo lesz a pár napja megerősített Maverick Vinales társa a japán márka gyári MotoGP-csapatában. A francia motoros Valentino Rossit váltja.

A 20 éves Quartararo tavaly robbant be a legjobbak között, hat pole pozíciót szerzett és hétszer állt dobogón a Yamaha legerősebb privát csapatában, a Petronasnál.

A kilencszeres világbajnok Rossi gyári pályafutása így az év végén biztosan véget ér, de Lin Jarvis csapatfőnök közölte, nem fogják elküldeni a szupersztárt: ha akarja, Quartararo helyén, a Petronasnál folytathatja, majd visszavonulása után a Yamaha nagyköveteként számítanak rá.

GettyImages-1155864950
Fotó: David Ramos / Getty Images Hungary

Rossi már múlt év végén pedzegette ezt a forgatókönyvet, 41 éves lesz február közepén, normális, hogy nem ő a jövő. Közelgő visszavonulásáról annyit mondott, idén szezon közben kiderül majd, milyenek az eredményei, ettől teszi függővé a folytatást.

Rossi 2004-ben szerződött a Yamahához a nagy ellenfél Hondától, amellyel az azt megelőző három évben világbajnok lett. Azonnal megnyerte velük is a bajnokságot, majd még egyet, aztán két év szünet után, 2008-ban és 2009-ben újra ő lett a világelső, így összesen négy vb-t hozott jelenlegi csapatának.