Százezer eurót akar az amputált síző

2008.11.27. 14:09 Módosítva: 2008.11.27. 14:31
Az osztrák Lanzinger egy márciusi futamon szenvedett brutális balesetet, szerinte a szervezők és a kórházak is hibáztak.

Az osztrák Matthias Lanzinger kérését elutasította a Nemzetközi Síszövetség (FIS), ezért most perel márciusi, brutális balesete miatt.

Az előző szezon kvitfjelli Világkupa-futamán súlyosan megsérült és ennek következtében a bal lábát elveszítő 27 éves Lanzinger szerdán jogi útra terelte ügyét. Az osztrák az ősszel kártérítést kért a FIS felelősségbiztosítása terhére, a szervezet azonban visszutasította az igényét.

Lanzinger ügyvédje azt jelentette be, hogy a szövetség mellett a futam szervezőit, valamint az ügyfelét kezelő oslói kórházat viszik bíróság elé.

A jogi képviselő szerint legalább százezer eurót, azaz jelenleg körülbelül 26 millió forintot követelnek majd - írta a bécsi Die Presse. Az összeget a feltételezhető jövedelemkiesés alapján számolták ki.

Az ügyvéd, Manfred Ainedtner a keresetet egy elismert müncheni sebész jelentésére alapozza. Ez a már korábban is ismertetett állításokat tartalmazza. Vagyis, hogy Lanzingert késve szállították a rosszul felszerelt lillehammeri kórházba, ahonnan ugyan Oslóba került, ott azonban nem kapta meg a megfelelő kezelést. A síző lábát a norvég fővárosban amputálták.

Lanzingerék azt is kifogásolják, hogy a FIS biztonsági előírásai nem elgéségesek és a meglévőket sem tartatja be megfelelően. A kvitfjelli szervezőket is felelősségre vonnák, mert nem volt megfelelő a mentőszolgálat és nem volt kész tervük sem ilyen veszélyhelyzetekre.

Mivel nem eldönthető, hogy melyik felet milyen mértékben terheli a felelősség, ezért a FIS-től, a futam szervezőitől és a kórházaktól közösen követelik az összeget. A pert egyébként egy norvég bíróságon indítják el.

Lanzinger már megtalálta a helyét a sízés után is: az osztrák televízió szakkommentátora lett és a lécekkel is foglalkozó Salomon cég marketingese lesz.