Fucsovics: Cél a top 10 környéke

DSC 3603
2018.10.16. 16:39

A 2018-as szezonban a top 50-be kerülés, 2019-ben pedig már az újabb előrelépés lesz a célja Fucsovics Mártonnak, a jelenlegi legjobb magyar teniszezőnek, aki pillanatnyilag a világranglista 41. helyén áll - hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Fucsovics értékelte az idei szezonját, kiemelte, hogy fokozatosan lépkedett fel a világranglistán, hiszen az évet a 85. helyen kezdte. Az első számú célt teljesítették edzőjével, Sávolt Attilával, nem csak stabil top 100-as lett, hanem karriercsúcsot jelentő negyvenedik is volt.

Szóba került a nehéz indulás is, hiszen amikor Sávolttal elkezdett dolgozni, a 250. hely körül állt és edzője szinte napra pontosan prognosztizálta, mikor hova fog elérni a rangsorban.

"Korábban is megvolt bennem minden, ami a sikerekhez kell, de nagyon nehéz a váltás juniorból a felnőttek közé. Attila nemcsak keményen dolgozni tanított meg, hanem arra is, hogy a pályán és azon kívül is sportolóként éljek. Igazi győztes típust nevelt belőlem."

Fontos év volt ez a magyar játékos számára, hiszen a korábbiakkal szemben 2018-ban már kizárólag ATP- és Grand Slam-tornákon szerepelt:

„Megnyertem az első ATP-tornámat, olyan sztárokkal teniszeztem, mint Roger Federer és Novak Djokovic, fizikálisan és mentálisan is rengeteget fejlődtem. Ez azt jelenti, hogy fel tudok készülni arra, hogy a fontos pontokat nekem kell megnyerni, és nem arra várni, hogy az ellenfél elveszítse” - tette hozzá a játékos.

Áttörést hozott az is a karrierjében, hogy először nyert meccset Grand Slam-tornán, majd még hozzá tett hármat, az Australian Openen a legjobb 16-ig menetelt.

A 2019-es évben is jó lenne a legjobb ötvenben maradni de úgy, hogy közben a top 10 környékére kerüljek. Ehhez főleg a Grand Slam tornákon kell jól szerepelni. Idén az Australian Openen a negyedik körig mentem, ehhez hasonló eredménnyel, de több GS-tornán már elégedett lennék. Az idei volt a tanulóév, a következőnek az előrelépésé kellene lennie.

Szóba került az elmúlt hónapokban a szövetséggel szemben folytatott vitája is, amire azt mondta, nem hátráltatta a teljesítményét, de sem az esemény jellege, sem pedig a hely nem alkalmas az ezekkel kapcsolatos dolgok megvitatására.

Fucsovicsnak ebben az idényben még két tornája maradt. A jövő héten Bécsben ATP 500-as, majd utána a párizsi 1000-es van hátra, ha megvédi a tavaly Bázelben szerzett 110 pontját, akkor a világranglistán is újabb csúcsot dönthet.

A sajtóeseményen Apáti-Tóth Kata, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a vállalat a jövőben Fucsovics Mártont is segíti, aki így a legjobb magyar női teniszezőhöz, Babos Tímeához hasonlóan a MOL által támogatott profi sportolókat egyesítő MOL Csapat tagja lett. Fucsovicsot 2010 és 2014 között, valamint 2016-ban már támogatta a MOL Alapítvány.

Borítókép: Bődey János / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?