Olivér
4 °C
8 °C

Djokovics megnyerte a US Opent, 14 Grand Slammel beérte Samprast

000 18Z44N
2018.09.10. 03:33

Novak Djokovics a második szettben óriási küzdelmet hozó, látványos meccsen nyerte meg 6:3, 7:6, 6:3-ra a US Open döntőjét Juan-Martín del Potro ellen. A szerb harmadszor tudott győzni New Yorkban, összességében pedig már 14 Grand Slamnél jár, amivel beérte Pete Samprast az örökranglistán.

A nyáron már újra régi nagy formája közelében játszó, New Yorkba wimbledoni és cincinnati győzelmekkel érkező Djokovics volt előzetesen az esélyesebb, de Del Potro is meggyőző tenisszel jutott be 2009-es győzelme óta először a döntőbe. A szerb nagyon stabil volt, szinte mindent visszaadott, és sokszor jól ki tudta mozgatni Del Potrót, aki főként a második, egyébként önmagában másfél órás játszmában tudott igazán veszélyes lenni a megvillanó bombatenyereseivel.

Az első szettben Djokovicsnak kellett 0-30-as kezdés után megfordítania egy gémet, de egyébként mindketten viszonylag könnyedén hozták az adogatásaikat. A szerb rettentő precíz játékkal ment előre, míg Del Potrónál időnként már előkerültek a nagy tenyeresek, de alapvetően nem a játék gyorsítására törekedett az argentin. Többször is 17-19 ütéses labdamenetekkel fárasztották egymást. Djokovics 4:3-as vezetésénél Del Potro 40-0-ről bukta el az adogatását, a szerb nagyon odatette magát, a brék után pedig ha nem is teljesen simán, de kiszerválta a játszmát.

A második szett elején Del Potro rögtön bajba került, Djokovics egy pazar fonák egyenes elütéssel bréklabdához jutott, de abba belehibázott. Az argentin a másodikat is hárította, és megfordította a gémet. Djokovics a következő alkalommal azonban már szett és brékelőnybe került. 3:1 után viszont Del Potro elkezdte az addiginál jobban elengedni a kezét, Djokovicstól pedig elég volt egy kisebb visszaesés, hogy az argentin vérszemet kapjon. Előbb hozta a szerváját, majd a hangosan szurkoló argentin drukkerek mellett Djokovics adogatásánál is bevágott három bombatenyerest. A közönség bekiabálásai miatt is méltatlankodó szerb elbukta a szerváját, Del Potro pedig három játékot nyert zsinórban.

A maratoni szettben fontos maratoni gém következett: Djokovics adogatása egy küzdelmes, látványos labdamenetekkel tarkított játékot hozott, amiben Del Potrónak három bréklabdája is volt. Végül azonban 20 perc után Djokovics le tudta zárni a játékot. A következő gémeket mindketten könnyedébben hozták, így tie breakben dőlt el a játszma. A rövidítés oda-vissza minibrékekkel indult, Del Potrónak pedig volt esélye a 4-1-re is, de elrontott egy tenyerest. 3-3-mal cseréltek térfelet, majd az argentin újabb tenyeres hibái mellett az okosan játszó Djokovics 7-4-gyel hozta a rövidítést.

A harmadik szett elején mindketten gond nélkül hozták az adogatásaikat, majd 2:1-nél Del Potro keveredett egy hosszabb szervagémbe. Djokovics fokozta a nyomást, az argentin pedig nem ért már jól oda minden labdára, a bréklabdánál is belehibázott. Djokovics megint 3:1-re vezetett, de az argentint vitte előre a szíve, így ebben a játszmában is bréklabdához tudott jutni ennél az állásnál. Djokovicsnak becsúsztak rontások, pont a bréklabdánál szerva időtúllépés miatt figyelmeztette a székbíró, Del Potro vissza tudott jönni.

3:3 után Djokovics kettős hibával nyitotta az adogatását, 15-30 is volt, de aztán a szerb szép ütésekkel hozta a szerváját. Mindent kivédekezett Del Potro következő adogatásánál, végül az argentin rontott, aztán egy kettős hibával két bréklabdához juttatta ellenfelét. Djokovics előnybe került, és kiszerválhatta a meccset. Egy lecsapással fejezte be, és boldogan terült el a pályán.

Djokovics egészen elképesztő erővel tért vissza, miután meglehetősen turbulens időszakon ment át az elmúlt két évben, idén pedig könyökműtéten is átesett. Wimbledonban a legjobb formájának közelébe visszaérve nyerte meg 13. Grand Slamjét, majd pedig Cincinnatiben behúzta a gyűjteményéből még egyedüliként hiányzó 1000 pontos tornát. Ezzel új rekordot is felállított: ő az első, aki meg tudta nyerni mind a kilenc mestertornát (a Grand Slamek, és a vébé után legfontosabb versenyeket).

A US Openen voltak nehéz pillanatai is, például a 38 fokos hőségben Fucsovics Márton ellen az első fordulóban, de összességében nagyon biztosan menetelt végig a tornán. Idén így két Grand Slamet is nyert, míg az AusOpenen Roger Federer, a Roland Garroson Rafael Nadal győzött. Djokovics felért Pete Sampras mellé az örökranglistán, csak Federer és Nadal van előtte 20 és 17 Grand Slammel.

A szerb a US Open megnyerésével előrelép a világranglistán is a 3. helyre Nadal és Federer mögé, és reális esélye lehet arra is, hogy visszaszerezze a világelsőséget, aminek a sorsa a fedett pályás tornákon dől majd el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?