Szoboszlai 88 éve nem látott sikerhez asszisztált a gólpasszával

2024.09.02. 14:02
A Liverpool kispadján ülő Arne Slot mindössze a második olyan edző lett a csapat élén, aki a Manchester United elleni első párharcát idegenben meg tudta nyerni – hívta fel a figyelmet a The Analyst. A vasárnap esti, 3–0-s vendégsikert hozó összecsapáson a Mersey-partiak színeiben szereplő Szoboszlai Dominik gólpasszt jegyzett.

Mint beszámoltunk róla, a Liverpool rendkívül magabiztos, 3–0-s győzelmet aratott ősi riválisa, a Manchester United otthonában az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 2024–2025-ös szezonjának harmadik fordulójában. Az összecsapás egyúttal a nyáron kinevezett vezetőedző, Arne Slot első tétmérkőzése volt a „vörös ördögök” ellen, s a sikerrel igazi elitklubba lépett. Az összecsapáson Luis Díaz duplázott, míg a második félidőben Szoboszlai előkészítéséből Mohamed Szalah talált a kapuba, az 56. percben kialakítva a későbbi végeredményt. 

A The Analyst szerkesztői hívták fel a figyelmet arra, hogy a holland szakvezető 1975 óta az első tréner, aki megnyerte az első bajnokiját Liverpool edzőként az MU ellen. Legutóbb a legendás Bob Paisley volt erre még képes (3–1).

Olyanra, hogy ez a siker ráadásul idegenben jött volna össze, még régebben, 88 évvel ezelőtt volt példa. Az első és tegnapig egyetlen tréner, aki idegenbeli MU-veréssel kezdte a párharcot George Kay volt még 1936 novemberében.

Ráadásul akad egy ennél is régebbi csúcs, ami Slot irányításával megdőlt az Anfielden: 131 éve nem volt olyan, hogy a Liverpool egy bajnoki idényt három kapott gól nélküli meccsel indított volna – az élvonalban pedig egyenesen még soha.

Az 1983–1984-es idényben a másodosztályban kezdett még hasonlóan a klub, a már 130 éve megszűnt Middlesbrough Ironopolis ellen 2:0-ra nyert idegenben, majd a Lincoln Cityt 4:0-ra verte hazai pályán. A harmadik fordulóban egy bizonyos Ardwick AFC-t gyűrtek le 1:0-ra a liverpooliak. Érdekesség, hogy az ellenfél a következő szezontól már Manchester City néven indult, és szerepel az angol ligarendszerben azóta is.

A sorozat a Small Heath elleni 3:1-es győzelemmel szakadt meg. Utóbbi klub is létezik mind a mai napig, bár ma már Birmingham Cityként emlegetjük... A Liverpool a 131 éve kezdődött másodosztályú bajnokságot végül 22 győzelem mellett hat döntetlennel zárta és veretlenül vívhatott osztályozót az élvonal tizenhatodik, azaz utolsó helyezett csapata, a Newton Heath ellen... A Pool 2:0-ra nyert és története során először feljutott az első osztályba.

Csak halkan jegyezzük meg, az akkor legyőzött – még zöld-sárga színekben szereplő – riválist ma Manchester Unitednak hívják.

LABDARÚGÁS, PREMIER LEAGUE
3. FORDULÓ
Manchester United–Liverpool 0–3 (L. Díaz 35., 42., ill. Szalah 56.)