Zsinórban harmadszor nyert a vetkőző világelső

2008.10.12. 16:47 Módosítva: 2008.10.12. 17:12
Három férfi és egy női tenisz tornát rendeztek a héten. Moszkvában gyűltek össze mindkét nem legjobbjai. A nőknél Jankovics magabiztosan győzött, sorozatban harmadik tornáját nyerte. Bécsben egy selejtezőből érkezett játékos, Petzschner diadalmaskodott.

A moszkvai, a Kremlin Cup keretében renezett női tornát a jelenlegi világelső Jelena Jankovics nyerte, méghozzá viszonylag könnyedén, két játszmában az orosz Vera Zvonarjova ellen. Jankovics így 430 ponttal és 196 900 dollárral gazdagodott.

A torna roppant erős volt, hiszen a nyolc kiemelt a világranglista első 12 helyezettjéből került ki, az oroszok – Szafina, Gyementyeva, Kuznyecova, Zvonarjova és Csakvetadze mellett az amerikai Venus Williams is indult. Jankovics az orosz Dusevina, az olasz Pennetta, és a szintén orosz Gyementyeva legyőzésével jutott a fináléba.

Zvonarjova két szlovák, Hantuchova és Cibulkova legyőzése után Szafinát verte az elődöntőben,de továbbra sincs formában Ana Ivanovics. Már az első körben kiesett, a Roland Garros óta nem találja önmagát, igaz felkészüléseit sérülések is hátráltatják. Jankovics a pekingi és a stuttgarti torna után sorrendben harmadik viadalát is megnyerte, idei negyedik, pályafutása kilencedik sikerét aratta.

A férfiaknál orosz házidöntőt rendeztek, a 7. helyen kiemelt Marat Szafin és Igor Kunyicin találkozott. Az első helyre rangsorolt Davigyenko Szafin ellen a negyeddöntőben, míg a második kiemelt Andrejev a második körben esett ki. Szafin a 40., míg Kunyicin csak a 71. helyen áll a világranglistán. Szafin korábban, 2000-ben világelső is volt, idén egy wimbledoni elődöntő volt a legjobb eredménye, nemzetközi tornát utoljára 2005-ben, az Australian Openen nyert.

Kunyicin pályafutása során harmadszor játszott ATP-torna döntőt és először tudott nyerni. Két rövidítéssel véget ért szett után a döntőben már magabiztos volt Kunyicin és 250 ATP-ponttal, valamint 170 ezer dollárral gazdagodott. A nőknél 1 millió 340 ezer dollárt, míg a férfiaknál 1 millió 49 ezer dollárt osztottak szét.

Stockholmban az első helyen kiemelt Nalbandian könnyedén lépkedett a döntőbe, játszmát sem vesztve jutott el a svéd Söderling elleni meccsig. Nalbandian korábbi nyolc tornagyőzelemre lehet büszke, idén másodszor nyert, legutóbb Buenos Airesben végzett az élen.

A világranglistán 7. helyen álló versenyző toronymagasan a viadal esélyese volt. Ellenfele, a hazai színekben versenyző Robin Söderling a világranglista 35. helyén vágott neki a viadalnak. A stockholmi viadalig két első helye volt, utoljára még 2005-ből. Nalbandian magabiztosan vezetett, aztán a második szettben 4:2-ről veszített. A döntő játszmában a biztonsági játékot játszó Nalbandian brékelőnybe került, amit végig tartani tudott.

Nagy meglepetésekkel ért véget a bécsi, 674 ezer eurós férfi verseny. A német Philipp Petzschner a selejtezőből érkezve jutott el a döntőig, olyan ellenfelek ellen nyert, mint az első helyen kiemelt svájci Stanislas Wawrinka, majd Carlos Moya, az elődöntőben Feliciano Lópezt verte. A másik ágon a 8. helyen kiemelt francia Gael Monfils a második helyre rangsorolt Fernando Gonzálezt verte meg a negyeddöntőben. A fináléban aztán a 24 éves német játékos két játszmában legyőzte esélyesebb ellenfelét. A világranglistán csak 125. helyen álló teniszező élete első ATP-sikerét aratta.

Eredmények

Kreml Kupa

Női egyes, a pénzdíj 1,34 millió USD. Döntő: Jankovics (1., szerb)- Zvonarjova (7., orosz) 6:2, 6:4

Férfi egyes, a pénzdíj 1,049 USD. Döntő: Kunyicin (orosz)-Szafin (7., orosz) 7:6, 6:7, 6:3.

If Stockholm Open

Férfi egyes, a pénzdíj 713 ezer Euró. Döntő: Nalbandian (1., argentin)-Söderling (4., svéd) 6:2, 5:7, 6:3.

Bank Austria-Tennis Trophy

Férfi egyes, a pénzdíj 674 ezer Euró. Döntő: Petzschner (német)-Monfils (8., francia) 6:4, 6:4.