Fucsovics 36 éves teniszátkot törhet meg

2018.05.26. 11:38

Élete egyik legnagyobb meccse előtt áll Fucsovics Márton, a legmagasabban jegyzett férfi teniszező, aki szombat fél négytől a német Peter Gojowczyk ellen játssza majd a genfi, 503 ezer eurós ATP-torna döntőjét. Bár a magyar játékos 2010-ben megnyerte a junior wimbledoni teniszbajnokságot, felnőttként élete legnagyobb sikere előtt áll, a világranglistán pedig egészen biztosan karriercsúcsot fog dönteni.

Nagyon régen fordult elő, hogy férfi magyar teniszező ekkora sikert érjen el. Döntőbe legutóbb Taróczy Balázs jutott, 1984-ben az Indianapolisban rendezett tornán. ATP-tornát nyerni is legutóbb neki sikerült, amikor 1982-ben Hilversumban lett első. Azaz, a férfi magyar teniszsport 36 éve vár az újabb bravúrra.

Fucsovics parádésan szerepelt egész héten Genfben. Az első körben az ötödik helyen kiemelt, világranglista-36. spanyol Albert Ramos-Vinolast mosta le 6:1, 6:2-vel. Aztán a fiatal amerikai tehetség, Frances Tiafoe ellen sem veszített szettet, 7:6, 6:4-gyel ment tovább.

A legnagyobb sikert a korábbi háromszoros Grand Slam-győztes, olimpiai bajnok és címvédő Stanislas Wawrinka kiverése volt, ahol a második szettben játékot sem bukott, 6:4, 6:0 lett a vége. Az elődöntőben az ötödik kiemelt Steve Johnson nyert ellene először szettet, de 2:6, majd 0:3 után Johnson csak két játékot volt képes nyerni és 2:6, 6:4, 6:1-gyel jutott tovább a magyar.

A döntőben a világranglistán a 49. helyen álló, 28 éves Peter Gojowczyk lesz majd az ellenfele, aki karriercsúcsot döntve áll éppen a legjobb ötvenben, és az elődöntőben a sérüléssel bajlódó olasz Fabio Fognini ellen nyert. A müncheni fiatalember eddig karrierje során egyszer, 2017-ben Metzben nyert ATP-tornát.

Az elődöntőben mutatott játéka alapján egyáltalán nem a verhetetlen ellenfelek közé tartozik. Nem véletlen nézte aggódó szemekkel a Fucsovics-Johnson meccs utolsó szettjét is. Az mindenesetre tiszteletet parancsoló, hogy a tornán a horvát Ivo Karlovic, a spanyol David Ferrer, valamint a két olasz, Andreas Seppi, Fognini legyőzésével jutott el a döntőbe.

ATP-tornán ez lesz az első egymás elleni meccsük, de korábban egyszer már játszottak egymás ellen. A 2015-ös US Open selejtezőjének második körében Gojowczyk magabiztosan, 6:2, 6:0-ra verte magyar ellenfelét.

De az akkor még egy másik Fucsovics volt. Ahogy Sávolt Attila, a teniszező edzője egy korábbi beszélgetésben elmondta, a 2017-es év volt az, amikor sikerült úgy összerakni Fucsovics játékát, amely már komolyan előremutató, illetve a 26 éves játékost végre elkerülték a sérülések is.

Sávolt azt is hozzátette, hogy nagy dolog volt, hogy tavaly végre sikerült legjobb százba kerülni, de még nagyobb teljesítmény ott is maradni. Fucsovics 2017. október 15-én lépett a 100. helyre és azóta folyamatosan javít. Jelenleg a 60. helyen áll, a legjobbja az 59. volt és már ezzel az eredménnyel is előrébb fog lépni. Új karriercsúcs lesz belőle, mert ha bukja is a döntőt az 50., helyen kezdi a jövő hetet. A győzelemért járó plusz száz pont viszont egészen a 45. helyig repítheti. Mivel megvédhető pontjai nem nagyon vannak tavalyról, még ennél is előrébb juthat.

Szombat délután, fél négytől tehát jön a Fucsovics Márton-Peter Gojowczyk döntő Genfben. Az indexen szöveges online-nal követjük a meccset.