Venus Williams megalázta a húgát

2008.11.07. 07:32 Módosítva: 2008.11.07. 10:46
A fehér csoportban befejeződött a második kör a nem hivatalos női tenisz-világbajnokságon, máris eldőlt, melyik két tenisző jut az elődöntőbe. A bordóban csúnya véget ért a testvérharc.

A fehér csoportban a 23 éves Jelena Janovics legyőzte Szvetlana Kuznyecovát, ezzel a sikerével az eddigi két mérkőzését szintén megnyerő orosz Vera Zvonarjovát is magával vitte a négy közé. A kvartett másik két tagja, Kuznyecova és a szerb Ana Ivanovics a záróforduló előtt még nyeretlen, egyikük sem tudja behozni lemaradását.

Az első játszma elején gyorsan brékelőnybe került Jankovics, de ezt pont akkor bukta el, amikor fontos lett volna hozni a szerváját. 5:4-re vezetett a világelső, de hiába adogatott a szettért, nem sikerült hoznia. 6:6-ig mindenki bukta az adogatását, majd a rövidítésben, nagyon nagy csatában hozta az első játszmát Jankovics.

A második játszmában kissé megijesztette híveit a szerb, 2:1-es vezetésénél az orvosoké volt a főszerep. Jankovicsot összerakták, aki összeszorított fogakkal, végig vezetve, egyetlen brékelőnyét kihasználva, a második szettet is nyerve továbbjutott. Nem tudni, sérülése mennyire súlyos, tudja-e folytatni a tornát, mindenesetre hivatalosan ő és az eddigi meglepetésember, Vera Zvonarjova elődöntős.

000T TRNic303402

A két Williams lány összecsapásával folytatódott a program. Az amerikai testvérpár tagjai 19. alkalommal játszottak egymással, Venus kilencedszer diadalmaskodott, kettejük párharcában tehát továbbra is Serena vezet 10-9-re, aki szoros csatában hozta az első szettet. Utána Venus káprázatosan játszott. Kiütötte húgát, aki a következő két szettben egy játékot tudott megnyerni. A tizenkét perc híján két óráig tartó csata utolsó két játszmájában Serena hatszor elveszítette adogatását, összesen három kettős hibát vétettt.

Dinara Szafina, aki az év legtöbbet fejlődött teniszezője díjra pályázik, ezúttal már az elején elrontotta. Honfitársa, Jelena Gyementyeva a kezdésnél átvette az irányítást, az első játszmában kettős brékelőnybe került, 6:2-re hozta a szettet. A másodikban jobban összpontosított a világranglistán második Szafina, de ez is kevés volt a sikerhez, 6:4-re kikapott, kiesett. Serena Williams és Gyementyeva egymás ellen dönti el, Venus mögött ki lesz a másik továbbjutó.

WTA-világbajnokság, a pénzdíj 4,55 millió dollár.

Fehér csoport: Jankovics (szerb)-Kuznyecova (orosz) 7:6 (8-6), 6:4

Az állás 1. (már elődöntős) Jankovics 2 győzelem/2 mérkőzés (4:0-s szettarány), 2. (már elődöntős) Zvonarjova (orosz) 2/2 (4:1), 3. Ivanovic (szerb) 0/2 (1:4), 4. Kuznyecova 0/2 (0:4)

Bordó csoport: V. Williams (amerikai)-S. Williams (amerikai) 5:7, 6:1, 6:0, Gyementyjeva (orosz)-Szafina (orosz) 6:2, 6:4

Az állás: 1. (már elődöntős) V. Williams 3 győzelem/3 mérkőzés, 2. Gyementyjeva és S. Williams 1/2 (3:2-es szettarány), 4. Szafina 0/3

A csoportmérkőzések első és második helyezettje jut a szombati elődöntőbe, majd a keresztbejátszás győztesei kerülnek a fináléba. A végső sikerért - veretlenül - 1.340.000 dollár jár.