S. Williams dögös vörösben készül a vb-re

2012.10.23. 11:03

A nyolc induló már vasárnap óta Isztambulban, a 2012-es WTA-világbajnokság helyszínén tartózkodik. Akkor még a médiának mutatták meg magukat, hétfőn már edzettek, majd sorsoltak is a versenyre, kedden pedig elkezdődik a 2012-es WTA-világbajnokság, azaz az év nyolc legjobb női teniszezőjének a versenye.

1972-ben rendeztek először világbajnokságot a nőknek, amelyet az amerikai Chris Evert nyert meg, azóta 14-szer nyert Egyesült Államokbeli teniszező. A versenyen az a nyolc teniszező vehet részt, aki 2012-ben a legtöbb WTA-pontot gyűjtötte.

4,9 millió dollár lesz az összdíjazás, a győztes 1,295 millióval, a második 435 ezer dollárral gazdagodik, de aki egyetlen győzelem nélkül esik ki, az is 110 ezer dollárt keres. Ez lesz a sorozat történetének 43. kiírása, tavaly és még jövőre is Isztambul, a 15 ezer férőhelyes Sinan Erdem Dome ad otthont a versenynek.

Erős a Vörös Csoport, ahol a jelenlegi világelső, a fehérorosz Viktorija Azarenka, a korábbi kétszeres világbajnok Serena Williams, valamint az újonc német Angelique Kerber és a kínai Li Na kapott helyett. Az idei négy Grand Slamből Azarenka Melbourne-ben, Williams Wimbledonban és a US Openen lett első. Azarenka és Williams összesen 12 tornát nyert 2012-ben.

Serena eddig 11-szer játszott Azarenkával és 10-szer nyert. Az amerikainak, akit a végső győzelemre is esélyesnek tartanak, egyedül Kerberrel szemben nem pozitív a mérlege, 1-1-re áll a német balkezessel, aki 2009-ben még a százban sem szerepelt a világranglistán.

A Fehér Csoportban van a címvédő cseh Petra Kvitova, az idei negyedik Roland Garrost nyerő orosz, Marija Sarapova, valamint a lengyel Agnieszka Radwanska és az ugyancsak újonc olasz, Sara Errani.

Nem csak a nevek, de az idei eredmények alapján is nagyon erős ez a csoport is. A négy nő összesen 12 WTA-tornát nyert 2012-ben, Radwanska Wimbledonban, Errani a Roland Garroson jutott el a döntőig, míg Kvitova Melbourne-ben és Párizsban is az elődöntőig verekedte magát.