A teniszbotrány első hozadéka: nem utalják a milliárdokat

2018.11.07. 15:32

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) egyik tagszervezete október végén tett feljelentést a szövetség gazdálkodása miatt.

A IX. kerületi ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelte el a nyomozást.

A vizsgálat érzékeny, mert a szövetséget Szűcs Lajos fideszes képviselő vezeti. Hogy mi szerepel a feljelentésben, arról a Magyar idők írt.

GettyImages-53922098
Fotó: Clive Brunskill / Getty Images Hungary

Információink szerint a sportot felügyelő Emmiben már meg is van az első válasz erre az ügyre, a szövetség ezek után nem kapja meg a nagy tenisztornákra a milliárdokat, hanem ezeket a sportállamtitkárság felügyelete alatt bonyolítják le. A 2017-ben 2,7 milliárdos Emmi-támogatást így át sem kellene utalni.

A NAV-nyomozás – ami úgy tudjuk, hamarosan elkezdődik – mindenesetre precedenst teremthet, és fontos kérdésekre adhat választ.

Többek közt

  • A szövetség kommunikációs igazgatójának cége (Open Time Consulting) milyen körülmények között jutott hozzá több mint egymilliárdos megbízáshoz 2017-ben.
  • A cég adózás utáni nyeresége 2017-ben 87 millió forint volt, ezt a hasznot az MTSZ magának is kiküzdhette volna-e, ha önmaga szervezi meg a versenyeket. A haszonból pedig támogathatta volna a hazai klubokat, teniszezőket, gyerekeket.
  • Megfelelően tájékoztatták-e az elnökséget arról, hogy az a cég, amelyikkel szerződést kötnek, az egy belső emberhez tartozik?
  • Milyen munkát végzett el a szövetségnek a Universal Central Europe Kft. A cég bevétele egymilliárd forint felett volt 2017-ben, és ebből pontosan mennyit kapott az MTSZ-től. A cégvezetők korábbi cégeinél sok kényszertörlés volt, első ránézésre aggályos, miért velük szerződtek.
  • Került-e állami támogatás offshore hátterű céghez, ami törvénysértés.

A szövetség gazdálkodását akkor kezdték el részletesen tanulmányozni, miután kiderült Fucsovics Márton és Babos Tímea elégedetlensége. Egyikük sem játszik a válogatottban.

Fucsovics edzője, Sávolt Attila szokatlanul kemény stílusban osztotta ki Szűcsöt.

A Margitszigetre 10 milliárdért megálmodott tenisz-stadion egyelőre még a tervezőasztalon sem létezik, miközben már két ATP-tornát – ideiglenes lelátókkal, elsősorban ezek vitték a milliárdokat – megrendezett Budapest.

Orbán Viktor ambícióiról, és 6 millió eurós felajánlásáról pedig az egyik leggazdagabb román üzletember is beszámolt.  • Hírek
  • Hitelkártya