Bukott, szenvedett, háromszor annyi időt volt a pályán a tongai sífutónő, mint a győztes

2015.02.19. 14:59

A faluni északisí-világbajnokság második napján sífutásban a klasszikus stílusú sprint selejtezőivel folytatódott a program. Ezt a nőknél Justyna Kowalczyk nyerte, de ahogy a szocsi olimpián, itt is indult néhány a téli sportban egzotikusnak számító ország. Egy tongai versenyző háromszor annyi ideig volt a pályán, mint Kowalczyk.

Kowalczyk klasszikus stílusban általában erősebb, mint a norvégok, így az 1,4 kilométeres távon nem volt meglepő futamgyőzelme. 3:24.89-es idejét legjobban Maika Caspersen Falla volt, 24 századot kapott. A mindig minden számban esélyes Marit Björgen 2,54-gyel maradt el a lengyel mögött.

A futamban négy magyar is indult, ahogy szerdán, most is Papp Ildikó mente a legjobb időt közülük, a 66. lett, 1 perc 20 másodperccel elmaradva Kowalczyktól. Simon Ágnes a 70., Zámbó Viktória a 80., Juhász Fanni a 82. lett a 95 fős mezőnyben. Az egyenes kieséses szakaszba nem jutottak be, csak a legjobb harminc idő kvalifikált.

Az utolsó öt célbaérőnek kétszer vagy háromszor annyi idő kellett a táv teljesítéséhez, mint Kowalczyknak. A moldáv Ciobanu és a kirgiz Lukianova több mint négy percet kapott, a szintén moldáv Csaciova öt perc feletti különbséggel zárt, de mindenkin túltett a tongai Makeleta Stephan. Az a közvetítésben is jól látszott, hogy nem igazán érzi magát biztonságban a léceken, csak vánszorgott, az utolsó kanyarban pedig el is vágódott. Hét és fél perccel maradt el Kowalczyk mögött, majdnem 11 percet szenvedett a pályán. Nagyjából gyalog is beérhetett volna ennyi idő alatt a célba.

Stephan Tonga első sportolója, aki részt vesz az északisí-vb-n, bár nem olyan híres még, mint a szánkós Bruno Banani. A részvétele nem volt egyszerű, mert először meg kellett alakítani a tongai síszövetséget, hogy indulhasson. Ez 2014 decemberében sikerült, idén januárban pedig Stephan el is kezdte az edzéseket. Hóhiánytól nem szenvedett, mert több mint 20 éve Németországban él, ahol kisebb sztár is lett. Egyszer azt nyilatkozta, hogy inspirálni szeretné a sportra a tongaiakat, mert a lakosság több mint 70 százaléka túlsúlyos. Stephan ott szeretne lenni a 2018-as téli olimpián is.

Férfi sprintben sincs magyar a legjobbak között

A férfiaknál is lement sprint kvalifikációja, a 130 induló közül Bánszki Bence lett a legjobb magyar, 102. lett, 1 perc 2,90 másodpercet kapott az első Nyikita Krjukovtól. Csúcs Klausz András a 103., Gombos Károly 105., Pálffy Márton a 109. lett.