Csak az első helyet jegyzik meg, nem azt, hogy ott voltál

2016.11.09. 18:12

Miklós Edit a 2017-es alpesi sí-világbajnokságon éremért megy, a világkupákon is szeretne sorozatban benne lenni a legjobbak között. A lesiklás mellett pedig a szuperóriás-műlesiklásban is előrébb léphet. A szezonnak új edzővel és az eddigi legprofibb körülmények között dolgozva vág neki.

Miklós Edit az előző szezonban nagyon stabilan versenyzett, lesiklásban 22. volt a legrosszabb helyezése, és többször befért a legjobb tízbe a világkupákon. A versenyidény közben megvált edzőjétől, így a második felét szinte egyedül csinálta végig. Egy olyan sportágban, ahol eszméletlen kis különbségek döntenek, mondani sem kell, óriási hátrány.

A mostani idényben azonban megkapja a lehetőséget, hogy szintet ugorjon, és folyamatosan a legjobbak között legyen.

Májusban leszerződtették hozzá a korábban Lindsey Vonnt is felkészítő Stefan Abplanalpot, segédedzője az osztrák David Schweninger lett, szervizembere pedig a szlovén Miha Dolinar, a fizikai felkészülését, ahogy korábban is, Zakariás Zsolt irányítja.

edzeskep
Fotó: Patrick Gasser

Abplanalp és a magyar síző gyorsan egymásra talált, és az is hamar kiderült, hogy mennyire befolyásos a svájci edző. „Már a kezdettől működött a kémia, jól meg tudtuk beszélni a feladatokat, nagyon pozitív a hozzáállása. Befolyásos ember, sokan szeretik, de mindig vissza is adja, amit kap. A Saas Fee gleccseren is előnyben voltunk, nyitva sem volt még a síterep, de elintézte, hogy letakarítsanak egy pályát, ott edzhettünk egyedül."

Miklós Edit hagyományosan a gyors számokban, lesiklásban és szuper-G-ben eredményes, de idén, hogy a technikáját javítsák, sokat gyakorolnak óriás-műlesiklást is, ami a sízés alapja. „Rengeteget fejlődött a technikám, gyorsabban húzom már az íveket, érzésre is jobban megyek,  nehéz számokban mérni a fejlődést, de amikor fiúkkal edzek, nem kapok ki tőlük sok idővel."

(A videó készítője a Havazin)

A csapat erejét jelzi, hogy már nem Miklós Edit csatlakozik másokhoz, hanem hozzájuk jönnek edzeni. Így az olimpiai bajnok Victoria Rebensburggal is készült, és egy hétre a magyar sísport reménysége, Archam Chiara is csatlakozott hozzájuk. A most 17 éves versenyző a 2018-as pjongcsangi olimpia másik magyar indulója lehet Miklós mellett.

A Szocsiban 7. helyen végző síző Pjongcsangban az aranyért fog menni, erősítette meg korábbi nyilatkozatát. „A célkitűzéseim 99%-ban megvalósulnak, alapja van annak, amit mondok. Ezért mertem kimondani, az arany a célom, ezért kelek fel minden reggel. Így kell gondolkodni, csak az első helyet jegyzik meg, nem azt, hogy ott voltál."

miklosedit
Fotó: Patrick Gasser / Jungfrau Zeitung

Kik juthatnak még ki az olimpiára?

Miklós Edit jó szereplése az egész sísportnak fontos, ha szuper-G-ben és lesiklásban is jó helyen áll 2018 januárjában a világranglistán, plusz két olimpiai kvótát is hozhat. Az egyik szinte biztosan a már említett Archam Chiaráé lehet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfiaknál kire lehet számítani. A tavaly Magyarországnak először férfi világkupapontokat hozó Samsal Dalibor térdsérülése után próbál meg visszakerülni a legjobbak közé. Az ő célja is az, hogy újra legjobb harmincban legyen világkupán, a vb-n pedig 15 közé szeretne kerülni.

Ha sikerülne neki plusz olimpia kvótát szereznie, lenne kivel kitölteni a helyeket. A Magyar Síszövetség serdülő- és ifjúsági programot is futtat, sok tehetséges versenyzővel. Kékesi Márton és a Szöllős testvérek, az ifjúsági olimpián hetedik Barnabás és bátyja, Benjámin is olimpiaképesek.

Pár héttel ezelőtt szenzáció volt, hogy a síugró Vörös Virág eredményeivel jogot szerzett a világkupán való indulásra, a bemutatkozása egy súlyos térdsérülés miatt egy évet késhet. A sportolót hétfőn műtötték, nyolc hónapos rehabilitáció vár rá.

Sífutásban most Kónya Ádám a legjobb versenyzőnk, évről évre fejlődik, meglehet neki is az olimpiai kvóta. A sífutóknak is 2017-ben lesz vb-jük, az északi szakágért felelős Kovács Barna elmondta a szövetség sajtótájékoztatóján, hogy Lahtiba nagy csapattal megy Magyarország.

Biatlonban Szőcs Emőkének van a legnagyobb esélye kijutni az olimpiára, a világranglistán a 150. hely körül áll, de még feljebb léphet. Kónyával együtt most skandináv edzőtáborokat teljesítenek.

Már síkrosszban is van olyan versenyzőnk, akivel számolni kell. Pap Koppány tavaly a juniorok között 19. lett síkrosszban,  most az osztrák válogatottal együtt készülve próbálja meg a kvótaszerzést.

A Magyar Síszövetség minden szakágban kvótákat remél, de a tervezést és finanszírozást nem segíti, hogy éppen most alakítják át a sportirányítást, ami többnyire amúgy is nyári olimpiai ciklusokban gondolkodik. A szövetség ügyvezető igazgatója, Kaszó Klára elmondta, nem tudják, hogy számíthatnak-e még állami forrásra, így egyelőre a meglévőket osztják szét a különböző szakágak és korosztályok között, de mivel a magyar sísport Miklós Edit jó szerepléséből profitálhat a legtöbbet, ezért az ő finanszírozása előnyt élvez.