A szerb szépséggel nem bírt Szávay

2008.05.10. 11:55
Az 1,34 millió dollár összdíjazású berlini tenisztornán a második kiemelt szerb Ana Ivanoviccsal lett teljes az elődöntő mezõnye. Szávay Ágnes még pénteken előnybe került ellene, innen azonban egyenlített a szerb, a szombat délelőtti folytatáson pedig rögtön nagy előnybe került. A magyar teniszező iparkodott, de amikor felzárkózhatott volna, akkor pontot sem ért el szerváiból, végül 6:3-ra veszített.

Péntek este közel másfél órás, hatalmas csata után a sötétedés vetett véget a második és tizedik kiemelt csatájának az 1,34 millió dollár összdíjazású berlini tenisztornán. A gyengébben rangsorolt Szávay Ágnes kitűnően kezdett, úgy nyerte meg az első szettet 6:3-ra, hogy kétszer is akkor került egy gém a neve mellé, amikor nem ő, hanem az esélyesebb szerb Ivanovics adogatott.

A második játszmában zsinórban három gémet hozva 3:1-re vezetett, Ivanovics azonban nem tört meg, mi több, rákapcsolt, nem engedte a nagyobb előnyszerzést, a gémeket tekintve egyenlített, 4:4 után pedig a játszmaállást is egalizálta, mert fogadóként is jobbnak bizonyult a magyarnál a szürkületben.

A folytatást szombaton tizenegy órára írták ki, és a 19 éves Szávay adogatott először. Két gyors pontot követően a szerb irányított, négyet ért el, és miután saját szerváinál is csak két pontig jutott a magyar, 2:0-ra vezetett.

A harmadik gémet még ennél is simábban szerezte Ivanovics, a negyediket kettős hibával kezdte, Szávay pedig azonnal kihasználta fogadóesélyét. Szerváinál pontot sem engedélyezett riválisának, így 3:2-re felzárkózott. A következő fontos gém volt, az egyenlítés azonban nem sikerült, mert harminc egyenlő után két szerb pont következett.

Ez a sikertelenség éreztette hatását, az adogatásaiból mindössze egy pont jött össze, míg Ivanovics szárnyalt, megnyerte a játékot. A meccsért szerválhatott, és egy labdája volt is, hogy befejezze, de ezt Szávay hárította, majd el is vette a gémet.

Ez volt azonban az utolsó fellángolás, mert 5:3 után Ivanovics pazarul fogadott, Szávaynak egy pont sem jött össze szerváiból. Így Ivanovics jutott a négy közé, és találkozik három óra körül az orosz Gementyjevával.

Szávay huszonhatezer dollárral és 110 ponttal gazdagodik, de pénteken, 3:1-es vezetésénél nagy esélyt szalasztott. A statisztikák azt mutatták, mindenben egy kevéssel volt gyengébb.