59-1

2013.06.10. 13:02

Rafael Nadal vasárnap történelmet írt nyolcadik Roland Garros-győzelmével, az elmúlt száz évben övé a legtöbb Grand Slam cím ugyanazon a tornán a férfiaknál. És még csak 27 éves.

A tavalyi Roland Garros fő témája az volt, hogy a spanyol hetedik győzelmével megelőzte Björn Borgot, idén viszont már minden más férfi teniszezőt is lepipált. Rafael Nadal az elmúlt 100 évet figyelembe véve nem kis tettet hajtott végre, nyolcadik Roland Garros győzelmével mindenkit megelőzött, ráadásul az idei Grand Slam-győzelme előtt hét hónapot kihagyott.

Voltak persze korábban is nagy alakok, az ausztrál Roy Emerson 1961-67 között hat Australian Opent nyert, Bill Tilden, William Learned és Richard Sears egyaránt hét US Opent hódított el, ám a legfrissebb siker, Tildené, jó 80 éve, 1929-ben volt. Wimbledon esetében is a hetes a mágikus szám, William Renshaw az 1880-as években, Pete Sampras 1993-2000 között, míg Roger Federer 2003-2012 között nyert ennyiszer – Federer címeinek száma természetesen még gyarapodhat.

A mostani Roland Garros elődjének tekinthető Francia Bajnokságot Max Decugis is nyolcszor nyerte, az amatőr tornán viszont csak francia nemzetiségűek és francia teniszklubok tagjai vehettek részt. Ha a nőket is figyelembe vesszük, akkor van még megdöntendő csúcs Nadal számára: Martina Navratilova ugyanis 9 egyéni Wimbledon címmel és Margaret Court 11 Australian Open elsőséggel még veri.

A Nadal-korszak előtti kilenc évben hét különböző teniszező nyert Párizsban, a spanyol 2005-ös első indulása óta viszont egyhangú a sor, rajta kívül csak Roger Federer tudott nyerni, 2009-ben.

Ez jól mutatja, mennyire ura ennek a borításnak, mindössze egy vereséget szenvedett a francia fővárosban, 59-1-es a mérlege, csak Roland Söderling tudta megverni négy éve, a 4. körben. Akkor a svéd a döntőig ment, ahol Federertől kapott ki. Mondani sem kell, 59 megnyert meccse szintén a legtöbb a francia nyílt teniszbajnokság történetében.

31 sorozatban nyert párizsi meccse is csúcs, és ez egy év múlva szinte biztosan megdől, mert 2009-es egyetlen veresége óta már újra 28 nyert mérkőzésnél jár zsinórban.

A jelenleg aktív férfi teniszezők közül Nadal és Federer mögött Novak Djokovic a legeredményesebb egy tornán, négy Australian Open-címmel, egyelőre tehát egyiküket sem fenyegeti a szerb.

Karrierjét tekintve már 12 Grand Slam címnél jár a 27 éves spanyol, bőven van még ideje gyűjtögetni, egyedül Sampras (14) és Federer (17) jobb nála.

Idén ráadásul szinte újjá született. Amikor a tavalyi Wimbledonon megsérült, majd az olimpiát is kihagyta térdsérülés miatt, nagyon bizonytalan volt a jövője, visszatérése után aztán alaposan rákapcsolt. Idén 43-2 az eredménye, és már hét tornát nyert. Utoljára 2010-ben, egy teljes év alatt nyert ennyit.

A Roland Garroson is megállíthatatlannak bizonyult, az elődöntőben a világelső Novak Djokovicot búcsúztatta öt drámai szettben, ehhez képest a David Ferrer elleni döntő (6-3, 6-2, 6-3) gyerekjátéknak tűnt.

Az ATP-pontszámlálás érdekessége, hogy hiába nyerte meg a Garrost, a világranglista negyedik helyéről ötödiknek esett vissza.