Djokovics ötödször nyerte meg az Australian Opent

2015.02.01. 11:18

A világelső Novak Djokovics a ranglista 6. Andy Murray-t 7:6, 6:7, 6:3, 6:0-ra legyőzve ötödször nyerte meg az Australian Opent, ezzel ő a torna legnagyobb bajnoka, összességében pedig 8. Grand Slamjén győzött. Két szetten át hatalmas teniszt játszottak: a fordulatos első játszmát fájós ujja ellenére Djokovics nyerte rövidítésben 7:6-tal, a második szett rövidítésében viszont visszajött a legjobbját nyújtó Murray. Lendületből vezetett a harmadik játszmában is, azonban fejben végül felülmúlta őt Djokovics, aki neki is kiosztotta azt a 6:0-át a végére, amit az elődöntőben Stan Wawrinka is elszenvedett.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ebben a gémben megint a régi Djokovicsot láthattuk, a bokáján már semmi nem látszik, nagyon szépen futott be a hálóhoz a végén. Ellenben a másik oldalon Murray kezdi elveszíteni a fejét, ami hibákban mutatkozhat meg. (7:6, 2:2)

  • Most nagyon könnyen elúszhat az egész meccs. Djokovics 0:2-ről visszajött, Murray fejben a padlón, Djokovicsnak jól láthatóan megint semmi baja. Az lehet talán Murray mázlija, hogy a képek alapján elkezdett kicsit jobban fújni a szél, és azt mondják, hogy a szeles idős játék talán neki kedvez inkább. De ha bukja ezt a játszmát, akkor szinte biztos, hogy a meccsnek is oda. Fura ez így 2:2-nél, de benne van eléggé, hogy elindul egy lavina.

  • Letámadta az adogatást, a skót dühösen hibázgatott előtte, ez így 0-40.

  • A gyenge második szerva után már csak idő kérdése volt, hogy Djokovics meg is csinálja a pontot, rögtön az első bréklabdáját értékesítette is. (7:6, 3:2)

  • Djokovics simán, semmire vette el Murray adogatását, és jött vissza 0:2-ről 3:2 brékelőnyre. Murraynek nagyon kéne valami, hogy visszajöjjön a meccsbe. Segítünk neki egy kicsit, az elődöntőben, Murray menyasszonya, Kim Sears úgy szidta Thomas Berdychet, mint szódás a lovát, talán ez kéne most is. "Fuckin' have it you Czech Fuckin' Fuck" - olvasható le a szájáról, amit talán lehetetlen szépen lefordítani magyarra, de leginkább azt jelenti, hogy Berdych rohadjon meg, csak nem ilyen szépen.

  • Hiba, hiba hátán Murray-től, Djokovics pedig könnyedén ki is használja a skót szétesését. Még egy challange is bejött neki, így ásszal és semmire nyerte a szerváját. Négy gémet nyert most már sorozatban Djokovics. (7:6, 4:2)

  • Pontot is régen nyert Murray, de most azért tartotta az adogatását, és ő is egy ásszal tudta befejezni az adogatójátékát. De még mindig brékhátrányban van. (7:6, 4:3)

  • Murray ásszal jelentkezett be a játszma végén, hogy még nincs teljesen leírva a meccs. Ha megint visszajön, akkor leginkább Amélie Mauresmót kell dicsérni, hogy így összerakta Murrayt fejben. Mindjárt jön a szett legfontosabb játéka, Djokovics adogat, Murraynek pedig brékelnie kell.

  • Kifeszítettek valamilyen feliratot a pálya végében, kivezetnek több nézőket, a játékosok körül pályamunkások állnak, valaki beszaladt a pályára is. Jake Garner játékvezető is sétálgat, de a kamerák nem mutatják, mi történt pontosan.

  • Egymás után kettő is Murray-től, de a következő pont a jó szerva mögött Djokovicsé. Egy vonalra szálló return megzavarta Djokovicsot, 15-30.

  • A kinek tűnik a képernyőn keresztül jobb arcnak a barátnője versenyt toronymagasan hozza azóta, hogy együtt van Kim Searsszel. A Berdych elleni meccsen csodálatos volt a káromkodása, most pedig ebben a pulóverben van, ha minden igaz, ami az előző káromkodós esetre utal.

  • Ostromolt a skót, Djokovics végül a hálóba ütötte, bréklabdája van Murray-nek. 30-40.

  • A második szerva után Murray hatalmas szögeket nyitott, futtatta Djokovicsot, aki nem is tudott odaérni a végén a sarokba rakott tenyeresre. (7:6, 4:4)

  • Jó, a közjátékra nem lehetett számítani, de a megelőző pillanatokból kiindulva, Murraynek volt nehezebb a helyzet. Ismét visszajött a játékba, 4:4, most már ki lehet jelenteni, hogy Murray erősebb fejben, mint valaha, ez pedig Mauresmo érdeme.

  • Nagyon összerakta magát Murray, repíti a lendület, Djokovicsnak esélye sem volt most, a skót semmire nyerte a szerváját. (7:6, 4:5)

  • A kezében volt a pont, de a lendített röpte a végén éppen a vonalon kívül ért földet. Aztán Djokovics lecsapásásával nem volt mit kezdenie, máris 40-0.

  • A meccs egyik legnagyobb labdamenetét nyerte Murray, ismét hatalmas szögek, Djokovics mindent mentett, de a skót befejezte a végére. Egy szerva-röpte után Murray elütött Djokovics mellett. 40-40.

  • Ha hinni lehet a Twitternek, akkor egy "Australia open for refugees" (Ausztrália nyitott a menekültekre) transzparenssel zavarták meg a döntőt. Ausztráliában az elmúlt bő egy hónapban attól volt hangos a sajtő, hogy a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigeten mennyire áldatlan a menekültstátuszra várók sora, milyen sokat kell várni a hivatalos procedúra befejezésére, és milyen embertelen körülmények között, és hogy Ausztrália mennyire nem befogadó.

  • 40-0 utána nyert négy pontot zsinórban Murray, de a bréklabdánál hálóba ütötte a labdát. Utána jött egy ász Djokovicstól, amire aztán egy elütés Murray-től. Egyenlő.

  • Djokovics nem brillírozik, egy elég fontos játékban elég sokat hibázik. A tét nem kicsi, hanem az, hogy engedi-e Murraynek, hogy nyerjen egy szettet, gyakorlatilag a semmiből.

  • Megint előnyben volt Djokovics, de megint nem tudta befejezni a gémet. Aztán egy újabb változatos labdamenetet nyert meg a szerb, akinek a kezében volt a pont, aztán mégis elüthetett volna Murray – de hosszú lett. Djokovics a gém végén már tüzelte magát és a közönséget is, nagy labdamenet végén akadt el megint Murray labdája a hálóban. Ami feltűnő volt még, hogy Djokovics a korábbiaknál gyakrabban jött föl a hálóhoz. (7:6, 5:5)

  • Nem adja magát könnyen, és lehet, hogy nem nyer, de nagyot harcol. Murraynek legtöbbször azt szokták felróni, hogy görcsös, mentálisan nem erős, nem tudja kihasználni a saját képességeit, fejben bukja a meccseket, elszáll az agya, és hasonlók. Mats Wilander azt mondja, most először, ezen a tornán látta azt a sokáig csak örök másodiknak tartott Murrayn, hogy úgy játszik, hogy élvezi a teniszt, és hogy harcol. Ez pedig egy dologhoz vezet: győzelemhez. Meglátjuk.

  • Megint többen állva tapsolnak a közönségből, nem véletlenül. Murray adogatásánál maratoni labdamenetek és kemény alapütések vannak. Djokovics egy szép tenyeres nyerővel szerzett bréklabdát, amit a gyenge második szervák után egy jó elsőt bevágó Murray hárítani tudott. 40-40.

  • Miközben Andy Murray megvereti magát a saját második szerváival, nem szabad elfeledkezni a túloldalról sem, mégpedig arról, hogy Djokovics könyörtelenül lecsap mindegyik második adogatásra, gyakorlatilag nem hagyja ilyenkor szóhoz jutni az ellenfelét. Az agresszív játék hibákkal is jár, nem véletlen, hogy Djokovics a második szettben már 5:5-nél kifogyott a challenge-ekből.

  • A második szerva után megint támadni tudott Djokovics, másodszor is bréklabdához jutott. A fonák keresztje viszont kicsúszott a következtő labdamenetnél. Egy újabb Murray-rontással aztán harmadik lehetőséghez is jutott a világelső, amit meg ásszal hárított a skót. Egyenlő.

  • Végül nagyon szép játékkal hozta az adogatását, Djokovicsnak a tie break kiharcolásáért kell mindjárt szerválnia. (7:6, 5:6)

  • 2 óra 20 perce megy a játék, és még csak a második szett 5:5-nél járunk. Andy Murray közben élete meccsét kezdi játszani, folyamatosan bréklabdákat hárít, most éppen például hármat is egy gémben, és úgy jön vissza a hullámvölgyekből, mint még soha. Djokovics leginkább Murray második szerváiba tud kapaszkodni, de azokba nagyon.

  • Nem nagyon volt kérdés, Djokovics könnyedén hozta a szerváját, és már kezdődik is a rövidítés. (7:6, 6:6)

  • Djokovics meg reklamált kicsit a bírónál, szerinte hálót ért az adogatás. A hálóra erősített jeladó nem jelzett, úgyhogy sokra nem ment vele. A következő labdamenetbe végül belehibázott a szerb, amit egy ásszal kompenzált. 2-1 Murray-nek a rövidítésben.

  • Okos első szerva, aztán okos játék Murray-től, most ő vezet 4-1-re, ahogy tette azt Djokovics az első szett végi tie breakben.