A Bajnokok Ligája címvédője történelmi tettet hajtott végre

2023.11.29. 11:58
Négy gárdával bővült a legjobb 16 mezőnye a Bajnokok Ligájában, de ezen kívül is számos érdekességet tartogatott számunkra a keddi játéknap.

Tízen már a 16 között – köztük négy spanyollal

Az Atlético Madrid, a Barcelona, a Dortmund és a Lazio négyesével tíz csapatra nőtt a már biztosan továbbjutó gárdák száma.

A legjobban a spanyolok állnak, hiszen a Real Sociedad és a Real Madrid párosával már négy csapatuk érdekelt a legjobb 16 között, a németeknél a Bayern Münchennel és az RB Leipziggel együtt már három, az olaszoknál az Interrel kettő, továbbá a legutóbbi kiírást megnyerő Manchester City révén egy angol is készülhet a tavaszra.

Matematikailag még az Európa-liga megnyerésével a BL-be jutó Sevilla is továbbjuthat, bár az Arsenal (9), PSV (5), Lens (5) -féle csoportban szerzett két pont alapján erre vajmi kevés a reális esély.

A Manchester City történetében ilyen még sosem fordult elő – tovább él a csodaszéria

A címvédő az RB Leipzig 3–2-es legyőzésével bebiztosította, hogy csoportelsőként jut a legjobb 16 közé. A mérkőzés érdekessége, hogy a német gárda Lois Openda duplájával hamar kétgólos előnybe került, és még a szünetben is 2–0-ra vezetett.

Az „égszínkékek” történetében ez volt az első alkalom, hogy egy olyan BL-meccset meg tudtak nyerni, amelyen a rivális legalább két góllal vezetett, a korábbi hat összecsapást egyaránt elbukták.

Ezzel a sikerrel a City tovább nyújtotta hazai veretlenségét, legutóbb 2018 szeptemberében a Lyon győzött 2–1-re az Etihadban – érdekesség, hogy ez viszont sorozatban a harmadik 1–2-je volt a BL-ben a Basel és a Liverpool elleni zakó után.

A City azóta 29 hazai mérkőzésen 27 győzelem mellett a Sahtar (1–1) és a Sporting CP (0–0) elleni döntetlent tudja felmutatni.

Rodri passzrekordot állított fel

A Manchester City spanyol középpályása a lipcseiek ellen 141 pontos passzal jelentkezett, ami természetesen az idény legjobb teljesítményének számít.

Napi Haaland

Minden forduló után van egy statisztikai érdekesség Haalandról, miért éppen most lenne kivétel. A Manchester City norvég csatára a 40. BL-gólját szerezte – pedig ez még csak a 35. találkozója volt az elitsorozatban.

A lipcseiek különösen bánhatják, ha Haalanddal néznek szembe, minden sorozatot figyelembe véve ez már a 12. gólja volt a német klub ellen, ami bődületes egyéni csúcs – egyik topligás riválisa ellen sem jutott még 7 fölé sem ezen kívül.

Alan Shearer óta nem fordult elő hasonló

Alexander Isak góljával vezetett a Newcastle, de drámai végjátékban csak egy pontot szerzett a PSG otthonában. A svéd támadó ugyanakkor egy bő 20 éves átoknak vetett véget, legutóbb még Alan Shearer volt eredményes vendégként a BL-ben a csapat játékosaként, 2003 márciusában az Inter otthonában talált be.

Annak a meccsnek a vége is iksz lett (2–2), így maradt a „szarkák” ponthátránya a riválissal szemben, ami az utolsó körben a Barcelonától elszenvedett hazai vereség és az olaszok Leverkusen elleni sikere után négyre nőtt – így harmadik helyen zárva nem jutottak tovább a második csoportkörből.

A PSG negatív csúcsot döntött

Azt azért nem lehet állítani, hogy összességében ne lett volna megérdemelt a párizsi egyenlítő találat: a PSG 4,47-es (!) várható gólmutatóval zárta az 1–1-es meccset. Ez a –3,47-es teljesítmény az Opta gyűjtése óta a legrosszabb hatékonyság a Bajnokok Ligájában.

Nem csak a gólokban, pontokban sem remek a gárda, az öt kör alatt szerzett hetes mennyiség a 2004–2005-ös évad óta a legrosszabb eredmény. Legutóbb egyébként pont 19 éve volt arra példa, hogy a PSG ne jusson tovább a csoportkörből…

Az Atlético Madrid viszont pozitívat állított be

A „matracosok” már 15 gólnál járnak a BL-idényben, amivel beállították a tíz évvel ezelőtti csoportkörös csúcsukat.

A december 13-i, Lazio elleni záráson új rekordot is dönthetnek Álvaro Moratáék (5). Rajta kívül Antoine Griezmann (4) is a tíz legjobb gólszerző között van, Nahuel Molina pedig három gólpasszával hármas holtversenyben vezeti az idény rangsorát.

A Feyenoord remek szériája véget ért

Az Atlético 3–1-es sikerével megszakadt a rotterdamiak hazai menetelése, 2020 decembere óta először maradtak alul vendéglátóként a nemzetközi porondon. Azóta 14 győzelem és két döntetlen volt a mérleg.

A Dortmund a Milan német mumusa

A piros-feketék a 21. században három tétmeccset veszítettek el német csapattal szemben. Mind a három a Dortmund ellen volt…

Bajnokok Ligája-csoportkör, 5. forduló

E csoport:
Feyenoord (holland)–Atlético Madrid (spanyol) 1–3 (0–1)
Lazio (olasz)–Celtic (skót) 2–0 
(0–0)
Az állás:
 1. (és továbbjutott) Atlético Madrid 11 pont, 2. (és továbbjutott) Lazio 10, 3. Feyenoord 6, 4. Celtic 1

F csoport:
Paris Saint-Germain (francia)–Newcastle United (angol) 1–1 (0–1)
AC Milan (olasz)–Borussia Dortmund (német) 1–3 (1–1)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Borussia Dortmund 10 pont, 2. PSG 7, 3. Newcastle United 5 (5–5), 4. AC Milan 5 (3–7)

G csoport:
Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) 3–2 (0–2)
Young Boys (svájci)–Crvena zvezda (szerb) 2–0 (2–0)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Manchester City 15 pont, 2. (és továbbjutott) RB Leipzig 9, 3. Young Boys 4, 4. Crvena zvezda 1

H csoport:
Barcelona (spanyol)–Porto (portugál) 2–1 (1–1)
Sahtar Donyeck (ukrán)–Antwerp (belga) 1–0 (1–0)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Barcelona 12 pont, 2. Porto 9 (10–5), 3. Sahtar Donyeck 9 (7–7), 4. Antwerp 0