Aliz
6 °C
14 °C

A teniszbotrány első hozadéka: nem utalják a milliárdokat

2018.11.07. 15:32

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) egyik tagszervezete október végén tett feljelentést a szövetség gazdálkodása miatt.

A IX. kerületi ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelte el a nyomozást.

A vizsgálat érzékeny, mert a szövetséget Szűcs Lajos fideszes képviselő vezeti. Hogy mi szerepel a feljelentésben, arról a Magyar idők írt.

GettyImages-53922098
Fotó: Clive Brunskill / Getty Images Hungary

Információink szerint a sportot felügyelő Emmiben már meg is van az első válasz erre az ügyre, a szövetség ezek után nem kapja meg a nagy tenisztornákra a milliárdokat, hanem ezeket a sportállamtitkárság felügyelete alatt bonyolítják le. A 2017-ben 2,7 milliárdos Emmi-támogatást így át sem kellene utalni.

A NAV-nyomozás – ami úgy tudjuk, hamarosan elkezdődik – mindenesetre precedenst teremthet, és fontos kérdésekre adhat választ.

Többek közt

  • A szövetség kommunikációs igazgatójának cége (Open Time Consulting) milyen körülmények között jutott hozzá több mint egymilliárdos megbízáshoz 2017-ben.
  • A cég adózás utáni nyeresége 2017-ben 87 millió forint volt, ezt a hasznot az MTSZ magának is kiküzdhette volna-e, ha önmaga szervezi meg a versenyeket. A haszonból pedig támogathatta volna a hazai klubokat, teniszezőket, gyerekeket.
  • Megfelelően tájékoztatták-e az elnökséget arról, hogy az a cég, amelyikkel szerződést kötnek, az egy belső emberhez tartozik?
  • Milyen munkát végzett el a szövetségnek a Universal Central Europe Kft. A cég bevétele egymilliárd forint felett volt 2017-ben, és ebből pontosan mennyit kapott az MTSZ-től. A cégvezetők korábbi cégeinél sok kényszertörlés volt, első ránézésre aggályos, miért velük szerződtek.
  • Került-e állami támogatás offshore hátterű céghez, ami törvénysértés.

A szövetség gazdálkodását akkor kezdték el részletesen tanulmányozni, miután kiderült Fucsovics Márton és Babos Tímea elégedetlensége. Egyikük sem játszik a válogatottban.

Fucsovics edzője, Sávolt Attila szokatlanul kemény stílusban osztotta ki Szűcsöt.

A Margitszigetre 10 milliárdért megálmodott tenisz-stadion egyelőre még a tervezőasztalon sem létezik, miközben már két ATP-tornát – ideiglenes lelátókkal, elsősorban ezek vitték a milliárdokat – megrendezett Budapest.

Orbán Viktor ambícióiról, és 6 millió eurós felajánlásáról pedig az egyik leggazdagabb román üzletember is beszámolt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?