Fucsovics töri a falat, de nehogy áldozat legyen

K  AP20180828236
2018.09.04. 19:15
Napokkal a Novak Djokovics elleni US Open-meccs előtt írt meglepő hangvételű Facebook-posztot a legjobb magyar teniszező, Fucsovics Márton. Amit akkor lebegtetett, keddre valóság lett, nem játszik Magyarországért. Ahogy Babos Tímea sem. Ha csak nem lesznek személyi változások. Mi romlott el, erre kerestük a választ.

Fucsovics támadását lehetett Hosszú Katinkáéhoz hasonlítani, mégis vannak lényeges különbségek. Elsősorban az, hogy Hosszú világos célokért küzdött, és akkor már ötszörös világbajnok volt, világcsúcstartó, egyértelmű olimpiai favorit.

Fucsovics időzítése aligha véletlen, hiszen most

a karriercsúcsot jelentő negyvenedik helyen áll a világranglistán, idén rangos tornát nyert Genfben, amire 36 évet kellett várni magyarként.

A panaszát illik komolyan venni, kivált abban a hazai sportéletben, amit igen sokszor inkább a hallgatás és az elfojtás jellemez, mint a nyílt és őszinte vita.

Kedden kiderült, sem ő, sem Babos nem játszik Magyarországért, ha nem teljesülnek homályos feltételeik. 

De azonnal felmerül a kérdés: ha más lenne a kapitány, más az elnök vagy főtitkár, akkor ők attól jobban teniszeznek valahol a világban? Hiszen a mostani elnökkel, a jelenlegi kapitánnyal és a mostani főtitkárral értek magasra, és alapesetben egyéni sportnál mellékes, kik irányítják a sportágat. Ki tudja, és kit érdekel, ki a svájci szövetség elnöke, amikor Roger Federer játékát nézi?

Nem Richter Attila főtitkár miatt nyerte meg a genfi tornát áprilisban - ott volt a lelátón, Sávolt Attila mellett ült -, de miatta kapott ki a US Open előtti tornán?

A teniszező egyik bejegyzéséből sem derült ki, mi a konkrét baja a hazai szövetséggel. Megalázottnak érezte magát saját bevallása szerint, és nem vették komolyan, méltatlanul bántak vele – ezt rögzítette elsőre.

Ellentmondásba is keveredett. Azt írta először, hogy nagyon fontos a világcsoportban maradás, majd három nappal később azt nyilatkozta, semmiről sem dönt a meccs.

A meccs egyébként tényleg nem sok mindenről határoz, mivel átszervezik a sorozatot, de az tény: az utolsó esélye lenne, hogy válogatott színekben magyar közönség előtt játszhasson. 

De hogy is kezdődött?

A szövetség az utolsó pillanatban karolta fel a tehetséges játékost, amikor nem fért be a ranglistán az első kétszázba. Tehetségéhez kétség sem férhetett, hiszen a juniorok között megnyerte a wimbledoni Grand Slamet (2010). A felnőttek között viszont csak nem akart beindulni, mígnem hathatós segítséget kapott.

A most 26 éves Fucsovics meghálálta a bizalmat, keményen dolgozott, korábbi kilengései megszűntek, a korábbi top 100-as Sávolt Attila keze alatt folyamatosan fejlődött, tavaly szeptemberben pedig az oroszok elleni bravúrral a válogatott is közönségkedvenccé vált, az év csapata lett.

Ő maga is köszönetet mondott az előző két évért az első levelében.

Aztán jött a törés.

A gondok idén nyáron kezdődtek, amikor Sávolt elérkezettnek látta az időt a korábbi feltételek változtatására, újratárgyalásra a szövetségnél. Mert tanítványa egyre csak emelkedett, ezzel viszont – érzése szerint - nem állt összhangban az ő anyagi és erkölcsi megbecsültsége.

Mindezt szóvá is tette Richter Attila főtitkárnak, aki Fucsovics menedzseléséből is kivette a részét. Olykor Richter képviselte például a versenyző érdekeit a szponzoroknál, Sávolt ugyanakkor úgy érezte, az ő érdekeit kevéssé képviseli.

Sávoltnak beígértek korábban egy szövetségi edzői állást, amit nem kapott meg. Ez egy fájó pontja volt a tárgyalásoknál.

Kért egy nagyobb bónuszt - úgy hírlik, 30 millió körüli összeget - a fizetésén felül, azt sem kapta meg. Őt Fucsovicson keresztül fizették, a szövetség a bruttó összeget nyilvánosságra hozta, Sávolt jelezte, ez nettóban nem annyi.

Vitájuk odáig jutott, hogy az edző - szó szerint - az asztalra csapott.

Ekkor már érezni lehetett, hogy nem lesz egyszerű az álláspontok közelítése.

A szövetség elnökségi tagja, dr. Pákay Péter úgy érezte, megpróbál kompromisszumot keresni és találni a vitatkozó felek között, amitől Sávolt nem is zárkózott el, Richternek ellenben volt egy kvázi előfeltétele, amit nem volt hajlandó teljesíteni az edző.

„A jelenlegi helyzet nagyon nem jó, és mindent meg kell tenni azért, hogy Marci ne legyen ennek az áldozata, mert az ő szereplése mindenek felett álló érdek. Joó György menedzsernek, Sávolt Attilának és a szövetségnek hálával tartozik Marci, hiszen a fontos pillanatokban mindent támogatást megkapott mindhárom féltől. Teljes mértékben megértem és elfogadom, hogy ő az edzője mellé áll egy ilyen konfliktushelyzetben, nyilvánvaló, benne bízik és benne hisz legjobban.

Sávolt nem kapott kevés pénzt, tisztességes volt a fizetése, de ezért ő keményen megdolgozott. Azt is elfogadom, hogy ő több megbecsülést, több pénzt vár, mert a családjától is veszi el az idejét, amikor kíséri az örömünkre egyre feljebb araszoló Marcit.

Sávolt nélkül Marci messze nem tartana itt, ezt ki kell mondani! A helyzetet pedig valamiként meg kell oldani, ha még meglehet” - magyarázta az Indexnek Pákay.

A kapitányi probléma

Volt egy másik feszültséggóc is. A Davis Kupa-csapat kapitánya, Köves Gábor némileg a hatáskörén túllépve, üzeneteket küldött a versenyzőnek.

Sávolt természetesen nem vette jó néven ezt, hiszen Kövesnek elsősorban a válogatottban vannak feladatai, egy tornán Sávolt dönti el, milyen legyen a taktika, milyen felfogást válasszon a játékos. Ő elemzi az ellenfeleket, övé a felelősség, nincs szükség másra.

Köves ezért, úgy tudjuk, bocsánatot is kért. Sávolt szívesebben látta volna Bardóczky Kornélt a kapitányi poszton, csakhogy a jelenlegi vezetés szerint nem indokolt Kövest lecserélni, ha már vele jutottunk el tavaly ismét a világcsoportba. És ő hozta fel a csapatot erre a szintre.

Babos csatlakozása

Már eddig sem volt egyszerű a helyzet, de a világ legjobb párosjátékosa, Babos Tímea is képbe került, aki egyetértett Fucsovics levelével, még ha abban eléggé misztikusan is van körülírva a méltatlan bánásmód.

Egy neve elhallgatását kérő forrásunk beszélt az ő esetéről.

„Ha azt látja Timi, hogy a szövetségben néhány alkalmazott jól jár a tornarendezésekből, utaznak a világban, miközben ő azt a választ kapja, hogy a kasszában kevés a pénz, egy idő után elkezd kételkedni. Mit is látna a versenyző, ha nem azt, hogy 4 milliárd a szövetség költségvetése, miközben vele ugyanúgy bánnak, mint mikor még nem volt kiemelt sportág a tenisz. Hát, ez ellenérzéseket szül. A Babos család vitán felül beletett a versenyzésbe és Timi fejlesztésébe elég sokat.”

Egyszerűbb lenne a helyzet, ha a sportszövetségek átláthatóak lennének, a pénzügyekben kézzel fogható transzparencia, de ez nem az ország sajátossága. Ezért mindig lesznek pletykák, mennyien gazdagodnak meg sportesemények rendezéséből. A tenisz sem kivétel. 

Bennfentesünk a Fucsovics-ügy legnagyobb problémáját egyébként abban látja, hogy nincsenek szétválasztva a hatáskörök, ami zavart kelthet sok esetben. Ugyanígy a felelősségi szintek sem tisztázottak.

Forrásunk szerint Joó György önmaga is úgy érzi, hogy ő már nem tud segíteni a jelentős magasságokba érő Fucsovicsnak.

Tornák

A szövetségi költségvetéshez annyit feltétlen meg kell jegyezni, azért emelkedett ilyen magasra pár 100 millióról, mert a Budapestre hozott tornák után fizetendő jogdíjakat az állam az MTSZ-nek folyósítja.

Az ATP 250-es tornát idehozni pedig nem kevés - adófizetői - pénzbe került, jócskán egymilliárd feletti összegbe.

Ezt a tornát a miniszterelnök hagyta jóvá, és Orbánnak olyan gondolata is volt, hogy akár egy kaszttal magasabb színvonalú, ugyanakkor lényegesen drágább versenyt is érdemes lenne Magyarországra hozni.

Az más kérdés, hogy ennek a versenynek nincs állandó helyszíne, egyszer volt az óbudai Nemzeti Teniszcentrumban, egyszer a Kopaszi gáton. És mivel jövőre sem készül el a margitszigeti teniszcentrum, az ATP biztosan nem fog lelkesedni a következő helyszínváltoztatástól.

Ahogy a Lurdy Ház parkolója sem a legideálisabb helyszín egy Davis Kupa-meccsnek - ez lesz szeptemberben.

A múlt heti kormányülésnek egyébként információink szerint érintőlegesen témája volt a teniszügy.

Úgy tudjuk, Orbán egyenesen azt mondta, ha a tenisz nem tud mitkezdeni a pénzzel és botrány van, akkor át kell gondolni, hogy a sportágra szükség van-e a kiemelt sportágak közt. Egyébként is az utolsó pillanatban kerültek be, a londoni olimpia után.

Hallottunk olyan beszámolót is, ami enyhébben fogalmazott, de a sportért rajongó, és arra nagyvonalúan áldozó miniszterelnök biztosan értesült a vitáról. Különösen arról, hogy a két legjobb játékos annak a szövetségnek fordít hátat, amit egyébként egy fideszes parlamenti képviselő, Szűcs Lajos vezet. 

Vele szeretnének is még asztalhoz ülni, de mással nem. Vagyis az apparátusban követelnek változásokat, nagy kérdés, mindez hogyan hat a megzsarolt Szűcsre. Fucsovics menedzsmentjének természetesen van ötlete arra, hogy a távozó emberek helyére kiket kellene felvenni. Ha viszont Szűcs belemegy a személyi kérdésekről szóló alkuba, akkor mi lesz, ha újabb követelésekkel állnak elő?

Nagy kérdés, hajlandó-e alávetni magát Szűcs két játékos akaratának. és hogy az mekkora presztízsveszteség neki, ha rángatják.

Fucsovicsnak januártól érzékeny időszaka következik, akkor kell védenie nagyon sok ranglistapontot. Rengeteget veszíthet, miközben a mögötte állók semmit, korábbi sérelmeikért elégtételt vehetnek, és célba is ér a bosszújuk.

Ha már Hosszú Katinkától indultunk, az ő csatájában fel sem merült, hogy bojkottálná a nemzeti színeket. Az olimpia előtti Eb-n is a váltó rendelkezésére állt, holott már nem volt beszélőviszonyban a szövetség elnökével, vagy éppen a kapitánnyal.

Fucsovics, ha azt mondja a szurkolóinak, játszani fogok, de tudjátok, vannak viták, egészen más érzetet kelt a mostani viselkedése. Idén ugyanis komoly esélye lenne, hogy az év férfi sportolója választáson elvigye akár az első helyet is. Ha nem játszik, azzal nem a szövetséget bünteti, hanem a szurkolóit. És magát.

(Borítókép: Fucsovics Márton a szerb Novak Djokovic ellen játszik az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában a New York-i Flushing Meadowsban 2018. augusztus 28-án. - Fotó: Frank Franklin II / MTI / AP)  • Hírek
  • Személyi kölcsön