Djokovics Murray-t felörölve az Australian Open bajnoka

2015.02.01. 14:55

A világelső Novak Djokovics egy küzdelmesnek indult, csodás pontokkal tarkított meccsen 7:6, 6:7, 6:3, 6:0-ra legyőzte a ranglista 6. Andy Murray-t az Australian Open 3 óra 39 percig tartó döntőjében. Ezzel az Open-érában mindenkinél többször, ötödször nyerte meg az év első Grand Slamjét, és az összesítésben is beérte például Ivan Lendl-t és Andre Agassit.

Két és fél szetten át fordulatosan, ide-oda brékekkel, kiélezetten alakult a meccs, a végén viszont már egyértelmű volt Djokovics fölénye. Az első két játszmában mutatott legjobb játéka mellett is sokat számított, hogy Murray második szervája még a sok fejlődés ellenére is lassú és könnyebben támadható az élmezőnyhöz képest. Végül azonban nem ez döntött, hanem hogy a sokadik fordulat után Djokovics tudott nagyon koncentrált maradni, míg Murray fejben nem bírta már feldolgozni a kihagyott lehetőségeket, és tartani a világelső által diktált tempót. A döntő alakulását percről percre itt olvashatja vissza>>>

Nagyon magas színvonalon kezdtek mindketten, már az első néhány labdamenetben ízelítőt kaphattunk a kemény alapvonalütésekből, nagy szögekből, amik később is domináltak. Djokovicsnak kellett előbb bréklabdákat hárítania, de ő háromból hármat megoldott, ami rögtön utána nem sikerült Murray-nek, így a szerb előnybe került. Már 4:1-re is vezetett, amikor azonban elkezdett hibázni, látványosan fájlalta az ujját, amit ápolni is kellett, Murray pedig lecsapott a lehetőségre. Szépen variálta a pontokat, és inkább ő volt a jobb a szett legvégén, a rövidítésből mégis a világelső jött ki jobban (7-5).

Ez nem vette el Murray kedvét, rögtön lebrékelte az ezúttal a bokáját húzó Djokovicsot, hogy aztán a pazar ütések mellé újabb hibákkal vissza is engedje a szerbet. Négy gémet nyert sorozatban Djokovics, mire a skót megint felszívta magát, és a pályára beszaladó menekültügyi aktivisták miatti közjáték is inkább a szerbet zavarta meg. A szett végére egymást váltották a jobbnál jobb labdamenetek, de a küzdelemből az új tie breakben ezúttal már Murray került ki győztesen 7-3-ra. 2 óra 32 perc játék után 1-1-re álltak a szetteket tekintve, és minden nyitottnak tűnt.

Innen azonban felgyorsultak az események. Először lemásolták a második szett elejét: megint Murray tudott lendületből brékelni, de a fáradtnak tűnő Djokovics rákapcsolt, és a skót hibáival már ő vezetett 3:2-re. Murray gyorsan hozta semmire az adogatását, de ez volt az utolsó gém, amit meg tudott nyerni a meccsen. A következő Djokovics adogatójátéknál bréklabdája is volt, aminél jó esélye lett volna befejezni a pontot, ennek ellenére belehibázott. Sorozatban jöttek rontások Murray-től, miközben Djokovics egyre kevesebb esélyt adott neki. Murray szétesett, az ütőjét is a földhöz vágta, gyorsan szettelőnybe került a világelső.

A negyedik játszmában már nem tudott kikapaszkodni Murray a gödörből, már teljesen hitehagyottan játszott, Djokovics pedig brillírozva vágta be a nyerőket, vagy játszott a skót hibáira. Hamarosan az öklét a magasba emelve ünnepelhette újabb nagy győzelmét.

Ötödik győzelmével Djokovics lett a legeredményesebb teniszező az Australian Openen az Open-érában, túllépett az egyaránt négy-négy győzelemmel álló Roger Federeren és Andre Agassin (a korábbi korszakból is csak Roy Emerson áll előtte, neki hat győzelme van, így őt is bőven van ideje lehagynia a szerbnek). Az összesítésben 8 Grand Slam-győzelmével beérte többek között Jimmy Connorst, Ivan Lendl-t és Andre Agassit is.

Az Australian Openen első kiemelt Djokovics harmadszor fejezte be világelsőként a szezont tavaly év végén, és negyedszer nyerte meg a londoni évzáró ATP-vébét. A fiának születésével még egy plusz lökést kapott szerb Ivan Lendl óta az első volt, akinek három egymást követő évben sikerült győznie az évzáró tornán. Ugyan Abu-Dzabiban belázasodva nem tudott döntőzni Murray-vel, Dohában pedig kiesett Ivo Karlovic ellen, de Melbourne-ben végig meggyőző volt.

Nemcsak a torna megnyerése számít nagyon sokat, hanem az is, ahogyan győzni tudott a világelső. Az elődöntőben és a döntőben is bizonyította, hogy fejben tudja kíméletlenül felörölni még a legnagyobbak után következő éljátékosokat is. Előbb a tavalyi Australian Openen a szerbet búcsúztató, majd a tornát is megnyerő, ranglista 4. Stan Wawrinka fogyott el négy küzdelmes szett után ellene, majd pedig a döntőben most Murray-nek tudott kiosztani egy 6:0-t, ami sokatmondó. Az apaként első Grand Slam-győzelmét arató szerb idén is nagy szezonra készülhet edzőjével, Boris Beckerrel.

Ugyanakkor akármennyire is felülmúlta őt fejben a végére Djokovics, Murray nagyon koncentráltan, és élete egyik legjobb teniszével kezdte a meccset, így egyértelműen visszaért a legjobbak közé hátműtéte és edzőváltása után. Ivan Lendl vezetésével meg tudta nyerni Wimbledont és a US Opent, de a ranglistán a nagy négyesből alaposan visszacsúszó skót 2013-as wimbledoni győzelme után 14 hónapon át nem nyert tornát. Új edzője Amélie Mauresmo lett, akivel tavaly év végén nagyot ralizott, és az idei szezont is kíválóan kezdte. Hiába vesztette el már negyedik Australian Open döntőjét, a sérülés utáni időszakban fontos lépés volt az is, hogy újból esélye volt egy Grand Slam fináléjában.

Murray így megint az élmezőny meghatározó tagja lehet, és vele is megint számolni kell majd a nagy tornákon Djokovics, a vakbélműtétből lábadozva az újabb Roland Garros-győzelmére készülő Rafael Nadal, és az Australian Openen idő előtt búcsúzó, de a torna előtt közvetlenül 1000. meccsét megnyerő Roger Federer mellett.