Sarapovát letaszítják a világ tetejéről

2008.06.05. 07:53 Módosítva: 2008.06.05. 13:15
A világ legjobb négy-négy teniszezőjéből három-három ott van a Rolland Garros elődöntőiben. A nőknél biztosan szerb-orosz finálé lesz. A férfiaknál a francia Monfils élete első Grand Slam elődöntőjébe jutott.

Folytatta menetelését a 13. helyen kiemelt Dinara Szafina, az esélyesebbnek vélt, de salakon gyengébb Jelena Gyementyjevát verte három játszmában, úgy, hogy a mindent eldöntőt 6:0-ra hozta. Az első szettet viszonylag simán hozta a 7. helyen kiemelt Gyementyjeva, a másodikban 5:2-re vezetett, 5:3-nál meccslabdája is volt. Szafina nem adta fel, nagy küzdelemben kiegyenlített, majd behúzta a rövidítést. A döntő játszmában Szafina tetszés szerint nyerte a pontokat hitét vesztett riválisa ellen, és ezzel pályafutása során először jutott Grand Slam-elődöntőbe.

Korábban az orosz Szvetlana Kuznyecova simán verte az észt Kaia Kanepit; két szerb játékos, Jelena Jankovic és Ana Ivanovic már kedden kiharcolta a négy közé jutást. Szerb szerbbel, orosz orosszal játszik az elődöntőben. Az már biztos, hogy Sarapova lecsúszik a világranglista első helyéről, Ivanovics vagy Jankovics előzi, közülük is az, aki bejut a döntőbe.

Az első helyen kiemelt Roger Federer négy játszmában legyőzte a chilei Fernando Gonzalezt és bejutott az elődöntőbe a francia nyílt teniszbajnokságon. Gonzalez kőkemény tenyereseivel meglepte az első szettben a svájci világelsőt, 25 perc elteltével előnyhöz jutott. Ezután felgyorsult Federer, és bár a dél-amerikai teniszező becsülettel küzdött, nem bírta tartani a ritmust.

A francia Monfils nyerte az első szettet, a spanyol Ferrer a másodikat. A harmadik játszmában Ferrer többször megfuttatta a hazaiak kedvencét, úgy tűnt, a francia elkészült erejével, de a holtponton maga Ferrer lendítette át azzal, hogy elképesztően sok hibát vétett. Főleg rövidítései tévesztettek célt, mégis erőltette. A szett elején Monfils vezetett, Ferrer egyenlíteni tudott, a vége megint a hazai játékosé volt.

Ahelyett, hogy Monfils pukkadt volna ki, Ferrer vesztette el a fonalat, sorban bukta adogatásait, a francia hozta a sajátját. 5:0-nál Ferrer még nyert egy gémet, de aztán Monfils kiszerválta a következőben, 3-1-re nyert.

2001 után lesz francia a Roland Garros férfi elődöntőjében, akkor Grosjean 10. kiemeltként jutott el eddig. A címvédő spanyol Rafael Nadal és a szerb Novak Djokovics már kedden kiharcolta az elődöntőt.

Roland Garros, Párizs (15 575 960 euró)

Női egyes, negyeddöntő: Kuznyecova (4., orosz)-Kanepi (észt) 7:5, 6:2, Szafina (13., orosz)-Gyementyeva (7., orosz) 4:6, 7:6, 6:0.

Férfi egyes, negyeddöntő: Federer (1., svájci)-Gonzalez (24., chilei) 2:6, 6:2, 6:3, 6:4, Monfils (francia)-Ferrer (5., spanyol) 6:3, 3:6, 6:3, 6:1.