Djokovics ötödször nyerte meg az Australian Opent

2015.02.01. 12:10

A világelső Novak Djokovics a ranglista 6. Andy Murray-t 7:6, 6:7, 6:3, 6:0-ra legyőzve ötödször nyerte meg az Australian Opent, ezzel ő a torna legnagyobb bajnoka, összességében pedig 8. Grand Slamjén győzött. Két szetten át hatalmas teniszt játszottak: a fordulatos első játszmát fájós ujja ellenére Djokovics nyerte rövidítésben 7:6-tal, a második szett rövidítésében viszont visszajött a legjobbját nyújtó Murray. Lendületből vezetett a harmadik játszmában is, azonban fejben végül felülmúlta őt Djokovics, aki neki is kiosztotta azt a 6:0-át a végére, amit az elődöntőben Stan Wawrinka is elszenvedett.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • És még milyen fontosat! 4-1 a javára a tie breakben, Djokovicsnak hoznia kell az adogatásait, ha akar még valamit ettől a szettől.

  • Djokovics tenyerese a sarokban, 4-2-vel cseréltek térfelet. Nem nagyon dőlhetett hátra a skót, hiába támadott ő végig, Djokovics kezére adta az utolsó labdát, a szerb azonban hálóba ütötte a labdát. 6-2 Murray-nek a rövidítésben.

  • Egy jó első szerva után ajtó-ablak volt, de Murray fonák egyenese messze szállt. Aztán egy jó szerva segítségével Djokovics hárított még egy szettlabdát, de végül a hálóhoz felérkezve nem tudta felszedni a földről a labdát. 162 percnyi játék után 1-1-re állnak a szetteket tekintve. (7:6, 6:7)

  • Djokovics úgy néz ki, kijátszotta a kártyáit, volt atombiztos támadójáték, brutális védekezés, az ellenfél fejben kikészítése, és még ezek sem tudták megtörni Murrayt, aki viszont minden gödörből sikeresen visszajött eddig, egyben van a fonákja, fizikálisan nagyon jól bírja a meccset. Ez kezdi az ő javára billenteni az egészet. Kérdés, hogy Djokovics ki tud-e még találni valamit?

  • Hatalmas meccset játszanak, a második szett elején Murray bekezdett, aztán Djokovics fájlalni kezdte a bokáját, ez megzavarta Murray-t, aki teljesen szétesett. A szerb került előnybe, de a pályára futó szurkolók miatti közjáték alatt Murray összerakta magát, és kemény ostromba kezdett. Djokovics egy 40-0-ről szorossá váló játékból merített sokat, így végül megint a rövidítés döntött. Ja, és 80 percig tartott az elején főként mentális csatáról, majd a végére emellé megint pazar pontokról szóló játszma.

  • Murray-t viszi tovább a lendülete, Djokovicsnak kellett kapaszkodnia az első adogatójátéknál. A bréklabdánál el is rontotta, bele is botlott. Ennél jobb kezdést nem is remélhetett volna a nagyon szárnyaló skót. (7:6, 6:7, 0:1)

  • Ászok egymás után, Murray simán hozta az adogatását, megerősítette a bréket. Djokovics fáradtnak tűnik, kérdés, mikor tud kimászni a gödörből. (7:6, 6:7, 0:2)

  • Megint úgy indul, hogy 2:0 Murraynek. Az a különbség, hogy Djokovics fáradtnak tűnik. Bár, lehet, hogy erre a szettre ez a pszichológiai fegyvere, hogy eljátssza a hullát, aztán elkezd rohanni, mint a meszes.

  • Murray rontásaival segített Djokovicsnak, a szerb rövidítette a pontokat jól láthatóan, végül semmire hozta az adogatását. (7:6, 6:7, 1:2)

  • Murray-n is múlott, de a lábát húzó Djokovics is megdolgozott a két bréklabdáért. Az elsőt hárította a skót, a másodikba viszont belehibázott. Ahogy a második szettben, most is visszajött a szerb. (7:6, 6:7, 2:2)

  • Idétlen időkig (1993) előzetes

    A főszerepben Bill Andy Murray és Andie MacDowell Novak Djokovics. Az állás megint ugyanaz, mint egy szettel ezelőtt, Djokovics megint feltámadt a semmiből, Murray pedig megint gondban.

  • Megint nagyszerű labdamenetek egymás után, de nyerők helyett inkább a rontások dominálnak a végén. Djokovics hozta az adogatását, meglátjuk, folytatódik-e a második szett lemásolása a továbbiakban is. (7:6, 6:7, 3:2)

  • Nagyon nem, az előzőben 4:2-re vezetett már Djokovics, Murray azonban most semmire hozta az adogatását. (7:6, 6:7, 3:3)

  • Semmire hozta az adogatását, nyoma sincs annak a Murraynek, akinek megtört a játéka attól, ha az ellenfelének éppen kicsit jobban ment. Így nagyon veszélyes ellenféllé válik bárki ellen. Djokovics sem találja az ellenszert. Lehet, hogy tényleg  csak az állóképesség dönt majd.

  • Necces volt a helyzet, bréklabdája volt a skótnak, és hiába mentett egy hatalmas röptétvel Djokovics, Murray futtában megcsinálhatta volna a pontot. De nem sikerült neki, a következő két pont megnyerésével pedig már megfordította a gémet a szerb. (7:6, 6:7, 4:3)

  • Az ő nevéhez kötődik a történelem eddigi leghosszabb GS-döntője, amit 2012-ben játszott Rafael Nadal ellen, pont itt az ausztrál openen. Az akkor egy közel hatórás meccs volt (5 óra, 53 perc), és végül öt szettben ő nyerte meg. Időben kezd szépen elnyúlni a meccs, de kérdés, hogy lehet-e tényleg ennyire sokáig ennyire magas szinten játszani, mint ahogy most mindketten játszanak.

  • Két szélesre ütött tenyeres Murray-től sokba kerülhet. A skót lendülete már kifogyni látszik, aztán Djokovics elütött mellette. Dühösen üvölt Murray. 0-40.

  • Murray megint szétesett, az ütőjét is a földhöz vágta, miután kettős hibával bukta el a szerváját. Djokovics a szettért szerválhat. (7:6, 6:7, 5:3)

  • Murray-nél megint megsokasodtak a hibák, végül egy ásszal befejezte Djokovics. Ez a szett jóval gyorsabban véget is ért, mint az előző, 39 perc alatt szettelőnyben a világelső. (7:6, 6:7, 6:3)

  • Andy Murray az utolsó pontoknál már pont ugyanolyan kétségbeesett arcokat vágott, pont úgy üvöltözött dühében, mint ahogy azt megszokhattuk tőle, amikor elszáll az agya. Most ehhez több mint három óra kellett már, ami szép fejlődés, de lehet, hogy még mindig nem elég. Djokovics vezet, jön a negyedik szett, amit Murraynek mindenképpen meg kell nyernie, különben itt a vége. Djokovics pedig, ha tényleg ez volt a cél, hogy kisebb közjátékokkal szétzilálja Murray koncentrációját, akkor egy igazi zseni. Egy sunyi zseni, de zseni.

  • Ez a játszma ugyanúgy indult, mint a második, Murray lendületből lebrékelte Djokovicsot, aki megint fájlalta kicsit a lábát, fáradtnak nézett ki, aztán mégis fordult a kocka. Jó esélye volt, de Murray hibázni kezdett, bosszankodott egy sort, visszaengedte Djokovicsot, és nem tudta megint a legjobbját hozni. Nagy labdameneteket láthattunk, de a fontos pillanatok rendre a szerb javára dőltek el, és legtöbbször nem nyerővel, Murray bajban.

  • Djokovics fáradtságának már nincs sok nyoma, Murray viszont ideges. Ezúttal hozta elvette Murray adogatását a negyedik szett elején a szerb, és már négy gémet nyert meg zsinórban. (7:6, 6:7, 6:3, 1:0)

  • Nem tudja összeszedni magát a skót, Djokovics hozta az adogatását, már 2:0-val vezet a negyedik szettben. A skót a harmadik szett 2:0-s vezetése óta egyetlen gémet tudott megnyerni, úgyhogy mindenképpen hoznia kellene a következő adogatását. (7:6, 6:7, 6:3, 2:0)

  • Nagyon nem megy neki a játék, a labdamenetek között pedig csak sántikálva totyog. Folyamatosan a hálóba üti a labdákat. Nagyon nagy bajban van, Djokovics pedig mint egy rendes cápa, ha vért szimatol, csak úgy lubickol, és csodásan játszik.

  • Másodszor is elvette Murray adogatását a szerb, a skót képtelen újítani, Djokovicsnak pedig minden bejön. (7:6, 6:7, 6:3, 3:0)

  • Djokovics már 40-15-re vezetett, azonban visszaengedte Murray-t, aki el tudott ütni mellette. 40-40.

  • Hiába jött föl Murray, teljesen hitehagyottan játszik, Djokovics meg a jó szervák mögött keményen üti a tenyereseket, már a melldöngetés is megvolt. (7:6, 6:7, 6:3, 4:0)

  • Amilyen nehézkesen haladt előre a meccs alig negyedórája, úgy pörögtek fel most az események. Djokovics 4-0-ra vezet a negyedik szettben, percekre van attól, hogy megnyerje a döntőt, és ezzel behúzza itt az ötödik győzelmét itt. Egyértelműen ez lehet a kedvenc GS-e.

  • Djokovicsnak tényleg minden bejön, két bréklabdája volt, Murray még kért egy challange-et egy vonalra pattanó labdára, de bent volt, el is bukta a szerváját a skót. Egészen elképesztő, hogy a harmadik szett 2:2 óta egyetlen gémet nyert Murray, míg kilencet Djokovics. (7:6, 6:7, 6:3, 5:0)

  • 3 óra 38 perc után Murray újabb hibájával két esélye is van befejezni a döntőt Djokovicsnak. 40-15.