Nadal lesérült, fel kellett adnia a negyeddöntőt

2018.01.23. 13:34 Módosítva: 2018.01.23. 14:01

A világelső Rafael Nadal lesérült, ezért fel kellett adnia a hatodik kiemelt Marin Cilic elleni negyeddöntőjét, a horvát 3:6, 6:3, 6:7, 6:2, 2:0-val jutott tovább 3 óra 47 perc alatt.

Nadal és Cilic az idei Australian Open egyik legnagyobb meccsét játszotta három szetten át. Cilic jól szervált, és hatékonyan fogadott, már azelőtt ellenfele volt a tavaly döntős spanyolnak, hogy Nadalt ápolni kellett volna a negyedik szettben. A döntő játszma elején a spanyol már végig sántikált.

Az első szettet Nadal egyetlen brékkel döntötte el, a második játszmában azonban kiegyenlített Cilic. Miután a spanyol 2:2-nél brékelőnybe került, a horvát visszajött, majd újból brékelte a világelsőt.

A harmadik szettben nagyot küzdöttek. 5:4-nél Nadalnak volt esélye elvenni a végig jól adogató Cilic szerváját, de végül a tie break döntött. Ott oda-vissza minibrékelték egymást, majd Nadalé lett a rövidítés, és a harmadik játszma is.

Cilic nagyon eltökélt maradt, a negyedik szett elején 2:1-nél brékelte Nadalt, majd mellérakta a sajátját. A spanyol ekkor, 4:1-nél kért ápolást a combjára és a csípőjére. Cilic egy második brékkel hozta a szettet.

A döntő játszma elején már látszott, hogy Nadal végig sántikált, sem az adogatásokba, sem az ütésekbe nem tudott jól beleállni. Ugyan még négy bréklabdát hárított, de az ötödikre elbukta az adogatását. Utána jelezte a székbírónak, hogy nem tudja folytatni a meccset.

Nadal ezt megelőzően utoljára az Australian Open 2010-es negyeddöntőjében, akkor Andy Murray ellen lépett vissza egy Grand Slam-meccsen. Az viszont már a negyeddöntőbe jutásával eldőlt, hogy Nadal mindenképpen világelső marad az Australian Open után is, még akkor is, ha Roger Federer megvédi címét.

Cilic ellenfele az elődöntőben majd a torna egyik meglepetésembere, a világranglista 49. brit Kyle Edmund lesz, aki 6:4, 3:6, 6:4, 6:3-ra legyőzte a harmadik kiemelt, tavaly az ATP-vébét megnyerő Grigor Dimitrovot.