Djokovics ötödször nyerte meg az Australian Opent

2015.02.01. 09:30

A világelső Novak Djokovics a ranglista 6. Andy Murray-t 7:6, 6:7, 6:3, 6:0-ra legyőzve ötödször nyerte meg az Australian Opent, ezzel ő a torna legnagyobb bajnoka, összességében pedig 8. Grand Slamjén győzött. Két szetten át hatalmas teniszt játszottak: a fordulatos első játszmát fájós ujja ellenére Djokovics nyerte rövidítésben 7:6-tal, a második szett rövidítésében viszont visszajött a legjobbját nyújtó Murray. Lendületből vezetett a harmadik játszmában is, azonban fejben végül felülmúlta őt Djokovics, aki neki is kiosztotta azt a 6:0-át a végére, amit az elődöntőben Stan Wawrinka is elszenvedett.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A játékosok már megérkeztek a pályára, kezdődik a melegítés.

  • Djokovics történelmet írhatna, először nyerhetné meg az Open-érában ötször az Australian Opent, most holtversenyben négy győzelemmel áll Roger Federerrel és Andry Agassival. Murray először nyerhetne Melbourne-ben, viszont így is négyből három Grand Slam trófeáját begyűjtené ezzel.

  • 15-8-ra Djokovics vezeti az egymás elleni meccseket. Ami a legutóbbi Grand Slameket illeti, a 2013-as Australian Openen Djokovics 6:7, 7:6, 6:3, 6:2-re győzött, utána Wimbledonban viszont Murray nyert 6:4, 7:5, 6:4-re a fináléban. A tavalyi US Openen a negyeddöntőben futottak össze, Djokovics 7:6, 6:7, 6:2, 6:4-gyel volt jobb.

  • Az Australian Openen első kiemelt Novak Djokovics harmadszor fejezte be világelsőként a szezont tavaly év végén, és negyedszer nyerte meg a londoni évzáró ATP-vébét. A fiának születésével még egy plusz lökést kapott szerb Ivan Lendl óta az első volt, akinek három egymást követő évben sikerült győznie az évzáró tornán. Roger Federer a döntő előtt hátsérülés miatt játék nélkül visszalépett, de Djokovics egy Andy Murray elleni bemutató meccsen bizonyította, hogy nagy formában lett volna egy éles mérkőzésen is.

    A tornán egyedül Stan Wawrinka ellen kellett igazán megizzadnia, az elődöntőben a címvédőt végül felörölve, 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0-val a szerb került ki győztesen.

  • Djoko vagy Murray, Murray vagy Djoko, ki nyer ma?

    Ilyenkor természetesen folyamatos a találgatás, hogy ki lesz majd a jobb. A statisztika egyiküknek sem kedvez, erről egy kicsit később. Ha a pillanatnyi formát nézzük, akkor talán Murray van jobb helyzetben, ő a karrierjében sokadszorra van felfele ágon. Ha az általános formát nézzük, akkor Djokovics az egyértelmű esélyes, ő a világelső, fejben betonkemény, ráadásul Murray fő ellensége a saját feje. Na, de ön szerint ki nyer ma?

  • A nagy négyesből alaposan visszacsúszó Andy Murray 2013-as wimbledoni győzelme után 14 hónapon át nem nyert tornát, egy műtéten is átesett, márciusban pedig szakított Ivan Lendl-lel, aki helyett Amélie Mauresmo lett az új edzője. A skót év végén nagyot ralizott, tornákat nyert Sencsenben, Bécsben és Valenciában is, így sikerült visszaverekednie magát a legjobb nyolc közé, és ott lehetett az évzáró ATP-vébén. A londoni tornán ugyan már nem sikerült továbbjutnia az elődöntőkbe, de a döntőben mégis ő ugrott be két bemutatómérkőzésre, miután Federer hátsérülése miatt a finálé előtt játék nélkül visszalépett. Az abu-dzabi bemutatótornán év elején 6:2, 6:0-val ütötte ki Nadalt, a döntőt viszont végül játék nélkül nyerte meg a betegsége miatt visszalépő Djokovics ellen.

    A tornán Murray Grigor Dimitrov ellen is veszített szettet, a negyedik kört 6:4, 6:7, 6:3, 7:5-tel nyerte meg. Az elődöntőben pedig Tomas Berdych késztette négy szettre, 6:7, 6:0, 6:3, 7:5-tel lépett túl rajta.

  • Murray edzője tavaly nyár óta Amélie Mauresmo, a korábbi világelső teniszezőnő, aki a nők között különösen fizikális, nagyon gyors játékáról és szívósságáról volt ismert. A férfiakénál sokszor jóval kiegyensúlyozottabb női mezőnyben két Grand Slamet nyert, mindkettőt az akkor, a 2000-es évek közepén sokszor legyőzhetetlennek tartott belga, Justine Henin ellen. Mauresmo még csak 35 éves, és azért igazán különleges, hogy ő lett Murray edzője, mert ezzel ő lett az első nő, aki Top10 férfi teniszjátékos edzője tudott lenni. Ez lehet az első közös győzelmük.

  • Djokovics kezdte az adogatást, rögtön az első pontnál egy hosszabb labdamenet alakult ki, Murray végül be tudott támadni. 0-15.

  • Egy újabb hosszú labdamenet végén ezúttal Djokovics vágott be egy nyerőt a sarokba. Aztán a jó szervák meghozták a gémet a szerbnek. (1:0)

  • Egy kényelmes első gémben Djokovics megmutatta, hogy milyen arzenállal rendelkezik, volt itt szép röpte, sarokra kitett labda, jó szerva, hosszabb labdamenet, és Djokovics közben természetesen végig nagyon koncentrált volt.

  • Nagyon magas szinten kezdtek mindketten, Murray kellően agresszívnak tűnik. Egy második szerva után ugyanakkor sok esélye nem volt Djokovics bomba tenyereseivel szemben. 30-30.

  • Ezen simán elmehet a meccs Murraynek. Sokat fejlődött a második szervája, de még mindig elég lassú a legjobbakhoz képest. Djokovics simán le tud csapni az ilyen labdákra, úgyhogy Murraynek különösen fontos, hogy jöjjenek az első szervák. Egyelőre ezen a meccsen még nincs lendületben, csak az első gémben kétszer is második szervára kényszerült, ami egyet jelent neki a szenvedéssel.

  • Djokovics ostromolta kicsit Murray fonákját, majd behívta a hálóhoz, onnan már futtában nem tudott elütni a skót. Az egyenlő után azonban két jó szervával pillanatok alatt hozta az adogatását a skót. (1:1)

  • 0-30-nál nem jött első szerva Djokovicsnál, a skót át tudta venni az irányítást, és csak idő kérdése volt, mikor üti be a nyerőt. 0-40.

  • Két szép röptével fejezte az újabb hosszú labdamenetet a világelső, majd Murray returnje kötött ki a háló tetejében, így mindhárom bréklabdát hárította Djokovics. Egyenlő.

  • Egyelőre lehetetlen megmondani, hogy ki van jobb formában, de az a változás mindenképpen feltűnő Murraynél, hogy próbál innovatív játékot játszani. Például úgy, hogy a fonák oldalról üt kétkezes fonákot, elég szép szögekkel, üt egykezes fonák nyesést, de akár kilépve tenyerest is, az ilyen megoldások, ráadásul egymás után pörgetve eddig nem voltak rá annyira jellemzőek, a játéka sokszor megakadt annál, hogy egyfajta megoldát erőltetett.

  • Egy csontra vonalra bevágott szerva után a fonák, majd tenyeres csatából Djokovics jött ki jobban. Nagy játék mindkét oldalon. (2:1)

  • Roger Federer egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy a világ legtöbb játékosa ellen képes arra a bravúrra, hogy semmi 40-ről megfordítja a saját adogatójátékát, ha kell, akkor csak ászokkal. Na, hasonlót csinált most Djokovics is, igaz, neki nem sikerült csak ászokkal a dolog, de azért mindig szép teljesítmény három bréklabdáról gémet fordítani. Az ilyenek hosszú távon nagyon fájhatnak a fejben sokszor elfáradó Murraynek.

  • Egy pazar tenyeres nyerővel Djokovics hozta az első pontot Murray adogatásánál, majd egy rossz rövidítéssel húzta magára a világelsőt a skót. El is vesztette a második pontot is. Aztán megint Djokovics villant meg, kilőtte egy tenyeres egyenessel az oldalvonalat. 0-40.

  • Most Murray első szerváján is rajta volt Djokovics, hatalmas returnnel vette el a skót adogatását. Egyre pontosabbnak és élesebbnek tűnik a világelső. (3:1)

  • Djokovics egyre magabiztosabban üti be a nyerőket, Murray hibája nélkül is könnyedén nyerte volna a következő adogatójátékát, csak az első pontot tudta fogni a skót. (4:1)

  • Annyira erősen kezdett mindkét játékos, hogy várható volt, hogy a másik nagyon gyorsan ellép, amint az egyiknél kicsit csökken a színvonal. Murraynek most kell megmutatnia, hogy mennyire kapta magát össze fejben Mauresmo mellett. Egy ilyen szinten játszó Djokovics mellett nem lesz egyszerű.

  • Megint nagyon szépen játszott fonákoldalon, nem véletlen, hogy a gémet érő pontot is itt nyerte. Szépített, és ez most fontos volt.

  • Eddig a gémig egy ki nem kényszerített hibája volt Djokovicsnak, most ütött mellé még hármat. Murray hozta a szerváját. De emellé pazar labdameneteket láthatunk végig, nem nagyon esett vissza a színvonal. (4:2)

  • Jó returnok Murraytől, két bréklabdája van, most kell a jó szerva Djokovicsnak. 15-40.

  • A második szerva után kapaszkodnia kellett Djokovicsnak, de Murray nem tudta befejezni, kicsúszott a nyerőnek szánt tenyerese. Egyenlő.

  • Kellett hozzá, hogy Djokovics hibázzon, de Murray végül a hatodik bréklabdát csak behúzta. Murray szépen összekapta magát 4:1 után, abszolút tartja a tempót, de nem ő diktál.

  • Most már megbosszulták magukat a sorozatos hibák Djokovicsnál, akinek ráadásul az első szervái sem jöttek be. A játékban a harmadik – összességében a hatodik – bréklabdáját már a szerb hálóba küldött tenyeresével megcsinálta Murray, visszajött. (4:3)

  • Megint hibával indult Djokovics Murray adogatásánál, de most a meccs leghosszabb labdamenetének végén a skót labdája akadt el a hálóban. A következő pontnál Murray elüthetett volna a hálónál meg is csúszó Djokovics mellett, de a hálóról kipattant a labda. 30-40.

  • A bréklabdánál Djokovics elrontotta a returnt, de aztán Murray újabb hosszúra ütött tenyeresével megint lehetőséget kapott a szerb. Egy újabb hibával Djokovics szerválhat a szettért. Ugyanakkor láthatóan fájlalja az ujját. A pihenőnél ápolás lesz ebből. (5:3)